Egy bolond százat csinál

„Egy bolond százat csinál jelentése. Arra az esetre mondjuk ezt a közmondást, amikor bolondos, különc, furcsa ember követőkre talál. Magatartását, öltözködését, vagy egyéb dolgait mások is utánozni kezdik. Főképp akkor használatos, ha valami butaság talál követőkre.”(Idézet: Szólások.hu.)

Valamikor nem gondoltam, hogy ez a mondás igaz, inkább viccnek tartottam. Fel kellett nőjek ahhoz, hogy megtapasztaljam, ez bizony nem vicc, hanem kőkemény valóság.

A gyerekeknél talán érthető, hiszen senki se szereti, ha kiközösítik. Úgy látszik azonban, hogy ezt nem nőjük ki felnőtt korra se. Mindig vannak hang- és irányadók, olyan egyéniségek, akik megkövetelik maguknak a figyelmet. Tehetik ezt bármilyen kiemelt helyzetüknél, ismertségüknél fogva – színészek, művészek, celebek – de akár politikusként, vagy egyéb más módon befolyással bíró személyekként is. Példának okáért ilyen a pénzisten, amivel ha nem is mindenki, de a többség megvásárolható.

A többi – az átlag kis halandó – pedig szeretne legalább látszatra hozzájuk tartozni, mert ez trendinek tűnik.

Mivel azt a mondást is ismerem, hogy „ne szólj szám, nem fáj fejem”, nem akarok mélyebb vizekre evezni a témában, nehogy még elsüllyedjek benne. Csupán gondolatébresztőnek szántam, hogy vajon meddig vagyunk hajlandók elmenni a butaság követésében? Ki merjük-e mondani, hogy eddig és ne tovább, vagy megyünk a csorda után, mert „aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére?

A történelem számtalanszor igazolta, hogy nem a csordának van igaza, hiába vannak ott sokan. A tömeg a gyilkos Barabást akarta kiszabadítani, és ez így van ma is. Vesszen, akasszátok fel!- kiált valaki a tömegből és az emberek megteszik annak ellenére, hogy fogalmuk lenne arról, hogy nevezettnek mi volt a bűne, sőt, hogy egyáltalán bűnös volt-e.

Mindig is irtóztam a tömegtől. Mennyivel más az egyén, pedig elvileg belőlük, belőlünk áll össze a csorda, vagy elegánsabban fogalmazva a tömeg, mégis. A hangulat ellen az egyén már semmit se tehet, mert különben áldozattá válik ő maga is.

“Egy bolond százat csinál” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Erzsike!

  Úgy látszik, hogy mi vagyunk a kivételek, ettől még a közmondás igaz. Ráadásul szerintem mindannyiunkra hat valamiféle trend. Gondoljunk csak vissza a bikinire, minire, halásznadrágra, hogy csak néhány egyszerű dolgot említsek. Ez önmagában nem is baj, az a baj, ha olyan ügybe állunk bele, amivel nem vagyunk tisztában, csupán elhisszük valakinek, hogy úgy van, ahogy mondja.

  Köszönöm az olvasást és a hozzászólást.

  Szeretettel: Rita🌷

 2. Rita én sem vagyok az a féle, hogy beálljak a sorba. Van véleményem és gondolatom a dolgokról. Valóban az utolsó mondat nagyon igaz. Köszönöm .Rzsike

 3. Kedves Gyöngyi!

  Köszönöm az olvasást. Én így ismertem, de azért is tettem idézőjelbe a mondást és jelöltem meg a forrást, hogy onnan vettem. Igen, nem csak százat, hanem milliókat, de mikor ez keletkezett sokkal ingerszegényebb környezetben éltek az emberek. A falu hírén kivül nem sok egyéb jutott el az átlaghoz. Persze, ennek is megvolt a maga előnye, sőt! Időnként kifejezettem zavar, hogy a lakásomba tör be az információ, akár a telefonon, akár az interneten keresztül. Ehhez képest a tv egy kedves “szomszéd”. A tömeg viszont nem változott, csordaként viselkedik. Persze ez attól is függ, hogy milyen rendezvényre megy el az ember, de pl. a tüntetések időnként nagyon “komollyá” tudnák válni. Fosztogatás, gyújtogatás, lövöldözés, stb. Hála Istennek nálunk még nem, de hajlamosak vagyunk átvenni a dolgokat a “fejlett” nyugattól .

  Szeretettel: Rita🌷

 4. kedves Rita, én úgy emlékeztem erre a mondásra, hogy ” Egy bolond száz bajt csinál” , lehet a Rejtő könyv miatt, mert neki van egy ilyen c. regénye. De igazad van, mert lehet egy bolond ember, egy bolond ötlet, egy bolond divat egy-kettőre találhat és talál is követőket, nem csak százat, sokkal többet is. Én örök életemben szerettem kilógni a sorból, és ma sem követek olyan dolgot, ami nem az én izlésem, nem az én világnézetem, csak azért, mert mások oda vannak érte.
  szeretettel Fgy

 5. Kedves Rita!

  Egyetértek az előttem írókkal.
  Szeretettel gratulálok.
  Magdi💐🌷

 6. Ritu!

  Nemcsak most, mindig gondolatébresztőek az írásaid, sok hasznos, érdekes megállapítást teszel, ami aztán tovább foglalkoztatja az embert. Az írásoknak ez is az egyik, ha nem a legfőbb célja.

  Szeretettel:
  Zsuzsa

 7. Kedves Rita! Érdekes felvetés, sosem szerettem utánozni senkit! 🙂 Az már nem egyedi, hanem futószalag. Az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek. Szeretettel Edit

Szólj hozzá!