A SZERETETRŐL

A SZERETETRŐL

Férjem szenvedéseit végig nézve utolsó hónapjaiban azon tűnődtem, van-e olyan, hogy kötelező szeretet. Fel se merült az gyerekkoromban, hogy a rokonok magukra hagyják a beteg öregeket, segítették, vagy ellátták őket közösen. Sápra, apám szülőfalujába el-el jártunk látogatóba, ahol nagyanyám több fia lakott és unokatestvéreim. Életében a szántófölddarabját az egyik fia művelte meg. Valamelyik menye ott lakott, néha kényszerből, mikor a férje a háborúban volt távol, de segítették nagyanyámat. Mikor már nem tudta maga ellátni a háztartás teendőit, egy-egy fiához költözött, náluk gondoskodtak róla.
Ha nehéz időszakokat kell átélnem, előveszem a bibliát, János írásai a kedvenceim. AZ ISTEN SZERETET. Fiam annak idején megrendelte az uram számára az „Érted vagyok” nevű újságot. Míg látott olvasni, néha olvasgatta. Később ez az olvasgatás rám maradt, és pár napja belenéztem. Olyan sorokat találtam benne, hogy a szeretet nem szavakban nyilvánul meg, hanem tettekben.
Mikor az énekórákon, és gyerekeim szolfézs óráin ilyeneket énekelgettünk, hogy:
Komatálat hoztam
Meg is aranyoztam
kicsit méltatlankodtam, hogy ilyen falusi dalokkal töltjük az időt. Most jöttem rá ennek a jelentőségére, milyen jó dolog, ha már a gyerekek is hallják, bearanyozott szeretettel látják el a rokonok, szomszédok a rászorultakat, akár egy szülés után, örülve az utódoknak.
Utána igyekeztem nézni, mi is a család és a rokonok maghatározása. Hát a való életben nem az ő kötelességeikkel találkoztam. Az unokatestvérek közül a mi családunkból, rokonokból már csak hárman élünk, rájuk, segítőkészségükre, vagy legalábbis együttérzésekre mindig számíthattam. Jó lenne, ha ez a régi jó falusi szokás tovább is megmaradna és az emberek néha elolvasgatnák a SZERETET HIMNUSZÁT a szokásos internet tájékozódások helyett is.

“A SZERETETRŐL” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. jó lenne ha mindenki így gondolkodna, hogy természetes lenne a beteg családtagról való gondoskodás.. de azt látom, azt hallom, hogy az idős ember már nem igazán kell , különösen ha beteg (tisztelet a kivételnek, mert azért vannak még akiknek fontos mindez). vagy csak addig, amig van pénze… elszomorító .Fgy

  2. Kedves Magdi!

    Bizony, így igaz, hogy a szeretet a cselekedetekben nyilvánul meg. A szüleimnek természetes volt az idősről, betegről való gondoskodás, nekem is az. A szeretet belülről jön, parancsra nem lehet szeretni. Akiben nincs szeretet, az nagyon szegény, mert a szeretet nagy kincs.

    Szeretettel: Rita🌸

Szólj hozzá!