Elvégre tavasz van

Az idei tavasz ismét megmutatta szeszélyes arcát. Amikor nyílni kezdtek az első virágok, akkor pár napos hó borította a földet. Hófehér dunyha takarta az ibolyát és a margarétát, pedig előtte milyen szépen virítottak a zöld fűszálak között. Emlékszem a régi március 15-kékre, még, ha nagyon hideg is volt, fél napra mindig kimentünk a szőlőbe, mert össze kellett gyűjteni a venyitet. Anyuék megmetszették a szőlőt és a gyümölcsfákat. Igazából én is mindig ott voltam anyuval, s mentem utána a hosszú lugassorokba. A levágott venyitet apránként kihordtam a sor végére, közben elnéztem a vesszőt, ahol anya lemetszete, ott folyt a nedve. Azt jelentette, hogy él a vessző. Aztán a sorokat meg kellett tisztítani, hogy kapálni, és permetelni lehessen.
Hamar megtapasztaltam, hogy aki a mezőgazdaságban dolgozik, az ki van téve a szélsőséges időjárásnak. 1987-ben, augusztus huszadikán, egész nap forró napsütés volt. Délután jött egy jegeseső, tíz percig diónyi nagyságú jég hullott. Műanyag tető volt az előszobánkon, mint a sorozat golyózápor, úgy kopogott. Szüleim sírtak, hogy az egész éves verejtékes munkájukat elverte a jég.
Silány ez a 2022-es tavasz, ázunk és fázunk. Áprilist mutat a naptár, és még reggelente nulla fokban jólesik a nagykabát melege. Sajnos elfagytak a gyümölcsfáknak rügyei. Így nagyon drága lesz a gyümölcsnek az ára a piacon.
Én csak gyönyörködöm a fák és a kertek nyíló virágaiban, amikor elsétálok a pécsi kertes házak mellett. Percekre megállok, és rácsodálkozom, milyen szép a zöldellő fű a kék ég alatt. Hallgatom a mátyások rikoltozását, amely természetes volt, amíg falun éltem.
Édesanyám már márciusban elvetette a magokat a virágcserépbe, amelyek nagyon szépen kikeltek a meleg lakásban. Hamarosan ki kellene ültetni a paradicsomot és a tököt a hideg földbe, ha az idő engedné.
De húsvét óta egyfolytában esik az eső, a szűk komlói utcán hömpölyögve folyik le a víz. Jó lenne, ha végre beköszöntene a jó idő, és nem kellene fűteni. Gondolom ezt a spanyolok is várják, ahol 50-en centis hó van.
2022. 04. 23.

Szólj hozzá!