A baba

Fodor Gyöngyi – A baba

– Anya, mondanom kell valamit!
Teresa, aki a fotelben ült, amelyben a napjait töltötte, lassan a lánya felé fordította a fejét, de a tekintete üres volt.
– Előbb telefonált David, Lorena fia. Ő… mármint Lorena szívrohamot kapott néhány órával ezelőtt, és … és nem élte túl.. meghalt – mondta Mirta lassan, érthetően az anyjának, aki továbbra is csak nézett rá. A késői stádiumú Alzheimer-kór nem engedett neki sokkal többet.
– Ugye, tudod, ki volt Lorena, emlékszel rá? Nagyon szeretett téged! Tavaly nyár óta már nem ismerted fel, de ő ennek ellenére havonta eljött hozzád, itt ült melletted órákon át, fogta a kezedet és mesélt neked a fiatalságotokról, az iskoláról, sz első szerelemről, és sok-sok érdekes történetet elevenített fel. Egy életre szóló barátság kötött össze benneteket.
Teresa szemében nem volt látható reakció. Mirta felsóhajtott, aztán felkelt, és az ajtóhoz sétált.
– Anya, elmegyek a boltba, mielőtt bezár. Hamarosan visszajövök, aztán vacsorázunk.
– Ígért – szólalt meg Teresa alig érthetően, erőtlenül. Mirta megállt és visszafordult. Egyre ritkább volt, hogy az anyja megszólalt.
– Hogy mondtad?
Teresa az ablak felé nézett. Tekintete már nem volt üres, inkább aggódónak tűnt, és kétszer is megismételte: Ígért. Ígért.
A lánya a homlokát ráncolta, vajon mi juthatott az eszébe, miért mondogatja ezt a szót.
– Anya, hamarosan visszajövök! Sietek.

Amikor Mirta visszatért, a szék üres volt. Mindenhová benézett, a szobákba, a fürdőbe, a konyhába, és döbbenten tapasztalta, hogy az anyja nincs a házban. Abszurdnak tűnt. Teresa alig járt már, és biztos volt benne, hogy bezárta az ajtót. Felhívta a rendőrséget, akik küldtek egy járőrkocsit arra a környékre, és neki is azt tanácsolták, hogy ő is keresse az anyját a közeli utcákban, hiszen az állapota miatt nem mehetett messze. Mirta több, mint két órán át bolyongott a rosszul megvilágított utcákon, de nem találta meg az édesanyját. Megsemmisülve és kétségbeesetten tért haza, és bár hamarosan éjfél volt, mégis felhívta a férjét, aki a lányukat kísérte el egy háromnapos osztálykirándulásra. Sírva mesélte el neki, hogy mi történt. A férfi próbálta megnyugtatni, bár tudta, hogy bármit is mondhat, Mirta addig nem nyugszik meg, amíg az anyja elő nem kerül.
David, miután elszállították az édesanyja holttestét a házból, nem ment haza, csak ült a szobában , és egy fényképalbumot lapozgatott. Arra gondolt, milyen szerencse, hogy ma éppen eljött hozzá, s vele volt az utolsó percig. Ekkor csoszogó lépteket hallott a kertben, majd a teraszon és megnyikordult az ott lévő fapad. Felkelt és nagyon óvatosan kinyitotta a bejárati ajtót, kinézett a teraszra, melyet a kerti lámpa fénye megvilágított. Teresa ült a padon, papucsban, pongyolában, és földes volt mintkét keze. Ölében egy régi fémdobozt tartott. Nem akarta megzavarni, nehogy megijedjen, ugyanolyan halkan visszalépett a házba és felhívta Mirtát.
Mirta épp indulni készült, hogy tesz még pár kört, talán szerencsével jár a keresésben, amikor megszólalt a telefon a zsebjében. Azonnal felvette, és rettenetesen megörült a hírnek, csupán azt nem értette, hogyan sikerült az anyjának a két házat elválasztó kilométeres utcákon úgy végigmennie, hogy sem ő, sem a rendőrök nem vették észre.
– Mi történt, mama? – kérdezte tőle, amikor odaért. Az anyja nem válaszolt, de mosolyogva átadta a földes, régi fémdobozt a lányának. Mirta elvette,és kinyitotta. Egy nagyon régi baba és egy gyűrött papírdarab volt benne, melyre gyönyörű, gyöngy betűkkel írtak valamit. Hangosan felolvasta.
– Én, Teresa Noto, osztálytársa és legjobb barátnője Lorena Costanzinak, a mai napon 1952. július 2-án ígérem és fogadom, ha hétfőn rosszul sikerül a műtét, és valami rossz történik Lorenával a műtét alatt,vagy később , akkor eljövök ezért a dobozért, magamhoz veszem a babát, és együtt temetem el vele.
Mirta könnyes szemmel megfogta a batát, és az anyja ölébe tette, majd David felé fordult, aki szintén meghatódva nézett az éjszakai látogatóra, miközben arra gondolt, vajon melyik bokoralja őrizte hetven évig ezt a titkot.
– Anyámat nyolcéves korában megműtötték – mondta. – Akkor még a szívsebészet gyerekcipőben járt, sokat kockáztatott, de végül minden jól ment.
Aztán az idős asszonyhoz fordult, megfogta a kezét, és a szemébe nézett.
– Teresa! Köszönöm. Nagyon köszönöm.
– Ígért, Ígért – nézett az asszony a legjobb barátnője fiára, és mosolyogva feléje nyújtotta a babát.
– Megígérem, hogy nagyon fogok vigyázni rá ! – mondta David, és férfi létére alig tudta leküzdeni a könnnyeit.
Mirta végtelen sok szeretettel és gyengédséggel nézett az anyjára, aki még mindig mosolygott. Úgy, ahogy évek óta nem. Később, hazafelé, egy szembejövő autó fényében látott néhány könnycseppet a szemeiben, melyek lassan gurultak lefelé az arcán, siratták Lorenát.

“A baba” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. kedves La Vie, koszonom a megtisztelo figyelmedet, es orulok, hogy tetszett az írásom. Fgy

 2. Telve van ez az írás szeretettel. Szép történet.

  Szeretettel:

  La Vie

 3. Kedves Gyöngyi!

  Magható, szép történet.
  Szeretettel gratulálok,
  Magdi🥀

 4. Könny szökött a szemembe. Lám, a mindent lebíró szeretet még az Alzheimer-kórt is legyőzte… Szép történet. Gratulálok!

  Szeretettel:
  Zsuzsa

Szólj hozzá!