A KÜLÖNLEGES MOTORKERÉKPÁR

A KÜLÖNLEGES MOTORKERÉKPÁR

Motoros: – Halló! Rendőrség?
Rendőrség: – Igen, parancsoljon!
Motoros: – Be szeretnék jelenteni egy motorkerékpár lopást!
Rendőrség: – Rendben! Mondja: hol történt?
Motoros: – A falusi vegyesboltnál itt Balatonpancsikán
Rendőrség: – Ön most ott tartózkodik? Mert akkor kiküldöm a járőr kollégát!
Motoros: – Köszönöm, akkor itt megvárom őt! A viszonthallásra!

***
Rendőr: – Jó napot! Látom, Ön lógatja az orrát, akkor maga lesz a károsult!
Motoros: – Igen, jól látja! Üdvözlöm!
Rendőr: – Mondja, mikor történt, hol történt, mit látott, és miben tudna esetleg segíteni a rendőrségnek?
Motoros: – Bementem ide a boltba, s mikor kijöttem, már hűlt helye volt a motoromnak! Itt, ezen a szent helyen történt, de nem láttam semmit, mert a bolt nagy üvegablakai le vannak ragasztva minden fajta reklámokkal!
Rendőr: – Értem. Le volt zárva a járműve?
Motoros: – Nemcsak lezárva, de egy vastag lánccal még ide is kötöttem a lámpavashoz! De láthatja: a lánc itt van a levágott lakattal, de motor nélkül! Kábé húsz perce lopták el, ha sietnek, talán elkaphatnák a tolvajt, biztosan nem juthatott messzire!
Rendőr: – Nana! Az nem olyan egyszerű! Előbb tudnunk kellene, hogyan is nézett ki? Kérném a színt, s típust, a köbcentit, satöbbi! Nos?
Motoros: – Yamaha extra, 1500 köbcentis, turbó feltöltésű, egy vagyonba került!
Rendőr: – Hát, ez nem sok! Tudja, hány Yamaha rohangál útjainkon? Melyiket meszeljük le?
Motoros: – Azt, amelyiknek ökörszarv-kormánya van! Tehát átalakított motorról van szó!
Rendőr: – Ökörszarv kormány? Gondolja, ez annyira egyedi? Feltételezi, hogy Önön kívül nincs még néhány tucat olyan öreg rocker, mint maga? Ugyan, menjen már! Adjon valami komolyabb információt, hogy szűkíthessük a kört! Nos, milyen 1500-as, ökörszarv-kormányú Yamaha típusú motorkerékpárra adjunk ki körözést?
Motoros: – Arra, amelyik rózsaszínű!
Rendőr: – Rózsaszín, rózsaszín! Tudja, hány rózsaszín Yamaha kószál az utakon? Szűkítsük a kört, milyen rózsaszínű volt? Sötét? Halvány? Ciklámen-rózsaszínű, vagy bugyi-rózsaszínű? Melyik motorost kapcsoljuk le? Látja-látja, milyen bonyolult egy ilyen ügy? Látja, milyen nehéz a mi munkánk? Nem tudna még valamit mondani? Bármit, ami segíthetne nekünk?
Motoros: – A benzintankon három sorban egymás alatt zöld csillagok voltak láthatóak
Rendőr: – Látom, magának ízlés-ficama van! Hogy tudott két ilyen, egymással nem harmonizáló színt egymás mellé tenni? Ez már szinte perverzitás!
Motoros: – Nem vagyok kíváncsi a véleményére! De, hogy értse: amikor én voltam olyan fiatal, mint most maga, akkor ment a mozikban a Riói kaland című film Paul Belmondóval. Neki volt egy bazi nagy rózsaszín amerikai autója zöld csillagokkal! De ahelyett, hogy itt cseverészünk, nem kellene maguknak a tolvaj nyomába szegődni? Lassan minden nyom kihűl!
Rendőr: – Igaza van uram, de csak elméletben! A gyakorlatban azonban szinte egyhelyben topogunk: nincs egyelőre semmi olyan bomba biztos információnk, amivel minden egyéb, az Önéhez csupán hasonlító motorkerékpárokat ki tudnánk zárni a gyanúsítottak köréből.
Motoros: – Már hogy a fenében nincs elég adata? Nem elég, hogy Yamaháról van szó? Hogy 1500 köbcentis, ami már önmagába véve is csak keveseknek adatott meg, ehhez jön az ökörszarv-kormány, s a rózsaszínű tank azokkal a hülye, zöld csillagokkal! Ne mondja nekem, hogy ezer számra futkároznak ilyen, vagy ehhez hasonló motorok az országban!?
Rendőr: – Azt nem állítom – kérem tisztelettel -, de ezer százalékban tudna engem arról biztosítani, hogy nincs még egy ilyen járgány egész Hunniában?
Motoros: – Már hogyan tehetném felelősséggel? Nincs nekem regisztrációm az összes magyar motorokról, nem vagyok én rendőrség! És tény, ahogy nekem eszembe jutott az a film, az a kocsi, a csuda tudja, hány régi motorost ihletett még meg a Riói kaland?
Rendőr: – Bingó! Csakhogy megértett végre! Erről beszéltem eddig is! Képzelje el, hogy találkoznék ezzel a motorral! Elé ugranék, hogy életem árán is feltartóztassam, hogy teljesítsem az eskümben fogadott kötelességemet és, ha nem állna meg a tolvaj, lelőném, mint a kutyát! Aztán, kiderülne, hogy csak egy hasonló gépről lenne szó! Engem kirúgnának a fegyveres testülettől, de ami még rosszabb lenne, hogy nem kapná vissza a jogos tulajdonát!
Gondolkozzék! Hátha eszébe jutna még valami! Egy apróság, mely kétséget kizárólag nyomra vezetne!
Motoros: – Hoppá! Most jut eszembe: az én motoromnak volt egy olyan tartozéka, amely miatt minden más, kül- és belföldi motorétól különbözött! Ez alapján megtalálhatnák!
Rendőr: – Ne csigázza az idegeimet ember, gyorsan mondja, mi az, hogy kiadhassam a körözést!
Motoros: – A rendszám táblája biztos úr, a rend-szám táb-lá-ja!

 

Szólj hozzá!