Akire rászakadt az ég 3/3

Napok múltán már feledtem volna az esetet, ha a sors nem intézi mégis úgy a dolgokat, hogy máig és (remélem) halálomig belém égjen az emlék. De (hála ég!) úgy intézte. Mert napoknak utána egy hirtelen jött nyári zápor kergetett be minket, engem és nagyapámat, a buszmegálló sárga hullámlemeze alá a tó buszfordulójában; kézen fogva, kacagva menekültünk.

Kicsit megdidergetett a hűs zuhany, de mégis csak a nevetésre emlékszem. És arra, hogy kisvártatva egy alak bontakozott ki az esőfüggönyből, egy újabb menekülő, akit az égi áldás üldözött. Berobogott ő is a védelmet adó zugba, valami csutakká ázott ruhaneműt tartott maga fölé csuklya gyanánt.

– Szép jó napot! – köszönt illedelmesen. – Hú, micsoda eső!

A csutakká ázott valamit a padra dobta, csattant. S ekkor megfagyott a levegő a sárga hullámlemez alatt. Az újabb menekült az a fiatalember volt, aki napokkal korábban meggyalázta a hullámtalanul csillogó tisztaságot és nagyapám tömegsírból kihúzott lelkét. Máris megfogtam a meleg, vaskos tenyeret, én itt vagyok, a bajtársad, harcra készen.

A két alak egymásra meredt, pillanatok teltek el fagyos némaságban. Végül a fiatalember – látszott, erőlteti – megszólalt, és a hangja most valaki másé volt.

– János bácsi… ugye, így hívják, uram? Nézze… nagyon sajnálom azt a múltkorit. Tudja… sok sört ittunk a fiúkkal. Nem bírom olyan jól a piát, hamar a fejembe száll. Ugye érti? … Máskülönben eszembe se jutott volna úgy beszélni… Nem is tudom, miért… bárcsak meg se történt volna… Kérem… ne haragudjon.

Nagyapám szótlanul állt, beszédes megrendüléssel. Az elégtétel a lába elé helyeztetett és ő boldog volt. Mint egy egyszerű matematikai egyenlet: a + b = c. Ennyi az egész, neki csak ennyire volt szüksége. Most már mindketten szabadok. Ügyetlenül bólintott, mire a fiatalember ajkának szegletében megvonaglott egy félszeg mosoly. Valami ajándékot akart még adni, ezért sietve megtetézte a dolgot:

– És ígérem, hogy soha többé nem teszem azt… tudja. Se itt, se máshol.

Ez már persze túlzás volt, de ő szükségét érezte kimondani. Az eső csitulni látszott, bár az ég alján egyre csak gyűlt a teher. Egy darabig álltunk némán, mígnem a fiatalember zavartan, fázósan megdörzsölte a karját.

– Hát… ez nemigen fog egyhamar elállni.

Ebből lehetett tudni, hogy erős benne a kínos mehetnék. Végül engedett is neki:

– Még egyszer kérem, bocsásson meg! Hülye voltam, részeg. De kérem, ne haragudjon, János bácsi.

Nagyapám az előzőhöz hasonlót biccentett, a fiatalember zavartan vigyorogva biccentett vissza – Hát… a viszontlátásra – és kilépett az esőfüggönybe, a csutakot is otthagyta.

Ebben a pillanatban (mintha odafentről végig figyelt volna valaki) megerősödött a zörgő kopogás a sárga hullámlemezen a fejünk fölött. Az ám! Az eső épp ekkor váltott jégre. Már láttuk is: borsószem, sőt kockacukor nagyságú jéggolyóbisok pattogtak előttünk a fényesre mosott aszfalton. Megráztam nagyapám kezét és nevettem:

– Nézd csak, nagyapa! – mutattam ki az esőbe.

Ő követte a mutatóujjam által megjelölt irányt; a fiatalember távolodó alakját láttuk, ahogyan összegörnyedve, feje fölé tartott, kitárt ujjú kezekkel próbálta védeni magát és bukdácsolva futott az egyre sűrűbb és élesebb jégzuhatagban.

– Nézd! – kacagtam már ekkor. – A bácsira tényleg rászakadt az ég!

Nagyapám arcán elömlött a felismerés. Diadalmasan megszorította a praclimat.

– Erre rá, kisfiam. Rászakadt az ég.

VÉGE

“Akire rászakadt az ég 3/3” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Babu!

  Köszönöm figyelmedet, örülök, hogy tetszett a kis történet.

  Laca :)(f)

 2. Érdekes történet maradt meg Nagyapádra emlékezve,
  kedves Laca.
  A kis titok amin lehetett kacagni és ami csak a tiétek volt.
  Szeretettel olvastam kedves írásodat.Gratulálok….Babu(l)

 3. Kedves Rita, Kankalin és Magdi!

  Nagyon köszönöm a figyelmet, örülök, hogy megoszthattam veletek ezt a kis epizódot. Mindenkinél megjelent a "szép" szó, ez különösen megható számomra; drága nagyapám büszke lenne. A nevében is köszönöm mindenkinek.

  Laca :)(f)(f)(f)

 4. Kedves László!

  Szép történet, megtörtént a bocsánat kérés, úgy tünik odafenn, csak erre vártak, hagy rászakabhasson az ég,
  Szeretettel gratulálok,
  Magdi

 5. Szia Laca! 🙂

  Tetszik ez a cinkosság, ezen kívül jó volt megismerni tőled egy kis életszeletkét.
  Az is eszembe jutott, hogy az élet elrendezi a dolgokat, előbb-utóbb minden a helyére kerül.
  Meghatóan szép ez az emlékezés. Valószínűleg úgy beléd égett, hogy kitörölhetetlen.
  Örülök, hogy olvashattalak. 🙂

  Szeretettel: Kankalin

 6. Kedves Laca!

  Szép történet volt, örömmel olvastam. Igen, kell tudni bocsánatot kérni, de megbocsátani is, mert a nélkül nem működik az élet.

  Szeretettel: Rita:]

 7. Kedves Kitti!

  Örülök, hogy tetszett. Köszönöm, hogy itt voltál.

  Laca :)(f)

Szólj hozzá!