Pöttyös bögre.

Pöttyös bögre

Bő félórája még alaktalan massza volt, egy hatalmas edényben. Robotkarok formába adagolták, formázták, és már a gyártósor futószalagján, társaival együtt utazott a hatalmas kemence felé. Még ismerkedni sem volt ideje, amikor a hatalmas kemence sötét belsejében didergett, de nem sokáig. Hamarosan jó meleget érzett, sőt forróságot, ami már-már elviselhetetlen volt számára. És egyszer csak csoda történt. Kinyílt a kemence ajtaja, és tovább indult a futószalag. Már éppen meg akarta szólítani szomszédját, amikor leemelték a szalagról, és fülénél fogva egy kampóra akasztották. Pörgött, forgott, és mire elmúlt a szédülése, szép fehér mázat kapott kívül-belül. Társaira nézett, akik még kicsit kábultak voltak, így megint elmaradt az ismerkedés.
Ismét elindult a szállítószalag és újból egy hatalmas zárt helyen találta magát, ahol megint elviselhetetlen lett a forróság. Már majdnem elájult a melegtől, amikor kinyílt az ajtó és folytatták útjukat. Ahogy ránézett társaira, a csodálkozástól tágra nyílt szemekkel nézte, hogy milyen gyönyörűen csillog rajtuk a hófehér máz. Saját magán is végig nézett, és elégedetten látta, hogy az övé is pont ugyanúgy csillog. Sokáig nem gyönyörködhetett, mert fürge kezek óvatos, de mégis határozott mozdulattal leemelték a szállító szalagról, és egy hosszú asztalra tették, ahol már egyenes sorokban sok-sok társa várakozott. Amikor körülnézett, szomorúan látta, itt bizony senki sem beszélget a szomszédjával. Így ő is csendben várta, hogy mi fog történni. Sokat nem kellett várnia, mert valaki a fülénél fogva leemelte az asztalról. Kicsit megszeppent, vajon most mi fog történni. Hamarosan megtudta. Kicsi ecsettel apró piros pöttyöket festettek oldalára, és egy másik asztalra tették. Itt is sokan voltak, és kíváncsian nézegették egymás különböző színű pöttyeit.
A kék, zöld, és sárga pöttyösek közt, piros pöttyei csak neki voltak. Remélte, hogy lesz még piros pöttyös társa, akivel majd tud beszélgetni. Sajnos most sem volt szerencséje, ugyanis az asztalt, amelyre ő került fel utolsónak, gumis kerekein, már tolták is tovább. Meleg levegővel megszárították a pöttyöket, majd fürge kezek puha selyempapírba csomagolták és egy dobozba tették.
A sötét dobozban társaival együtt, hamar álomba szenderült. Azt nem tudta meddig alhatott, csak akkor ébredt fel, amikor kibontották a csomagolásból, és a fény felé tartva forgatták, nézegették.
– Hibátlan darab, úgy, mint a többiek. Jól mutat majd az első sorban a kék és zöld pöttyösök közt – mondta valaki.
Így történt, hogy pillanatokkal később már a porcelán bolt egyik polcán üldögélt, és piros pöttyei csodálatosan csillogtak a napfényben. Igazán jól érezte magát, mindig meleg volt, időnként levették a polcról, hogy fényesre törölgessék, és végre volt idő megismerkedni a többiekkel. Többnyire csak este beszélgettek, amikor már bezárták a boltot, ők pedig ott maradtak a sötétben. Ilyenkor az aznapi élményeiket osztották meg egymással. Ki mit látott, mire figyelt fel. Történt-e valami érdekes esemény, amit nem egyformán láttak. Szóval, bőven volt beszédtémájuk.
Ha valamelyik társukat eladták, helyére mindig új került, és akkor őt faggatták. Így ment ez hetekig, amikor a boltba egy fiatal anyuka jött a kislányával, aki kíváncsian nézegette őket.
– Anya, én azt a piros pöttyöset szeretném!
Egy pillanattal később, már apró gyerekkezek tapogatták, simogatták pöttyeit.
– Jól van kincsem, ha nagyon szeretnéd, akkor a tiéd lesz, megvesszük és hazavisszük.
Olyan gyorsan történt minden, hogy a polcon maradt társaitól nem volt ideje elköszönni. Ismét becsomagolták, és rövid utazás után, már egy barátságos, meleg konyhában nézelődött. Alaposan megmosták kívül-belül, majd finom kakaóval teletöltötték.
A kislány két kezével megfogta, és jóízűen kortyolgatta belőle a finom kakaót. Amikor letette az asztalra, megsimogatta piros pöttyeit, majd mosolyogva nézett az anyukájára, és boldogan csacsogta.
– Ugye anya, nekem van a leges-legszebb pöttyös bögrém a világon!
– Úgy bizony, és nagyon vigyázz rá, hogy el ne törjön! – felelte az anyuka.
– Megígérem! – válaszolta a kislány, és egy hatalmas puszit adott a bögréjének.
A pöttyös bögre büszkén kihúzta magát, és piros pöttyeivel hálásan mosolygott a kislányra.

“Pöttyös bögre.” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Kedves Éva, Karola, Edit!
  Köszönöm a hozzászólásba írt kedves saját történeteteket.
  Lám, lám, egy pöttyös bögréhez mennyi emlék kötődik!
  Örömmel olvastam őket!
  Szeretettel: Kata

 2. Drága Katám! Ez nagyon aranyos kis történet! Szeretettel Edit

 3. Kedves Katalin!
  Nagyon aranyos kis történet. A lányaimnak egyforma bögrét vettem, amikor 2-3 évesek voltak .Azt hittem, hogy annyira egyformák a bögrék, hogy nem tudnak köztük különbséget tenni. Tévedtem, mert ők megismerték, hogy melyik kié. Ma is meg vannak, s már én is tudom, hogy egyetlen kis fűszál volt az árulkodó jel, amit a madárka a szájában tartott. Szeretettel olvastalak: Karola.

 4. Kedves Kati! Már a címe megfogott! Emlék pöttyös bögrém saját nevem feliratával, kedvenc ajándék amit kaptam egy óvónénitől. Soha meg sem fordult fejemben e, hogyan is készülhetett. Csodaszépen írtad meg a történetét , megszemélyesítetted szinte és életre kelt. Szívvel gratulálok és ha kezembe veszem majd kis történeted is eszembe fog jutni, maradandóvá válik a bögrével együtt. Szeretettel olvastalak. Éva

 5. Kedves Erzsike, örülök, hogy tetszett a pöttyös bögre története.
  Szeretettel: Kata

 6. Kedves Marika, Magdolna, Gyöngyi!
  Köszönöm, hogy hozzászóltatok írásomhoz.
  Talán mindannyiunknak van egy kedvenc bögréje, amihez emlékek kötődnek.
  Szeretettel: Kata

 7. Nekem van egy piros bögrém, nesscaffé felirat van rajta, ajándékba kaptam még Magyarországon sok évvel ezelőtt. elhoztam. Sajnos a füle már letörött.
  Fgy

 8. Nekem egy kis sötétkék bögrém van, ami Judit lányomra emlékeztet, tőle kaptam. Emlék. Magdolna

 9. Drága Kata! Szépen, olvastatón mesélsz a kis pöttyös bögréről.
  Emberre vonatkozó részre is találtam. Szomorú, ha el sem tudunk
  köszönni attól, aki társ, barát. De a kis bögre jó helyre került,
  kárpótolta a sors.
  Szeretettel gratulálok.

  Mária

Szólj hozzá!