MATALENA

Fodor Gyöngyi – Matalena
(könyvrészlet, igaz történet)

Este nyolc is elmúlt már, amikor a tanfolyamról visszaérkeztem a hotelba. Alig szálltam ki a liftből, hangos zeneszó áradt kifelé a hotel csukott ajtaján keresztül, tehát Signor Rossi még nem ment haza. Mindez azt jelentette, hogy a vendégek, akik hét órára ígérkeztek, még nem jöttek meg. Sajnos gyakran megtörtént, hogy késtek, akár órákat is. Különösen ha repülővel érkeztek Nápolyba, s ilyenkor akár éjfél után is haptákba kellett vágnom magamat, beülni a recepciós pultba, bájos mosolyt varázsolni az arcomra, és fogadni őket, hiszen én is a hotelban laktam, és ez is a rendkívül összetett munkám része volt. Heti egy nap délután tanfolyamra jártam Vomero-ba, “magas Nápolyba”, s olyankor Signor Rossi ott volt egészen addig, amíg vissza nem érkeztem.
– Che bella musica! – léptem be, s láttam, hogy a főnök elmélyülten hallgatja a zenét, de amikor meglátott, felderült az arca.
– Végre, hogy megérkezett, mert szeretnék hazamenni! – fogta a táskáját, a kabátját és menni készült. – Majd a CD lejátszót utána kapcsolja ki! – az utána szót különös nyomatékkal ejtette ki, fejével a folyosó irányába intett.
Valószínűleg nagyon bambán nézhettem rá, ezért folytatta:
– Elmesélem magának, hogy pár évvel ezelőtt dolgozott itt egy eléggé prűd nő. Legnagyobb kánikulában is nyakig begombolta a blúzát, esetlen ruhákban járt, hogy eltakarják a nőiességét, mindig túlzottan szemérves volt. A haját is befonva, feltekerve hordta, épp, hogy csak fejkendőt nem kötött. Matalenanak hívták, ami a Maddalena nápolyi megfelelője. 35 éves volt csak, de legalább hatvannak nézett ki. Ha fiatalosabban felöltözik, ad magára, kisminkeli magát, biztosan megfordultak volna utána a férfiak, és talált volna valakit, mert alapból nem volt csúnya. Egyik reggel Matalena kezében a felpakolt tálcával kilépett a konyhából, hogy beadja a kilenc órára kért reggelit a ‘D’ szobába, de alig tett néhány lépést a folyosón, megfordult, és a tálcával a kezében rohant ide az irodába, kérte, hogy intézkedjek, mert azok ott benn szentségtelen dolgot művelnek. Ráadásul olyan hangosan, hogy belepirul az ember a szégyenbe. Kérdem tőle, hogy mi az a szentségtelen dolog, amire ledobta a tálcát azzal sem törődve, hogy kilötyög a kávé, és befogta mindkét fülét, és Padre Piohoz imátkozott, mert a folyosón félreismerhetetlenül a szerelmi gyönyör hangjai és szavai szálltak mindenki tudomására hozni, hogy mi történik odabenn. Engem nem zavar, az évek során már hozzászoktam, s nem írhatjuk ki a hotelban, hogy kéretik a kedves vendégeket, hogy hangtalanul, némán adják át magukat az élvezeteknek, s ha netán kéjes sikoly akarná elhagyni az ajkukat, tegyék a szájukra mindkét kezüket! Mindenesetre akkor, hogy megnyugtassam Matalenát, beraktam egy CD-t, hogy a zene elfedje a számára annyira zavaró hangokat. Pár héttel később Matalenát elütötte egy őrült motoros az egyik szűk sikátorban és a szerencsétlen nő sok lépcsőfokot gurult lefelé. Nem halt meg, de örökre tolószékbe kényszerült. Azóta, ha ez történik valamelyik szobában, berakok egy CD-t. Matalena emlékére, de főleg azért, hogy a többi vendég figyelmét is eltereljem.
– Én nem vagyok Matalena – nyugtattam meg Signor Rossit -, legfeljebb irigykedek, hogy milyen jó nekik odabent a szobában.
A mindig komoly főnök egy pillanatra elmosolyodott, majd prózai hangon azt mondta:
– Nemrég telefonáltak a vendégek, hogy késik a repülő. Ha minden igaz, tizenegy óra tájban érkeznek. Ne felejtse el a mosodai témát, meg a leltárt sem. A domani ! – nyitotta ki a bejárati ajtót és kilépett a folyosóra.
– Rendben, Signor Rossi. A domani. (Viszlát holnap!) – szóltam utána, s becsukódott mögötte az ajtó, én meg anyanyelvemen morogtam, hogy lám, reggel héttől robotolok: felszolgáltam a reggeliket, kitakarítottam a szobákat, rendet raktam a konyhában, az irodában, elrohantam a város másik felében lévő két apartmanhoz a tiszta törölközőkkel. Aztán a tanfolyamon ültem, s most, ahelyett, hogy pihenhetnék másnap reggelig, intézhetem a recepciós munkát is, de egyeztessem a mosodai számlákat a mi mosodai nyilvántartásunkkal, és vigyem számítógépre a két apartmanban végzett leltár eredményét is. Ne morogj, öreglány, ezért kapod a szuper fizetést és a beosztáshoz járó fürdőszobás, Tv-s, műholdas, ingyen wi-fis, minden igényt kielégítő szállodai szobát reggelivel, és még a konyhában is használhatsz mindent. Arról nem is beszélve, hogy a főnököd emberszámba vesz, hivatalosan alkalmaz, és szó nélkül beperkálja a fizetni valót utánad az állami kasszába is. Tehát mosolyogj, és adj hálát a Mindenhatónak, hogy ilyen munkahelyet találtál magadnak.
Nápoly, 2008.december

“MATALENA” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Kedves Rita és Éva, örülök, hogy tetszett nápolyi tartózkodásom eme rövidke kis mozzanata. Fgy

  2. Hát aki ilyen helyen dolgozik annak el kell fogadni, hogy az emberek életéhez ez is hozzátartozik. Tetszett az írás!

Szólj hozzá!