Smile

Fodor Gyöngyi – Smile

Biztosan veled is előfordult már, hogy az állomáson, a könyvtárban, a vonaton, vagy valahol máshol egy pillanatra el kellett menned, és meg kellett kérned valakit, hogy „tartsa szemmel” a holmidat. Gondoltál már arra, hogy a személy, akit megkérsz, lehet akár egy potenciás tolvaj? Bevallom, én már igen.
Meglehetősen paranoiás fiú vagyok, aki törődik a dolgaival, de mindig aggódok miattuk, méghozzá túl sokat.
Gyakran járok könyvtárba, és ha le kell mennem a wc-re, ami a földszinten van, és viszem magammal a dolgaimat is, mások azt gondolják, hogy már nem megyek vissza, elrakják máshová a kivett könyveket, és elfoglalják a helyemet.
Ma is a könyvtárban vagyok, mint minden pénteken. Kinyitom a hátizsákomat, kiveszem a cuccaimat, szépen körberakok mindent, hogy kéznél legyenek, s elkezdek tanulni. Egy bizonyos ponton szünetet tartok: csak ülök, iszok egy kis vizet, kinézek az ablakon. Visszagondolok arra az aranyos lányra, aki nyitva tartotta nekem az ajtót a bejáratnál ma reggel, amikor megérkeztem. Ő kifele ment, én befelé, mondtam, hogy köszönöm, összenéztünk, majd elment. Vörösre rúzsozott szája volt. Reggel kevés ember van az olvasóteremben, de ilyenkorra már többen vannak. Egy nagy, poros könyvekkel teli polcnál ülök, s a polc miatt nem látom be az egész teret. Ideje visszatérni a könyveimhez, mondom magamnak, amikor hallom, hogy nyílik az ajtó. Odanézek és látom, hogy belép az a reggeli lány. A polc másik oldalán lévő asztal felé indul . Hallom, ahogy megmozdítja a széket és leül. A polc miatt nem látjuk egymást. Folytatom a tanulást.
Az órák csendben telnek a könyvtárban, időnként szeretnék felkelni, mászkálni, ordítani, hogy lerázzam magamról a tanulás okozta stresszt. Iszom egy kis vizet, és megnézem az elnémított telefonomat. Hat nemfogadott hívásom van, és két üzenet. Az apámtól. Az üzenetben azt írja, itt van a könyvtár előtt, menjek le, sürgős. Egy másodpercen belül pánikba esek. A telefonálások idejéből látom, legalább fél órája vár rám. Mi lehet olyan sürgős? Ideges vagyok, tudnom kell, mi történt. De… nincs időm összeszedni a cuccomat, leadni a kölcsönzött könyveket, és még nem is végeztem! Szorongva odamegyek a vörös ajkú lányhoz, és megkérem, hogy tartsa szemmel a dolgokat egy pillanatra. Mosolyog és bólint, én pedig lerohanok a lépcsőn, hogy találkozzak apámmal. Ahogy rohanok a lépcsőn, még jobban eluralkodik rajtam a paranoia. Mi van, ha a lány egy tolvaj? Ha már reggel előre kitervelte és emiatt jött vissza? Gondolatban leltárt készítek, mi mindent hoztam ma reggel velem, hogy amikor visszamegyek az asztalhoz, megbizonyosodjak arról, nem tévedek a gyönyörű tolvajjal kapcsolatosan.
– Mi történt? – kérdezem apámat idegesen, mert gondolataimat leköti a lehetséges lopás.
– Ma van a házassági évfordulónk anyáddal – kezdi , látom ő is eléggé ideges, elmondja, hogy ajándékot kell vennünk , üljek be az autóba. Megkérdezem, miért nem jött be a könyvtárba, és azt válaszolja, hogy a belépéshez egyetemi igazolvány kell, neki pedig nincs, és menjünk vásárolni, mielőtt még bezárnak az üzletek.
– Vissza kell mennem, ott maradt mindenem az asztalon – és már rakom is a lábaimat a lépcső következő fokára, de ő tovább beszél, hogy nincs semmi ötlete, segítenem kell neki.
– Jól van, visszamegyek a dolgaimért, és leadom a könyveket, aztán elmegyünk virágot venni – mondom neki beletörődve. Öt perce sincs, hogy lejöttem, de a szorongásom olyan érzést kelt bennem, mintha már öt év lenne . – Várj meg a kocsiban!

Kettesével szedem a lépcsőfokokat az emeleten lévő olvasóterem irányába, s mielőtt odaérek, a lány jön kifelé az ajtón.
– Bocsánat, de el kell mennem – mondja sietve azokkal a vörös és telt ajkakkal és szinte lemenekül a lépcsőn.
Zavartan, mint egy őrült, az asztalomhoz rohanok. A dolgaim a helyükön vannak. Megnyugszom, de az a benyomásom, hogy valami elmozdult. Nézem a füzeteket, jegyzeteimet, hátha felfedezek valamit, amikor az egyik füzetből kiesik egy rózsaszín noteszlap: „ Clara 338 458 6699” és egy ceruzával rajzolt mosolygó arc.

Aznap este, vacsora után apám előveszi a nagy csokor liliomot, és átnyújtja anyámnak.
– Boldog évfordulót!
– Ó, hát nem felejtetted el ! – feláll, átveszi a virágokat és arcon csókolja apámat, aki rám kacsint. – Örülök, hogy virágot hoztál, és nem görcsöltél azon, hogy mivel is köszönts fel … De drágám, hová mész? Még nem ért véget a vacsora, a torta még vissza van – mondja nekem.
– Sajnálom, anya – válaszolom – , ez fontos… valami sürgős dolgot kell elintéznem.
Úgy döntöttem, elég az örökös szorongásból, a paranoiából, ami éveken át megkeserítette az életemet, és olyan könnyű szívvel és vidáman, mint még soha , előveszem a telefonomat, a rózsaszín noteszlapot és felhívom a vörösajkú, gyönyörű Clarát.
Amikor elmondom neki, hogy ki vagyok, kedvesen üdvözöl és szinte hallom, ahogy a vonal másik végén mosolyog. És én is mosolygok, ahogy az a smile a rózsaszín noteszlapon.

“Smile” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Gyöngyi! Hát igaz, akár tolvaj is lehetett volna az a lány, de jó, hogy a lehetőséget másra használta fel. Hogy le ne kopogjam engem még így nem loptak meg, mi csupán találtunk pénztárcát amiben iratok voltak, és igen kényelmetlen helyzetbe kerültünk, amikor számonkérték rajtunk a belőle állítólag kilopott pénzt a boldog tulajdonosok. Pedig – mint Te is írod – a visszavitt igazolványoknak is örülnie kellett volna. Szeretettel: Éva

 2. Kedves Gyöngyi! Manapság már nehéz bízni bárkiben is, nagy döntés, hogy kire is hagyjuk rá dolgainkat. Örülök, hogy ilyen jó végkimenetele lett a történetnek és, hogy a fiúnak is enyhültek az aggályai. Nagyon tetszett kis történeted!
  Szeretettel: Máté 🌹

 3. kedves Kitti, manapság már mindenhol lopnak.. Nekem Rómában a tömött metrón kivágták a válltáskám oldalát, úgy lopták el a pénztárcámat, benne az irataimmal. Pénz talán negyven euro volt benne, bankkkártya, de mire minden igazolvány elkészült, az volt idegesitő és dühitő. azóta az igazolvány és bankkártya nem a pénztárcámban van, hanem külön, igaz a táskában, de egy elzipzározható rekeszben. először amugy is pénztárcáért matatnak.
  Nápolyban elment mellettem egy motoros, elkapta a trollert és elviharzott. Biztos nagyot nézett, amikor kinyitotta, mert nem egy turistát lopott meg. Mosodába vittem az ágyneműt, meg a törölközőket. Viszont a vonaton történt olyan lopás, amiről írtam, nem nekem, de ugyanabban a kocsiban utaztam. A könyvtárban nem emlékszem ilyen jellegű lopásra, de ide-oda pakolgatással és kivett könyv kereséssel, hely elfoglalással többször voltak problémák.
  köszönöm, hogy itt jártál. Fgy

 4. Drága Gyöngyi!
  Nem kell ahhoz ott hagyni a dolgokat, hogy ellopják. Rólam a villamoson lopták le az órámat. 🙂

 5. kedves Zsuzsa és Rita, örülök neki, hogy tetszett a novellám🤩 köszönöm, hogy nálam jártatok. 🌻🌼 Fgy

 6. Kedves Gyöngyi!

  Soha nem gondoltam, hogy ellopják, de nagyon jó volt a történeted. Persze lopást már több családtagom is elszenvedett, akárcsak én, de ezek nem azok voltak, akiket megkértem, hogy figyeljenek egy kicsit a holminkra. Megloptak a bérlőim, a könyvtárban eltulajdonították a lányom retiküljét, a másik lányomnak az egész fizetését lopták ki a táskájából, stb.

  Szeretettel: Rita🌸

 7. Kedves Gyöngyi!

  Igen, én is kértem már meg embereket a vonaton, hogy figyeljenek a cuccaimra, de ilyenkor nem egy, hanem több személynek szólok, így kisebb az esély, hogy mindegyik tolvaj legyen. Tetszett, hogy a negatív gondolattól a srác eljutott a a boldog végkifejletig.

  Szeretettel:
  Zsuzsa

Szólj hozzá!