Csináljuk a fesztivált

Örömmel fedeztem fel ezt a könnyűzenei vetélkedő műsort. Egyrészt könnyed kikapcsolódást ígért, másrészt – új köntösben – sok olyan régi szám is elhangzott, amely még az ifjúságom idején volt sláger, ezért szép emlékeket idézett fel bennem.
Akadtak még azoknál is régebbiek, melyeket a szüleimtől hallottam, azokon is kellemesen elnosztalgiáztam.
A zsűritagok kedvesek, szellemesek, kellemesek voltak. Jó volt nézni a közöttük levő egyetértést és összhangot. Látszott, hogy őszintén örülnek az előadók sikereinek, egyszóval igazából remek kikapcsolódást ígért hétről-hétre a szombat este.
Május hetedike számomra egy örökké emlékezetes nap marad, hiszen akkor született az édesanyám. Mivel ő már rég nincs közöttünk, különösen is örültem annak, hogy ilyen kellemes zenei műsor mellett gondolhatok vissza rá és édesapámra, valamint a hajdani fiatal koromra és egy kicsit úgy érezhetem magam, mint ha időutazáson lennék, egy-egy szám időtartamáig visszarepülnék a fiatal éveimbe, ahol jó volt lennem.
Ez így volt mindaddig, amig színpadra nem lépett a Tankcsapda Mennyország tourist című számával. Őszintén megvallom, hogy nem ismertem, mivel nem vagyok keményrock rajongó, sőt hallgató se, egyszerűen nem az én műfajom. No, de nem rólam szól a fesztivál, semmi gond, lehet egy-egy olyan produkció, amely nem nyeri el a tetszésem, ilyen máskor is volt, szóra se érdemes. Jobban mondva szóra se lenne érdemes, ha nem figyeltem volna fel erre a többször ismételt részre, mely szerint:
„Mi atyánk ki vagy a mennyekbe’ mondd csak melyik ajtón menjek be?
Mi atyánk ki vagy a mennyekbe’ mondd csak melyik ajtón menjek be?
Mi atyánk ki vagy a mennyekbe’ mondd csak melyik ajtón menjek be?
Mi atyánk ki vagy a mennyekbe’ mondd csak melyik ajtón meenjeek beee?
Melyik ajtón menjek be?
Én melyik ajtón menjek be!
Melyik ajtón meenjeek bee!”
Általában nem értem tisztán a dalok szövegeit, de ezt nem lehetett nem érteni, hiszen refrénként többször is elhangzott.
Ez van, gondoltam. Nem az én műfajom, lépjünk túl rajta. Meg is tettem volna, bár néhány percig azért elgondolkodtam azon, hogy kell-e, lehet-e a keresztények hitébe, érzelemvilágába ilyen alpári módon beletaposni, amikor más kisebbségek eseten kitör a forradalom, ha valaki netán nemtetszésének ad hangot, de tudom, hogy lehet. Velük/velünk meg lehet tenni, azzal nincs gond, az kifejezetten trendi. Viszont egyes rendkívül „fejlett”, magát jogállaminak tartó országban, akár börtönnel is fenyegethetik azt, aki a közösségi oldalra felrak egy bibliai idézetet. Az egyiknek lehet, a másik nem. A földön sohasem volt igazság és nem is lesz.
Ami viszont igazán kiverte nálam azt a bizonyos biztosítékot nem más volt, mint az egyik zsűritag hozzászólása, melyet sajnos nem tudok szó szerint idézni, de a lényege az volt, hogy a templomba járó kendős nénik biztosan szörnyülködnek, hogy ilyent lehet? És ezen a rendkívül „bölcs” bemondáson mindannyian jót nevettek. Valóban nagyon viccesek lehetnek ezek a kendős öregasszonyok, akik megbotránkoznak az ilyen szövegen. Bezzeg ők a művészek más kategória, valamint a tanult embereket sem lehet holmi mennyországgal megvezetni.
Azért ezt a zsűrit szívesen meghívnám abba a pesthidegkúti gyülekezetbe, ahová járok. Örömömre szolgálna, ha megismerkednének a lelkésszel, aki mindössze negyvenöt éves, az ő feleségével, aki diplomás és a négy gyermekükkel, akik megállják a helyüket ott, ahol a koruknál fogva épp tartanak. Beszélgethetnének a gyülekezet tagjaival, akik között – a létszámhoz képest – sok az orvos, mely egy része még praktizál, – sőt külföldön is dolgozik – míg más része nyugalmazottként látogatja a betegeket és segíti őket ingyen és önzetlenül. De vannak közöttük mérnökök, tanárok, vállalkozók, több nyelvet beszélő, korábban külföldön is sikereket elérő személyek, kétkezi munkások, nyugdíjasok, egyetemre vagy főiskolára járók, stb.
Az idős hölgyek se viselnek kendőt és nem kapnak a szívükhöz, nem jézusmáriáznak, mert maximálisan tisztában vannak vele, hogy ilyen a világ.
Egyébként paradox módon az „imádom” szót a zsűri minden tagja számtalanszor kiejtette a száján. De ugye mit imád a nem hívő: gyakorlatilag mindent. Imádja a cuccot, a megjelenést, az előadó hangját, az előadás módját, a hangszerelést, az ének szövegét. Mások a kutyájukat, a paprikás csirkét, XY levetett cuccait, egyszóval mindent, csak Istent nem. Szívük joga, mindenki azt imád, amit, vagy akit akar, csupán nem kellene még egy ilyen kellemes műsorban is belerúgni a hívőkbe és különösen nem olyan módon, amely köszönő viszonyban sincs a valósággal.
U.i.: Talán mindenki ismeri Csókai Andrást, hiszen egy világhírű idegsebész, aki nem mellesleg korábban mérnöki és orvosi diplomát szerzett. Alapítója a Jót Tenni Jó Alapítványnak. Nigériai missziót is végez és 2002 óta tart evangelizációs tanúságtételt, eddig több mint 800-ra került sor. Házasságából öt gyermek született.
Nem folytatom. Utána lehet nézni, hogy hány tehetséggel megáldott, híres hívő ember van. Nem celebek, nem kezelnek le másokat, nem minősítenek, hanem teszik mindazt, amire talentumot kaptak.
Ennyit a kendős nénikről.

“Csináljuk a fesztivált” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Kedves Editkém!

  Nagy örömet szereztél a véleményeddel. Többen is írtak hozzá, de érdekes módon senkit sem zavart, hogy mások hitébe ilyen ocsmány módon beletapostak. Lekezelték a hívőket, egyszerű, tanulatlan, kendős nénik szintjére, ami ha így is lenne, ha csupán a vidéki, idős, kendős nénikről lenne szó, akkor se illene emberi méltóságukban megbántani őket. Nem arról írtam, hogy ki szereti ezt a dalt és ki nem, hanem arról, hogy velünk ezt meg lehet tenni. Gúny tárgyává lehet tenni a keresztény emberek hitét. Hogy ezt egy rock együttes megteszi, szíve joga, de a zsűrinek, illetve a zsűri egyetlen egy tagjának sem illene gúnyolódni azon, hogy a kendős nénik most elcsodálkoznak azon, hogy ezt lehet? Lehet. Tudjuk, hogy mindent lehet. Meg lehet ölni a magzatokat, ki lehet rekeszteni emberek, nemzeteket, népeket, nevetség tárgyává is lehet őket tenni, csak velük nem lehet ezt megtenni! Velük, akik azt gondolják, hogy ők a megmondó emberek, ők akik a passzát szelet fújják, őket nem szabad megsérteni még egy bibliai idézettel sem, de ők elvehetik a szivárványt, ami keresztény jelkép, mocskolhatják a hívők legszentebb imádságát és jókat nevethetnek a kendős néniken. Ilyenkor nincs felvonulás, nincs jogsértés, ez maga a szólásszabadság, csak mi nem szólhatunk, mi nem mondhatjuk el, hogy nekünk is vannak jogaink és emberi méltóságunk. Rengeteg olyan ember van, akik tőlük sokkal értelmesebb, bölcsebb, tanultabb és sikeresebb és ennek ellenére, vagy épp ezért hívő. Ezért is említettem Csókai Andrást, persze mellette még többezer név felkerülhetett volna a listára, de gondoltam, hogy ennyi is elég, hogy bárki belássa, nem csak holmi vidéki kendős nénikről szól az Istenben való hit.

  Szeretettel: Rita🌷

 2. Drága Rita! Teljesen egyetértek veled! Nálam is kiverte a biztosítékot Balázs Klári. Oly annyira, hogy be is írtam a műsorhoz, hogy talán bocsánatot kellene kérnie az idősektől és a keresztényektől, mert lehet valakit úgy is dicsérni, hogy nem sértek meg vele másokat. Felháborított, nem is gondoltam volna, hogy ilyet megenged magának. Na, de mindenki saját életét éli, úgy ahogyan ő gondolja. Nagyon tetszett nekem is műsor, de ezt a számot nem kellett volna beválasztaniuk, már ott helytelenül tettek. Ennek az együttesnek vannak más ismert számaik is. Talán szándékosan provokáló volt nem tudom. Az Úr előtt majd elszámolnak vele. Szeretettel Edit

 3. “Jó volt elandalodni a régi szép slágereken, a győztes dallal sincs bajom, de kissé részrehajlónak tűnt az eredmény. A Gyöngyhajú lány, a Nem leszek a játékszered stb. legalább annyira megérdemelte volna a győzelmet, de hát ez egy szubjektív műfaj, mindenkinek más tetszik. Peter Sramek igazán remek volt!” Nos, kedves Zsuzsa, én is épp így voltam vele. Ráadásul nagyon kedvelem Miller Zoltán és Polyák Lilla hangját is, de említhetném a Magdi által kiemelt Dolhai Attilát. Tóth Gabi, Janicsák Veca, stb. valóban mind kiváló énekesek. Peter Sramek választása pedig telitalálat volt. Egyébként az ő esetében én is éreztem a részrehajlást, de az is tény, hogy ennyi jó énekes és előadó között valóban nem könnyű egyet kiemelni. Sramek remek hangulatot hozott, jól állt neki ez a szám. Korda előtt pedig le a kalappal, hogy képes volt elismerni, mennyivel jobban adja elő az ifjú titán ezt a számot, mint ő, ami megjegyzem, hogy így is van, de ettől még tiszteletre méltó, hogy elismerte, kevesen lennének rá képesek.

  Szeretettel: Rita🌷

 4. Icukám!

  Köszönöm az olvasást. Az X-faktort már én se szándékozom nézni, mert amit ott műveltek, az minden volt, csak nem művészet és különösen nem szórakoztató. Ez a műsor viszont tetszett. A már többször említett kendős nénin kívül semmi mással nem volt gondom. Jó, mondjuk nem igazán tetszik, hogy mindenki mindent “imád”, de szíve joga, őt minősíti. A fellépők szépek voltak, elegánsak, remekül hozták a “poros” már-már elfeledett dalokat, jól szórakoztam rajta.

  Szeretettel: Rita🌷

 5. Kedves Zsuzsa!

  Igazad van, alapvetően harcias vagyok. Vannak olyan dolgok, amelyeket nem tudok szó nélkül hagyni és úgy érzem, ha az utcán lehet botrányosan vonulgatni, akkor nekem is szóvá lehet tennem, hogy nem fontos mások vallási érzéseit sáros cipővel tiporni. Ha csak a kendős nénik lennének vallásosak, akkor se! Itt ez a kendős nénizés is lekezelő, ledegradáló volt, mint ha a kikent-kifent dámák különbek lennének az egyszerű, idős, vidéki asszonyoknál. A liberálisok szeretnék túllőni a célon. Ezt tette Charlie Hebdo is a muzulmánok istenével, aminek tragikus következménye lett. A keresztényekkel viszont bármit meg lehet tenni. Müller Cecíliát is ábrázolták a keresztre feszített Jézussal és viccesnek egyáltalán nem nevezhető “poénnal”. Az a tisztelet hiányott, amiről írsz. Nem gondolom, hogy mindig és kizárólag csak a fősodor mellé kell állnom, nekem éppúgy lehet véleményem, sőt ellenvéleményem, mint bárki másnak és ezzel a jogommal mindig is élni fogok. Ami azt illeti Csókai Andrást is többre tartom, mint az említett kendős nénin nevetgélő “hölgy”-et. A zuhanó repülőben nincs ateista, ettől függetlenül nekem is mindegy ki miben hisz, a lényeg az, hogy ne gázoljon bele mások érzéseibe.

  Szeretettel: Rita🌷

 6. Kedves Éva!

  Nem lógsz ki a sorból, nyilván sokan nem nézték ezt a műsort. A fellépő énekesek közül sokaknak szeretem a hangját, a megjelenését, a stílusát, a dalok pedig sok szép emléket idéztek fel bennem. Az énekeseknek is jó, attól függetlenül, hogy melyik lesz az első és melyik nem, mert meg tudják magukat mutatni más műfajban, meg nyilván az is sokat számít, ha egyáltalán a meghívottak között lehetnek. Édesapám már harmincöt éve nincs közöttünk és számomra különleges volt azokat a számokat a mai előadóktól hallani, amelyek az ő idejében voltak slágerek. A zsűritagok nem voltak olyan idétlenek, mint az említett vetélkedők zsűrijei, ahol különösen is az X-faktornál viselkedtek minősíthetetlenül, hasonlóan az egyes magukat sztárnak tartó a tehetségtelennél is tehetségtelenebb énekesekhez. Az itt megjelent fellépők tudnak énekelni, megjelenni, viselkedni, ahogy a zsűritagok is. A Tankcsapda nem volt odavaló, de mint már többször is kifejtettem, túlléptem volna rajta, ha nem jön az egyik zsűritag a kendős nénikkel. Mert ugye szerintük csak egy elmaradott öregasszony lehet hívő. Nagyon nem illett ennek a műsorba mások érzéseinek megsértése.

  Szeretettel: Rita🌷

 7. Kedves Rita!

  Nem nézem ezt a műsort, úgyhogy érdemben hozzá sem tudok szólni. Egy viszont tény, hogy annak idején az X-Factortól is elköszöntem, mert a zsűritagok viselkedése, beszólásai, sértő megjegyzései, vihogásai nagyon zavartak. Ezek után, ha lesz időm, a youtube-on bekeresem, bizonyára fel van töltve.
  A Tankcsapda nem az én stílusom, sosem voltam rajongójuk, és azt hiszem ezek után már nem is leszek.

  Szeretettel: Icu🌼

 8. Kedves Ritu!

  Kicsit harciasra sikeredett a hozzászólásod. Úgy érzem, bizonyos dolgokra érzékenyebben reagálsz, ilyen a vallás, a politika. Nem baj, ha hitbéli, eszmei kérdésekben nem értünk mindenben egyet, attól még lehetnek az embereknek közös pontjaik. Én nem vagyok vallásos, de tisztelem mindenki hitét. Azt gondolom, minden vallásnak van létjogosultsága, ami nem irányul mások ellen, nem akarja elpusztítani, megsemmisíteni, kirekeszteni a vele ellentétes véleményen lévőket.
  Én is szívesen néztem a Csináljuk a fesztivált. Jó volt elandalodni a régi szép slágereken, a győztes dallal sincs bajom, de kissé részrehajlónak tűnt az eredmény. A Gyöngyhajú lány, a Nem leszek a játékszered stb. legalább annyira megérdemelte volna a győzelmet, de hát ez egy szubjektív műfaj, mindenkinek más tetszik. Peter Sramek igazán remek volt!

  Szeretettel:
  Zsuzsa

 9. Kedves Rita! Lehet, hogy kilógok a sorból, én ezt a műsort nem nézem. Az említett házaspárral volt egy “élményem”, és nem igazán tartoznak a kedvenceim közé ketten, amióta leszólták a települést ahol éltem a fellépésük alkalmával. Pedig nem kevés pénzért jöttek el putrifalvára… Nyilván ez semmit nem von le az Ő művészi értékükből, amit letettek az asztalra, főleg a művész úr. Ami a Tankcsapdát illeti… Amint értem neked nem a számuk ellen van kifogásod, hiszen a rock az éppen a polgárpukkasztó stílusával viszi a közönségét, a ruhák, a frizura, és a zenei szöveg. Inkább a zsűritaggal volt ott a baj… Sajnos, ha elnézed a többi ilyen szórakoztató műsort ahol zsűri van, időnként olyanokat válogatnak be, akik nem tudnak viselkedni. Azt hiszem a Sztárban sztár-ral voltam úgy, hogy na befejeztem, mert egymást túlüvöltve vitáztak, vihogtak olyan poénokon, amelyet csupán ők értettek, stb. Arról már nem is beszélve, hogy van/volt olyan közülük, aki a mai napig nem tanult meg beszélni. Nem értem, miért kell az ilyeneket szerepeltetni… Süllyedünk lefelé klasszul. Bizonyára olcsóbb az ilyen felhozatal, mintha valamilyen normális filmet leadnának esténként. Szeretettel: Éva

 10. Kedves Magdi!

  Gyuri bácsira nem reagáltam, igazán megható volt, ahogy méltatta és elismerte az énekeseket, nagyon kedves és szerethető jelenség volt. Nekem a többiekkel sem volt bajom, egyes egyedül ez a kendős néni sztori váltott ki belőlem ellenérzést, mert az ízléstelenségnek is van/lenne határa.

  Szeretettel: Rita🌷

 11. Kedves Gyöngyi!

  Az írásom lényege nem az volt, hogy kinek tetszik és kinek nem, hanem az, hogy a Miatyánk a keresztények egyik legszebb imádsága. Ha ők ezt kigúnyolják, az már önmagában is minősíti őket, de hogy még a zsűriből is jöjjön valaki holmi kendős nénivel, az már sok volt. A liberálisok nagyon érzékenyek arra, hogy nem tehetünk megjegyzést az egynemüek szexuális kapcsolatára. El kell fogadnunk a legbizarabb őrültségeket is, mert különben kirekesztők vagyunk, de a keresztényeket meg lehet alázni, a hitükben megbántani, azzal nincs gond. A facen megírtam, hogy joga volt a cukrásznak ahhoz, hogy a meleg párnak ne készítsen tortát, erre le lettem tíltva, mert ez gyűlöletkeltés volt. Akkor ez mi? Próbálják meg a mohamedánok vallását megsérteni, úgy járnak, mint a francia újságíró járt. A demokrácia nem azt jelenti, hogy egyesek hitébe belegyalogolunk, másokat pedig piedesztálra állítunk. Egyébként az LMBTQ egyszerűen ellopta/kisajátította keresztények szivárvány jelképét, melyet a biblia szerint Isten kötött az özönvíz után az emberrel, nevezetesen, hogy többé nem árasztja el vízzel a földet. Ha meglátja a szívárványt, az emlékeztetni fogja a szövetségre. Lehet nem hinni valamiben, de gyalázkodni és gúny tárgyává tenni a hívőket, szerintem ízléstelen és botránkoztató. Azt viszont leírtam, hogy téves ez az elképzelés, hogy csupán a kendős nénik hisznek Istenben.
  Nagyon sok dal tetszett, hiszen a nagyon régieket a szüleimtől ismertem, a kevésbé régiek pedig a saját fiatal koromra emlékeztettek. Igazán jó ötlet volt ennek a műsornak a megszervezése, nagyon sok szép és megható pillanat volt benne.

  Szeretettel: Rita🌷

 12. Kedves Magdi!

  Köszönöm az olvasást. Nekem élmény volt ez a műsor, tetszettek az előadók és a zsűri, valamint a műsorvezetők is jók voltak. Egyes egyedül ezzel a dallal volt problémám, illetve még ezen is túlléptem volna, ha nem fűzte volna hozzá az egyik zsűritag a kendős néniket. Az LMBTQ tagokra nem lehet megjegyzést tenni, a keresztényekre lehet. Ki lehet gúnyolni a legszebb imádságukat és viccelődni lehet azon, hogy a kendős néniknél vajon ez miként verte ki azt a bizonyos biztosítékot.

  Szeretettel: Rita🌷

 13. Kedves Rita, fiatalabb koromban kifejezetten szerettem a Tankcsapdát, az általad idézett dal volt az egyik kedvencem. Ettől jobban már csak a Remegő kezű agysebészt szerettem (Kicsi G) ” úh, lalalla nincs itt vész, csak egy nyisszantás és máris kész” stb… , na és a Trabantos dal (Trabanton szállni élvezet), de igazi magyar kedvencem mindig is Zorán marad, szeretem, ahogy mormol az orra alatt, de pl a Honfoglalás dal is a kedvenceim közé tartozik (Demjén Rózsi)…
  A születésnapomra kaptam a lányomtól egy zenélő képeslapot, Aradszky Laci énekli a Nemcsak a húsz éveseké a világ…. hát időnként előveszem, kinyitom, hogy halljam… pedig nem igazán szerettem Aradszkyt.
  Az olaszok közül meg Adriano Celentano és Biagio Antonacci a kedvencem. No és a Zuccherot is szeretem.
  Fgy
  🤩🌼

 14. Szerencsére kicsit nagyot hallok, így nem kell tudomásul vennem az ilyen Tankcsapdás szövegeket. Meglepett, hogy Gyuri bácsi ugyan járni már nem tud elég biztonsággal, de a gondolatai jól működnek és kedves szavakba igyekszik kifejezni a véleményét. A szép hangoknak mindig örülök, bárhol örömmel hallgatom a Dolhai Attila gyönyörű hangját. Magdolna

Szólj hozzá!