Virágkarnevál Debrecenben

Virágkarnevál Debrecenben

Ez a TV csatorna mindig okoz számomra kellemes meglepetéseket, most is így történt. A műsorból valahogy nem derült ki nekem, hogy egész délelőtt csodálhatom a virágkarnevál előkészületeit, műsorait, egy-egy kocsi felvonulását, örömömre ezzel tölthettem délig a napot. Jó volt látni, hogy a Nagytemplom épülete megtartotta szép színét, bár a Püspöki palota fele eső rész színéről az derült ki innen számomra, hogy kis árnylattal sötétebb, hasonlít a Piac utca 4-6 számú házak színéhez. Ha a valóságban is így van, kár. Bár még mindig nem akkora, mint az a ténykedés, amit évekkel ezelőtt egy főépítész tett. Megunta, hogy Debrecen főutcáján minden épület barokk sárgára van festve, ezért egy jellegzetesen fehér épületet is átfestetett rózsaszínűre. Hát ez a Nagytemplomnak nem nagyon állt volna jól. Szép ruhákat, ügyes mozdulatokat, mosolygós szereplőket láttunk a téren, a templom közelében, nem tudom, meddig bírják még a falai a sok hangos zeneszót, bár ennél sokkal nagyobbakat ki kellett már bírni a falaknak. Minden kocsi egy-egy remekmű volt. A régi villamos bennünk diákkori emlékeket ébresztett fel, láttunk állatokat, bogarakat, gyerekkori kedvenceket, mint Lüke Aladár, ünnepélyesen szép volt a korona kocsija, de nekem a Petőfi János vitéze tetszett, ez valóban illett a városhoz. Természetesen ezt csak egyszer mutatták. A műsorvezető hölgy Feke Pállal beszélgetett. Bevallom, mikor végig néztem a szereplő válogatást az István a király műsorhoz annak idején, elégedetlen voltam a választással. Nem néztem királyi megjelenésűnek Feke Pált. Aztán láttuk a főző versenyen szerepelni, ügyesen, kedvesen mosolygósan. Most jó volt a megjelenése, lefogyva, szép öltönyben, simára borotvált arccal. Csodálkoztam volna, ha nem esik szó Szabó Magdáról beszélgetés közben. Szerencsém volt a délelőttel, mert később csak kis részleteket láthattunk a karneválból, természetesen a Petőfi kocsit én legalábbis egyszer se láttam. Mindezt a Szabó Lőrinc szobra figyelte végig a tér sarkában állva, Ő számomra igazi debreceni.

“Virágkarnevál Debrecenben” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Gyöngyi! Örülök, hogy olvastad. Most kaptam lehetőséget az utolsónak szánt kis könyvem szerkesztéséhez, több részét már ismered a Magazinból, de még vannak kikutatni való évszámok és építési időpontok. Talán még megérem, hogy pár darab könyv lehessen belőle. Magdi

 2. Kedves Magdi, sok évvel ezelőtt jártam Debrecenben a virágkarneválon, ami igazán csodálatos volt. Itt a szomszéd városban articsóka-fesztivál van minden tavasszal, március végén április elején, és articsókából van kirakva a teknős, a kocsi, minden… de ezek nem vonulnak, egy helyben vannak egy nagy téren,de igazán érdekesek, ötletesek ezek is. De azért a virág, az virág.
  Fgy

 3. Kedves Karola! Valóban emberfeletti nagy munkákat végeztek, ezért volna jó, ha mindebből kicsit jobban kitűnne, hogy debreceni az ünnep témája. Régen nem engedtek volna ilyen nagy nyüzsgést és zajt ezen a téren, de ma már nem tiltható meg. Talán meg lehetne rendezni a Petőfi téren is a tervezett szökőkút és a nem túl jó Petőfi szobor helyén, a végállomás később is ott lehetne a Nagyerdőben. Magdolna

 4. Kedes Magdolna!
  Az írásod kellemes emléleket ídézett fel bennem.Sokszor gondoltam rá, hogy egyszer elmegyek , s ez az 50. jubileumi felvonuláson meg is történt. A TV-ben addig látottakkal ellentétben a valóság egy egészen más , szemetgyönyörködtető volt. Egy ismerősőm révén a felkészülés utolsó fázisa, a virágok felhelyezése lélegzetelállítónak ,szinte lehetetlennek tünt, amit a felvonulás elötti éjszaka és még az utolsó pecekben is tevékenykedtek. Nem is tudom, hogyan lehet nekik megköszönni . Ekkor sikerült bejárnunk Debrecen neveztességeit is. A Nagytemplom lenyűgözött, remélem, hogy még sokáig elbírja “a hangos zeneszót”. 2022-ben TV-on és facebookon keresztül gyönyörködtem a kocsikban. A virágkarnevál már együtt él Debrecennel. Szeretettel olvastalak. Karola.

 5. Kedves Magdi!

  Örülök, hogy kellemes meglepetésben volt részed. Igen, azért ki lehet fogni érdekes és jó műsorokat, melyeket többnyire napközben adnak.

  Szeretettel: Rita🌼

 6. Kedves Magdi!
  Én is végig néztem a közvetítést, nagy élmény volt, de nagyon jó lenne egyszer élőben is látni.
  Szeretettel: Kata

 7. Kedves Magdi!

  Ugyanígy töltöttem én is az ünnepnapot, gyönyörködtem a sok szépségben, a precízen megmunkált kompozíciókban a pazar színekben pompázó virágokban. Felemelő élmény volt.

  Szeretettel:
  Zsuzsa

Szólj hozzá!