Az élet már csak ilyen

Jártó Róza
Az élet már csak ilyen

Lakhat bárki, bárhol, néha olyan egyedül tud maradni, mint a „kisujjam”.
Így volt ez a sarki, kis házban lakó családdal is. De nem is magukra maradtak, inkább az, hogy valójában senki se tudott róluk semmit. Pedig az asszony dolgozni járt, és a kisgyerek, a fiú, meg igencsak kedves játszótársa volt a környék gyerekeinek.
Persze az, hogy senki se ismerte őket, ez így nem igaz, mert nagyon is ismerte mindenki őket az utcában. Igaz, ez az ismeretség ̶ ha lehet ezt mondani ̶ inkább a szomszédi hírharsona útján elterjedt kitalált történetein alapult. Annyira, hogy emiatt el is szigetelődött a kis család. Az asszony egyre magába húzódó lett, a gyermek meg megnőtt és el is tűnt a szomszédok szeme elől.
Volt olyan szomszéd, aki tudni vélte, hogy börtönbe van a fiú, mások azt tudták, hogy külföldre költözött. Az anyát, aki minden reggel elindult a városba dolgozni, senki se kérdezte. De a nagyon mindentudók tudni vélték, hogy a kórházba dolgozik valami raktárosként. Ezt az ismeretet támasztotta alá az, hogy a doktor úr, nem csak lelassított a kocsijával, és úgy köszönt a nőnek, hanem volt, amikor egy-egy nagyobb borítékot is a kezébe nyomott, hogy vigye magával, persze, hogy a munkahelyére.

Így röpültek az évek és a fiú ismét megjelent az anyai háznál.
Látták a szomszédok, hogy vágja a füvet, hogy rendezi a kertet, hogy mindig fúr-farag, de az is látszott, hogy mindig otthon volt, hogy nem dolgozik, vagy legalábbis nem rendszeres munkát végez. Aztán meg az újabb hír, hogy közmunkás lett a fiú. Rosszállóan csóválták a fejüket, hisz bármi is volt, vagy nem volt, sose hallottak igazán rosszat a fiúról. Épp ezért gondolta az egyik vállalkozó, aki a város egyik mezőgazdasági cégét vezette, hogy munkát ajánl fel a fiúnak.
̶ Szervusz Imre! Nincs kedved kijönni hozzám olyan mindenesnek? ̶ kérdezte, a fiút, csak úgy kiszólva a luxus terepjárójából, amikor a feleségét vitte egy kis shoppingolásra.
A fiú, ismerte a vállalkozót, hisz a leánykájával rendszeresen játszott, amikor a kislány épp itt volt a mamájánál, aki a majdnem szomszédjuk volt.
̶ Péter bátyám! A közmunkánál azért minden jobb. Örömmel elfogadom a munka-ajánlatot.
̶ Te gyerek! Azért csak nem hagyom szó nélkül, hogy Te itt közmunkázol, se szakma, se semmi, miközben édesanyád halálra dolgozza még most is magát?
̶ Na de, Péter bátyám, én autószerelő vagyok, hulladékgazdálkodási technológus és a diplomám is megvan, mint gépészmérnök. Épp munkahelyet keresek…
̶ Gyere ki mérnöknek. Épp tegnap hirdettem meg egy mérnöki állást.
A fiú úgy, ahogy volt, beült a kocsiba, miután magához vette a munkavállaláshoz összekészített dossziét és Péter, a tulaj, ki is vitte a telepre, ahonnan, aztán csak akkor járt haza a kis mérnök, ha az aznapra beütemezett feladatait ellátta.

A környezetükben is megváltozott valami. Egyre-másra elkezdtek köszöngetni az anyának, sőt ha találkoztak vele, meg is álltak, pár szó erejéig. Így aztán ki is derült, hogy az asszony nem a kórházban dolgozik, hanem a hivatalban, hogy lassan, de ő is beleérett a nyugdíjas korba. Ami nem változott, hogy az asszony nem járt át eztán se a szomszédokhoz, se beszélgetni, se segítséget kérni. Megtanulta az évek során, hogy ne bízzon az emberekben és ehhez tartotta magát. Annak viszont örült, hogy a fiú, ilyen tiszteletet vívott ki magának, egy olyan közegben, ahol nem a tények számítanak, hanem csak a rang…

Egyik esti beszélgetésük alatt a fiú is ezt mondotta, hogy ő tudja, hogy ez a tisztelet, ami hírtelen feléledt a szomszédokban, nem neki szól, hanem annak, hogy mérnök lett.
̶ Ha valaki, Te aztán tudod anyukám, hogy micsoda küzdelem, elérni a vágyainkat, egy diplomát is, ha nincs pénzed, ha nincs, aki támogasson. De mi megcsináltuk ̶ lépett a fiú az anyjához és átölelve indultak a konyhába elkészíteni a szerény, de bőséges vacsorájukat.

“Az élet már csak ilyen” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Éva!
  Nagyon jól megláttad a sorok között a mondanivalót. Bármi is van, a lényeg, hogy tegyük a dolgunkat. A sors, vagy az élet meg majd elrendezi a dolgokat.
  Köszönöm, hogy olvastad kis írásom!
  Szeretettel: Róza

 2. Kedves Róza! Sokan azt mondják, ezért nem szeretnek vidéken élni, mert az emberek mindig másokkal foglalkoznak. Történeted olvasva, lám, mégiscsak van ebben valami igazság. Én átéltem hasonlót saját életemben, mert a családom ahol éltünk szintén lenézett volt. Hiába mentem az eü. végzettségemmel orvoshoz, idősek otthonába, anyámat meglátták, azonnal nem volt üresedés. Később elköltöztem, más településen lettem önkormányzati dolgozó, én is éreztem, hogy szülőfalumban megváltozott körülöttem a levegő. Hát az emberek már csak ilyenek. Szeretettel olvastalak: Éva

 3. Kedves Rita!

  Nagyon jól látod a dolgokat. Minden közösségben van valaki akit a közösség tagjai, ilyen-olyan híresztelés okán de kiközösít. Aztán meg jön a meglepetés. Köszönöm az olvasást. Szeretettel: Róza

 4. Kedves Róza!

  Nagyon szép írás volt. Bizony, kikezdik az embereket a nélkül, hogy a tényekkel tisztában lennének, aztán, ha kiderül, hogy tanult emberrel állnak szemben, akkor kedveskednek.

  Szeretettel: Rita🌸

Szólj hozzá!