Programok csodás hazámban/6.

Trianont követően az 1921-es népszavazáson az emberek döntő többsége úgy határozott, hogy Sopron magyarországi város legyen. Az antant csapatai 1922. január 1-én adták át Magyarországnak Sopront és környékét, és 1922. január 5-én hagyták el a várost. A nemzetgyűlés a népszavazás emlékét törvénybe iktatta, és Sopronnak a Civitas fidelissima /Leghűségesebb város/ címet adományozta.

Hála, szeretet és büszkeség tölti el a szívem, ha erre a nem mindennapi eseményre gondolok. Népszavazás döntött a sorsáról és a nép, az "istenadta nép" nekünk ítélte, így a mienk lett ismét. Nagy fájdalom lehetett hazánk kétharmad részének elvesztése, de ezt a kicsi győzelmet is értékelni kell. Soha nem szabad feledni, hogy elődeink ereiben magyar vér folyt, jókor jó helyen voltak, szavaztak és döntöttek. Amíg magyar ember él a földön, az emlékük fennmarad.

Sopron egyik nevezetessége a Tűztorony, melynek Fő tér felőli oldalát a Hűségkapu díszíti. Ez állít emléket az 1921. december 14-i népszavazásnak. A kapu fölött látható szoborcsoport Kisfaludy Strobl Zsigmond alkotása. Hungáriát ábrázolja, körülötte Sopron polgárai, amint kinyilvánítják hűségüket. A torony körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a Sopront körül ölelő Lővérekre.

Bár bőven talál látnivalót az ide utazó, hiszen hangulatos utcái, történelmi műemlékei méltán kedveltek, de nem utolsó szempont a kristálytiszta levegője sem, melynek köszönhetően klimatikus gyógyüdülőhely.

Bár rövid időt töltöttem Sopronban, szépsége megfogott, látogatásra érdemes helynek tartom.

Ismerjük meg hazánkat, a csodaszép Magyarországot !

“Programok csodás hazámban/6.” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Egyetlen vágyunk volt,hogy bejárjuk Magyarországot,új ,igaz hazánkat, miért apám harcolt ,de nem jutottunk el ,sajnos,ebbe a gyönyörű országba,csak kevés helyre!Apám Sopronnál harcolt,de mi csak átutazók ha voltunk ,néha .olvasom az írásaid

 2. Műveltség-csillámok díszítik írásod, nemcsak történelmi ismerettel markánsítod a mondanivalód, hanem Arany balladájának, az Edward királyról szólónak a 2 szavával, az istenadta nép felvillantásával líraisítod.

 3. Kedves Rita! Többször jártam Sopronban, egy alkalommal űegy hétig nyaraltam is ott családommal. Maga a város és környéke is
  sok megismerni valót tartalmaz. Szépen mutattad be történelmét
  is. Szeretettel olvastam: M(l)(f)ária

 4. Kedves Rita!
  Soproni emlékemet idézted fel írásoddal. Testvérbátyám a Soproni Egyetem Erdőmérnöki karán volt egyetemi hallgató.
  [i]"a soproni egyetem őse a Selmecbányán III. Károly által 1735-ben alapított Bányatisztképző Iskola, amelyet Mária Terézia 1762-ben akadémiai rangra emelt"[/i] – írja a lexikon.
  Szeretettel: Szabolcs

Szólj hozzá!