Családban marad

Családban marad
Ahol mindenki polgárőr

Van egy család Székesfehérváron, ahol mindenki polgárőr: nagyapa, apa, anya és a gyerekek is.
Paál Andrea, a Székesfehérvári Városi Polgárőrség titkára és szolgálatvezetője igazán büszke lehet a családjára. Ugyanis elmondhatja, hogy az egész familiája tagja a megyeszékhely meghatározó polgárőr egyesületének. Ő 2002 óta tagja az önkéntes bűnmegelőzési szervezetnek. Élettársa, Kiss István pedig 2001-ben lépett be a székesfehérvári egyesületbe. Édesapja is fontos munkát végzett is, egészen a múlt évig, amikor sajnos elhunyt.
Andrea minden gyermeke is polgárőrnek mondhatja magát. Kiss Sándor Benedek 14 éves, ifjú polgárőr. Kiss István József 2019-ben először ifjú polgárőrként kezdte meg a munkát, ma már felnőtt fiatalként teljes jogú tevékenységet végezhet.
Kurai Csaba István 23 éves, ő is 2019 óta dolgozik itt. Andrea leány gyermeke, Kurai Ilona Andrea szintén székesfehérvári polgárőrnek mondhatja magát, férjével Andrással együtt 2008 óta tevékenykedik.
Paál Andrea jól összefogja és irányítja népes családja polgárőrségi ténykedését. Nagyon sokrétű tevékenységet végeznek. Rendszeresen járőröznek a megyeszékhelyen.
Beszélgetésünkkor is éppen az aznapi esti szolgálatra készültek. Általában 12-14 tagú csoportban látják el a szükséges feladatokat.
– Most éppen a székesfehérvári Tóparti Gimnázium vezetősége kért meg bennünket, hogy biztosítsuk a húsvéti rendezvényüket. Sokszor látunk el Székesfehérváron rendezvénybiztosítást – mondja Andrea.
Kiveszik részüket a polgárőrség határbiztosítási feladataiból is. Székesfehérvárról nemrég négyen teljesítettek szolgálatot több Fejér megyében működő polgárőrtársukkal együtt Kiskunhalas és Kelebia térségében.
Hamarosan újból mennek majd a határra szolgálatot ellátni Fejér megyéből, a székesfehérvári egyesülettől is.
Ez a munka nagyon felelősségteljes. Megtapasztalták az illegális migráció elleni küzdelmet, amit a rendőrség és a honvédség, a polgárőrséggel karöltve végez évek óta hazánk határain.
Sokszor kérik meg őket, hogy a város lakótelepein gyakran járőrözzenek, előzzék meg a rongálásokat, például az ültetett virágok ellopását, kitaposását.
– Szinte azt szeretnék az Almássy lakótelepen és a Budai út 92 szám alatti tömbháznál, hogy állandóan ott legyünk – fűzi hozzá a titkár.
A megyeszékhely külső részein, így Kisfaludon és Börgöndön is rendszeresen járőröznek. A március 15-ei ünnepi rendezvényeket is biztosították a székesfehérvári polgárőrök.
Paál Andrea jól együtt dolgozik Pintér Lászlóval , a Székesfehérvári Városi Polgárőrség elnökével. Ennek meg vannak a látható eredményei is.
Ő egyénként 2019 óta látja el a titkári és a szolgálatvezetői feladatokat, a polgárőrségi irodájában az adminisztrációs tennivalókat.
Tevékenyen részt vett, az elnökkel együtt az „Apró polgárőr” kísérleti projektben. Együttműködési szerződést kötöttek a Táncsis Mihály Általános Iskolával. Azt oktatási intézményben 12 és 10 tagú csoportban foglalkoztak az iskolásokkal, akik nagyon élvezték és s megszerették a polgárőrségi munkát. Igazolványt, polgárőrségi láthatósági mellényt és sapkát kaptak a gyermekek. Belőlük biztosan meg lesz majd az egyesület utánpótlása.
A munkát segítette Májer László őrnagy, a rendőrség közlekedési osztályának szakembere. A projekt most véget ért, de a tervek szerint a következő tanévben folytatják a közös munkát. Közlekedési vetélkedőt is szerveznek a tanulóknak.
Paál Andrea a nyáron működő Bregyó közi napközis táborban Pintér László elnökkel közösen légpuskás lövészetet is rendez a tanulóknak minden évben, lövész versenybírói vizsgával is rendelkezik. A gyerekek szívesen részt vesznek a lövészeten, érdekli őket.
Andrea élettársa , Kiss Istvánis ott volt a határőrszolgálaton. Rendszeresen „ hatóságot segítő személy”- i feladatokat is ellát.
A fehérvári polgárőrök a belvárosi szolgálaton kívül rendszeresen járőröznek kismotorral Maroshegyen , Szárazréten, Feketehegyen is.
Maroshegyen nemrég a Gárdonyi Művelődési Ház rendezvényét biztosították, A Giro ’d Italia nemzetközi kerékpáros versenyen is lesznek majd feladataik a székesfehérváriaknak. Ott voltak a nemrég megtartott székesfehérvári halünnepen is a Palotavárosi Horgásztavaknál.
Együttműködési megállapodást kötöttek a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal is, itt is lesznek majd komoly feladataik a közeljövőben.
Paál Andreára és polgárőr családjára ezután is bízvást számíthatnak majd Székesfehérváron.

CSATÓ JÓZSEF

Szólj hozzá!