Kiemelkedő volt a 2021-es esztendő

Kiemelkedő volt a 2021-es esztendő
A Fejér Megyei Polgárőr Szövetség közgyűlést tartott

A Fejér Megyei Polgárőr Szövetség a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégium éttermében szombaton megtartotta 2021-es évet értékelő közgyűlését.
Cseh István megyei elnök köszöntötte a résztvevőket, a többi között Vörös Ferenc rendőr ezredest rendőrségi főtanácsost, megyei közbiztonsági igazgatót, főkapitány-helyettest, dr. Fekecs Dénest, az Országos Polgárőr Szövetség gazdasági elnökhelyettesét, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnökét és Rabócki Zsolt tűzoltó alezredest, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelőjét, Márton Zoltánt, a Fejér Megyei Polgárőr szövetség titkárát.
Cseh István ismertette a jubileumi év (harminc évvel ezelőtt alakult meg a Polgárőrség) eredményeit. A 103 polgárőr egyesület 4007 tagja tavaly 815 266 óra szolgálatot teljesített, ebből 35 786 órát a rendőrséggel közösen. Jelenleg 141 az ifjú polgárőrök száma.
Hatékonyan végezték a közterületi járőrszolgálatokat a rendőrség körzeti megbízottjaival együtt. A Velencei-tavi idegenforgalmi munkában 7 polgárőr egyesület vesz részt, a Gárdonyi Városi Rendőrkapitánysággal együttműködve. Összesen 2398 óra szolgálatot teljesítettek.
A pandémia is nagyon sok munkát adott Fejér megye polgárőreinek, sokat dolgoztak a polgárok biztonságáért.
A polgárőrségnek a rendőrséggel kiváló a kapcsolatuk, egyes településeken példaértékű az együttműködés a körzeti megbízottakkal is. A múlt évben is nagy hangsúlyt kapott az önkormányzatokkal való együttműködés. A polgármesterek a településeken támogatják a polgárőrségi bűnmegelőzési tevékenységet. Ugyancsak évek óta jó a kapcsolatuk a katasztrófavédelmi igazgatósággal, oktatást és képzést szerveztek a polgárőrök részére. Szintén eredményesen együttműködtek a Nemzeti- adó és Vámhivatallal, az MLSZ Fejér Megyei Igazgatóságával, a megyei vadásztársaságokkal, ha- és vadőrökkel, egyéb intézményekkel. A Fejér megyei polgárőrök több alkalommal is segítették a rendőrség munkáját az illegális migráció ellen a déli határszakaszon. Idén is folyamatosan ellátnak majd határőr szolgálatot. Ifjú polgárőreik eredményesen szerepeltek az országos közlekedési és lövészversenyeken.
Szintén jó a kapcsolatuk a Magyar Postával, az együttműködésük szellemében segítették a postások munkáját. Gyermek- és ifjúságvédelmi programjuk is folyamatosan előtérben volt. Rendszeresen rendezvénybiztosítási feladatokat is elláttak.
Ábele Márton, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke ismertette beszámolóját, amelyben elmondta, hogy a pénzügyi és számviteli törvényeknek, előírásoknak megfelelően végezte tavalyi munkáját Fejér megye.
A közgyűlés egyhangúan elfogadta a beszámolókat.
Vörös Ferenc rendőr ezredes, Fejér megyei főkapitány-helyettes megköszönte a polgárőrök tavalyi áldozatos munkáját, amellyel jelentősen hozzájárultak a megyei közbiztonságának további javításához. A pandémia során és a déli határszakasz védelmében is jelentősen helyt álltak.
Dr. Fekecs Dénes, az OPSZ elnökhelyettese, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke átadta az OPSZ elnökének, dr. Túrós Andrásnak az üdvözletét és köszönetét a 2021-es esztendőben végzett kiváló munkáért. Szólt az idei sokrétű feladatokról is, a kiemelt ” Magyar Falu 100”programról. Elmondta, hogy az idei országos polgárőr napot június 25-én, szombaton, a Bács-Kiskun megyei Dunapatajon tartják majd.
Rabóczki Zsolt tűzoltó alezredes polgári védelmi főfelügyelő átadta Magosi Lajos ezredesnek, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának üdvözletét és köszönetét a 2021. évi eredményes együttműködésért.
Az eseményen kitüntetéseket és elismeréseket adott át dr. Fekecs Dénes és Cseh István a kiváló munkát végzett polgárőröknek. A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát kapta: Ambrus Ferenc, a Pázmándi Polgárőr Egyesület elnöke, Fehér István, a Velencei Polgárőrség elnöke és Hegedűs László, a Dunaújvárosi Városvédő Polgárőrség elnöke. Az ezüst fokozatot hárman vehették át: Hambalgó László, a Pusztaszabolcsi Polgárőr Egyesület elnöke, Lábas Istvánné, a Rácalmási Szent György Polgárőr Egyesület tagja és Varga Sándor, a Dunaújvárosi Táborállási Polgárőrség elnöke. A bronz fokozatban szintén hárman részesültek: Csordás József, a Besnyői Közbiztonságért Polgárőr Egyesület elnöke, Baráth János, a Kincsesbányai Polgárőrség elnöke és Németh Gizella, a Polgárdi Egyesület tagja.
Rendőrségi tárgyjutalmat hárman kaptak. A Szent László Plakett kitüntetésben 12-en részesültek. Az Év Polgárőre elismerést húszan, az Elnöki Plakettet pedig 15-en kapták meg. Tárgyjutalmat pedig hatan vehettek át.

Csató József

Szólj hozzá!