Mikor jön a hal

Ismeretterjesztő

Nagy csoport gyűlt össze az Amúr folyó partján. Férfiak, nők, gyerekek. A sóval teli hordókat előkészítették. Csónakokba szálltak a férfiak. A folyó Amúrföldet szeli át 4500 km hosszan Ázsia egyik legismeretlenebb területén. Zord hideg, komor erdők. Messze északra már Szibéria kezdődik. Itt élnek az uduhok,giljákok, és a goldok. Valamennyi törzs a tunguz nyelvcsaládhoz tartozik, amely az uráli nyelvcsoport egyik ága.
A goldok nép fő tápláléka a lazac. Kétának nevezik. Minden év szeptember elején sokmilliós tömegben úsznak fel a folyón. A sámán felmászott egy magas dombra, melyet neki hordtak oda földből a falusiak. Prém ruháját tarka zsinórok fogták egybe, övéről érccsengők, madárkarmok, s csörömpölő vaspálcák csüngtek le.
Nyakában varázs amulett. Biztos volt benne, hogy a mai nap nagy fogás lesz. Két hete jár le naponta a folyóhoz figyelve a medvéket, farkasokat, rókákat, vadmacskákat, ahogy mancsukkal pofozzák a vizet hal reményében. Eleinte nem sok sikerük volt. Aztán napról napra több lett a zsákmány. A törzs szakrális vezetője tudta, itt az idő. Az állatok megérzik a halat mint hangya az esőt. Egy türelmetlen gyerek anyja ruháját rángatta, s elcsukló hangon faggatta érdeklődve , mikor jön már a hal. Az anya a szájára csapott fegyelmezési célból. Mert a lazacvonulás szentség is volt életükben. A nagy háló egyik végét megerősítik a parton, másik végét csónakon viszik be, és nagy kört írnak le vele. Dagadni kezdett a háló. Majdnem a szétrepedés határán volt. Rosszabb esetben száz halról beszélhetünk. De most a fogás minden képzeletet túlszárnyalt. 2-3 ezer lazac telítette meg a hálót. Kiváló eredmény.
A parton az asszonyok kapdosták ki a zsákmányt, mert a feldolgozás az ő dolguk. Dorongokkal verik agyon a halakat. Félbevágva besózzák, majd hordókba teszik. A hordók Nikolajewszki, vagy a Chabarowszki konzervgyárba kerülnek. Másik eljárás a szárítás. Egészben, vagy széles csíkokra szelve besózva kiakasztják a lécálványokra. Így lesz a lazacból szárított hal, azaz jukkola. Ha a lécek megteltek, abbahagyják a halászatot. A sámán megáldja a léceket kérve, az ősi istenek és szellemek segítségét, hogy védjék meg a jukkolát. A goldok élete mégsem paradicsomi. Nagy gondot okoz a halak szárítása. Három hétig kell száradnia a lazacnak, hogy tartós halkonzerv legyen. Ez az egyetlen jövedelemforrásuk. Így jut el a világ minden tájára.

Kálóczi Balázs

2022 06.06.

Szólj hozzá!