Végre újra együtt!

Végre újra együtt!
A Cserhát Tavaszi Gálája 2022’

A Batsányi-Cserhát Művész Társaság a COVID-19 vírus miatt két évig nem tudta megrendezi tavaszi és őszi gáláját. A pandémia enyhülése miatt 2022. május 7-én végre újból lehetőség nyílt a várva várt fesztivál megtartására a budapesti Szentmihályi Művelődési Központban.
Balázsi Judit előadóművész köszöntötte az egész termet megtöltő tagságot és a meghívott díszvendégeket :dr. Janotka Mária főorvost, a kör örökös tagját, lovag Németh Nyiba Sándort, költőt, zenészt, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöké, lovag Sipos Marit, az Ősfehérvár Alkotóközösség elnökét és felkérte lovag Bornemisza Attila esztétát, költőt, a Cserhát Művész Társaság elnökét, a Szent Lázár Lovagrend parancsnokát, hogy nyissa meg az idei tavaszi fesztivált. Nagy örömének adott hangot, hogy végre újból együtt lehetnek ezen a fontos eseményen, amelynek fővédnöke a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend volt.
Chev. Deisits László, a lovagrend kancellárja sok szeretettel köszöntötte az egybegyűlteket.
Az eseményen egy perces néma felállással emlékezek meg a társaság időközben elhunyt tagjairól, a többi között Tárkányi Imre íróról, költőről, akinek színművét lovag Balászi Judit és lovag Bornemisza Attila játszotta el nagy átéléssel.
A társaság legfiatalabb tagja, Fodor Liliána verssel és énekkel szerepelt, nagy sikert aratva.
Balázsi Judit és Bornemisza Attila verseket szavalt, lovag Orosz Piroska pedig énekelt. A gála egyik fénypontja Molnár Buliska Edit musical és operett énekes műsora volt.
Ezután az Ősfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz), a Cserhát Művész Társaság csoportja adott műsort, lovag Sipos Mari vezetésével.
– Az ŐsfAl-Cserhát értékeit gazdagítva szemet gyönyörködtető látványt varázsoltunk nagyérdemű közönségünk tiszteletére, mintegy megkoronázva az ünnepi gála programját. Sokunk számára ismert az eredetivel azonos méretű Szent István király gyöngy koronájának másolata a koronázási ékszerekkel, a jogarral és az országalmával. Lovag Szőcs Sarolta, az Ősfal gyöngyszeme, Cserhát Magyar Örökségdíjas alkotó, Magyar Rekord Diplomával rendelkező képzőművész, író, festő, gyöngyfűző mester legértékesebb munkája csodaszép életműve látható, amelyet a Cserhát Gála közönségének mutathatunk be első alkalommal, itt az ünnepi programban. Az a tiszteletteljes felkérés ért, hogy én mutathatom be Magyarország gyöngyszemét, az Országháza kicsinytett másolatát, Szőcs Sarolta munkáját- hangsúlyozta Sipos Mari.

( Mindkét alkotás a gálán az elnöki asztalt díszítette.)
Szőcs Sarolta egy saját versének elmondásával és gazdagította programot.
Ezután lovag Csató József újságíró, író felolvasta a Végre újra együtt! című írását, köszöntve a Cserhát tagságát. Az írás megjelent a Délibáb Magazin legfrissebb számában is.
Matus Mihály pánsíp, tárogató és szaxofon művész immár a második alkalommal mutatkozott be az ŐsfAlköz színeiben a Cserhát gáláján. Ezúttal énekével még színessé tette nagysikerű műsorát.
Az ének-zene mellett az ŐsfAl-Cserhát festőművészei is ékesítik, gazdagabbá teszik a repertoárt, most ebből láthattunk, hallhattunk egy kis ízelítőt. Mónos Jenő szürreális festészetével varázsol el bennünket évek óta.
Szemenyei Éva többszörös Cserhát díjjal kitüntetett alkotó egy kedvenc olajfestményét hozta el a gálára, amelyet egy képverssel mutatott be a közönségnek.
Sipos Mari bemutatta a fiatal, tehetséges alkotót, Molnár Ákost, művésznevén Mákost, többszörös Cserhát díjas grafikust, festőművészt is. Ugyancsak bemutatta Gémes Kati festőművészt. Gémes Kati egy ajándékkal kedveskedett, megfestette Sipos Mari portréját.
Nagy tisztelettel köszöntötte ballagó diákok imádott matematika, fizika és informatikai középiskolai tanárát, mesterpedagógust, közoktatási szakértőt a többszörösen kitüntetett írót, költőt lovag T.Tamás Ferencet, akinek a Fejér Megyei Hírlapban most jelent meg Az osztályfőnök magánya című egész oldalas novellája. A gálán egy másik írását olvasta fel.
Az Ősfehérvár Alkotóközösség Emlékalbumának első oldalát ékesíti a vers, amelyet az Ősfalközösöknek írt lovag Gyárfás Tamás költő, amelyet a gálán is elszavalt.
Sipos Mari bemutatta a hobbyművészt, Gecző Anna agyagszobrászt, aki profin bánik az anyaggal. Megtekinthették a gálán néhány szobrát is.
Végül bemutatta Kesztyűs Lajos költőt, írót, aki feleségével Szegeden él, az ŐsfAlköz tagja. Sajnos betegség miatt most nm tudtak eljönni a gálára néhány verse azonban olvasható a Délibáb Magazinban.
Lovag Sipos Mari ezután ünnepélyesen átadta az Ős fehérvár Alkotóközösség ötéves jubileuma alkalmából megjelent Emlékalbumot lovag Bornemisza Attilának, a Cserhát elnökének.
Ezután lovag dr. Kesztyűs Ferenc többszörös nemzetközi díjas grafikus-festőművész, tanár, újságíró és jogász köszöntötte a gála résztvevőit. Két meglepetéssel is szolgált a Mester: a Sziloking szilikon találmány festékével megfestette lovag Bornemisza Attila és lovag Sipos Mari portréját ,amelyet nagy tisztelettel átadott az ünnepelteknek. Mivel a pandémia eddig nem tette lehetővé a találkozást, most tudta átadni „A barangolás a színek birodalmában” című A/4-es méretű színes, reprezentatív művészeti albumát lovag Bornemisza Attilának, a könyv kiadójának.
Lovag Németh Nyiba Sándor nagy sikerű zenés, verses műsort adott. Lovag Mudrony Alojzia énekével, lovag Bacsa Ferenc, a Cserhát örökös tagja, operaénekes pedig szintén fellépésével örvendeztette meg a gála közönségét.
Ezután Dáma Simon M. Veronika festőművész, a Cserhát művészeti vezetője és dr. Kesztyűs Ferenc festőművész, a zsűri elnökei értékelték a gálára hozott képzőművészeti alkotásokat. 127 művet hoztak zsűrizésre, amelyből 27 alkotás kiváló minősítést kapott, érdemelt ki.
Kiosztották a tagságnak a Délibáb Művészeti Magazin legújabb számát is.
Lovag Bornemisza Attila zárszavában elmondta, hogy remélhetően ősszel újból találkozni tudnak mag, a Cserhát Őszi gáláján.

CSATÓ JÓZSEF

Szólj hozzá!