Az Ősfehérvár Alkotóközösség öt éves

Az Ősfehérvár Alkotóközösség öt éves
Jubileumi Emlékalbum készült

Az Ősfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz) öt esztendővel ezelőtt alakult meg Sipos Mari Cserhát Art-díjas költő kezdeményezésére. A jubileum alkalmából megjelent az ŐsfAlköz Jubileumi színes Jubileumi Emlékalbuma Sipos Mari szerkesztésében. A kötet lektori munkáit Csató József és Tamás Ferenc végezte.
A 175 oldalas keménytáblás, fűzött, teljesen color könyv bemutatja a művészeti alkotóközösség megalakulása óta megtett sokrétű kulturális munkát, rengeteg képpel, fotóval illusztrálva tevékenységét.
A kötet szerkesztője Gárdonyi Gézát idézi bevezetőjében: „Mert az embernek csak az arca ismerhető, de az arc nem ő. Ő az arc mögött van. Láthatatlan!”
Majd így folytatja:Az ŐsfAl tagok, barátok, alkotók kinyíltak, nagyon is látható tették magukat. Megmutatták az elképzelésüket, a terveiket, kinyitották a „kincses ládáikat” és ezeknek tartalmát láthattuk, hallhattuk, megismerhettük az általam szervezett programokon.
Az album több mint ötven közösségi tag gazdag tevékenységét mutatja be, amellyel jelentősen hozzájárultak az ŐsfAlköz sikereihez.
ABC-sorrendben ismerteti a könyv azokat a szerzőket, akik a közösség tagjaként az utóbbi időben jelentős tevékenységet végeztek. Található közöttük többkötetes író, költő, számos kiállításon részt vevő festő, grafikus. Helyet kaptak a fotósok munkái is, Kajsza Andrea és Ekési Sándor minden alkalommal megörökítette a különböző rendezvényeken történteket, eseményeket. A könyvborítón stílusosan az ősi Alba Regiát jelképező romkert látható. A kötetben helyet kaptak az ŐsfAlköz festőművészeinek, meghívott vendégeinek alkotásai. Megtalálhatóak a szerzők költeményei, írásai, a kiemelt eseményekről szóló tudósítások.
A Magyar Rekorder díjjal kitüntetett Szőcs Sarolta színes gyöngyökből elkészítette a Szent Korona hiteles másolatát, látható az Emlékalbumban második hatalmas munkája, Európa legszebb parlamentjének, a magyar Országháznak szintén színes gyöngyökből készült épülete. A Magyarország Gyöngyszeme című alkotása során 250 600 darab guruló színes japán gyöngyöt használt fel!
Azt ŐsfAlköz 2019. április 13- a óta az országos Cserhát Művész Társaság regionális csoportja. Így ők is rendszeresen részt vehettek. szerepelhettek a Cserhát tavaszi és őszi gáláin, a túrai szeretetnapokon. Műveikkel, alkotásaikkal benevezhettek a Cserhát különböző pályázataira, ahol számos rangos díjat nyertek.
Antológiákban (Cserhát, Montázsmagazin, Kláris stb.) szerepelhettek verseikkel, prózai műveikkel, festményeikkel, fotóikkal. Ezek nagyon jó alkalmak voltak arra, hogy megismerjék az ŐsfAlköz tagjainak sokrétű tevékenységét. A Cserhát Művész Társaság Délibáb című magazinja is rendszerese bemutatkozó lehetőséget kínált a tagoknak. A Kláris irodalmi-kulturális folyóirat ugyancsak helyet adott hasábjain a költőknek, íróknak. Köszönetet mondunk ezért Lovag Bornemisza Attila és dr. Györgypál Katalin főszerkesztőknek.
Az ŐsfAlköz tagjai folyamatosan éltek és élnek most is ezekkel a lehetőségekkel. Nagy utat járt be az Ősfehérvár Alkotóközösség az öt esztendő alatt, ezért ugyancsak köszönet illeti Sipos Marit, a közösség megálmodóját, agilis vezetőjét, aki nagyon sok programot szervezett az elmúlt időszakban Székesfehérváron, Győrött, Budapesten, Ősiben, Jenőben, Kincsesbányán, Zámolyon, Iszkaszentgyörgyön és még más helyeken is.. A közösség lehetőséget adott tagjainak: költőknek, íróknak, festőknek, grafikusoknak, mandala készítőknek, fotósoknak, kézműves alkotóknak a bemutatkozásra.
A kötet nyomdai munkáit a székesfehérvári POLU Press Nyomda (vezetők: Polányi Csaba, Ludván József) végezte kiváló minőségben.
Jó szívvel ajánljuk ezt a szép kötetet a művészetet kedvelőknek, a különböző lírai, prózai alkotások iránt érdeklődőknek.
Az ŐsfAlköz öt éves jubileumi , műsoros ünnepségét 2021. augusztus 18-án tartotta a székesfehérvári Köfém Művelődési Központjában. Ekkor mutatták be a Jubileumi Emlékalbumot is, jelentős, szép számú tagság és érdeklődő közönség mellett.

Csató József

“Az Ősfehérvár Alkotóközösség öt éves” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Köszönjük szépen Józsi a cikkedet. Mindnyájan ott voltunk és valóban nagy örömünkre szolgálta 5 éves jubileumi kiadás!Gratulálok az irásodhoz!

Szólj hozzá!