Egy kos tragédiája

Szegény kost 3 év börtönre ítélte a bíróság. Azért ez igen csak megrázó hír. A kos bűncselekménye Dél-Szudánban történt. Felöklelt egy 45 éves nőt, aki belehalt sérüléseibe. Nem ismerem a részleteket, de nem hiszem, hogy a kos vétkes. Szerintem egy ilyen kecskeféle csak úgy magától nem öklel fel senkit. Viszont tudok esetekről, mikor a nők nagyon felbosszantják a férfiakat… A kos is a maga fajtájában férfinak minősül… Mit mondhatott neki az áldozat?
– Figyelj csak! Többet nem mehetsz meccsre, és nem mehetsz a kocsmába! Megértetted?
A kos erre eleinte csak álldogált és megpróbálta értelmezni a mondatot, majd egyszer csak felbőszült, és megtörtént a tragédia.
A bíróságon meg elhangzott a vád: „A kos minden ok nélkül megtámadta a nőt, és ledöfte, aki ennek következtében Allah kezébe került.”
Jelen esetünkben a kos hiába akart védekezni, hogy valójában felbosszantotta őt a nőstény ember, aki most Allah kezében a lehető legjobb helyen van… Szóval próbálta tisztára mosni az esetet, de a bíróság szóhoz sem engedte jutni.
El akarta ő mekegni a védőbeszédét, de a bíró mérgesen ráüvöltött:
– Kos!… Kuss!
Aztán újra próbálkozott a kos, de a bíró megint helyre tette.
– Kos úr! Maga csak ne koskodjon… akarom mondani: ne okoskodjon, a tények maga ellen szólnak.
Így aztán meghozták az ítéletet: Három év börtön, ahol majd lehetősége lesz elgondolkodni tettének súlyán. Gondolom a közügyektől is eltiltották, tehát nem szavazhat. Micsoda nagy csapás ez neki! És ott van a neje… ki fog most vele hálni. Bizony kedves kos barátom fel leszel most szarvazva rendesen. Azt sem lehet tudni, hogy a börtönben milyen a kaja… Fog-e ízleni a kosnak… De a kos gazdája sem úszta meg a tragédiát. Öt tehenet kellett adnia az elhunyt nő családjának. Azért csak ötöt, mert a nő már 45 éves volt és az arra felé öregnek számít. Tehát már a szavatossági időn túl van, a kihordási ideje is lassan letelt volna. Amennyiben egy 12 éves leánykát amortizált volna le a kos, akkor bizony egy nagy csorda tehén lett volna az ára. Akkor nagy lett volna a kos-ár.

“Egy kos tragédiája” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Nekem erről eszembe jutott az aktuálpolitika. Valaki támad, akit aztán mindenki kikiált bűnbaknak, de vajon miért tette? Ez senkit sem érdekel, csak belezavarna a kialakult helyzetbe. Sokkal egyszerűbb egy embert, vagy akár az egész nemzetét hibáztatni, mint meghallgatni a másik felet és elgondolkodni azon, hogy van-e néminemű igazsága neki is. De, mint a kos esetében ez nem várható el az igazság bajnokaitól. Ráadásul nem csak a kos bűnhődik, mert úgy kell valakit tönkre tenni, hogy mi is tönkre megyünk. Vagy csak mi? Még ez is előfordulhat ebben a “bölcs” világban.

    Szeretettel: Rita

    🍁

  2. Kedves Gábor! Remek írás! Szívből gratulálok hozzá! Szeretettel Edit

  3. Boldog vagyok, hogy tetszett! Majd még teszek fel ilyeneket, melyek nem fértek bele a könyveimbe.

  4. Olvastam volna még tovább, annyira szórakoztató stílusú az írás. Gratulálok!

Szólj hozzá!