Lili néni titkai 2/1.rész

Összes megtekintés: 19 

Lili nénit legalább harminc éve ismerem ő már ott lakott amikor mi megvettük a szép nagy apartmant.
A Maros közvetlen szomszédságában, nagyon szép lakások voltak,akkor,amikor lehetett vásárolni új lakrészeket a kommunizmus idején.
Nagy dolog volt abban az időkben apartmant vásárolni, de ez már a kommunizmus vége fele volt.
Meglehetett vásárolni,kinek mennyi pénze volt.Az így kész pénzel vett lakásokat kevesen tudtuk megvásárolni. A negyed ahol lakom több tömbházból áll ,amiket az állam építette a sok lakás nélküli embereknek,de ezek az akkor vásárolt lakások finomított formában nagyon elegánsak a mai napig is ..Mi négyszobást vásároltunk ,a Lili nénije két szobás.Egy emeleten két lakrész van.
Lili néni mindig egyedül lakott ,nem is tudom,hogy volt-e férje, viszont elmondása szerint van három gyereke.
Két lánya:Kati,Erzsi meg egy fia János.
Soha nem láttam őket, de egyszer elmesélte ,hogy mind a három gyereke külföldön él de azt már nem mondta,hogy melyik országban,de harminc év alatt nem látogatták meg.Én,legalább is nem láttam senkit egy férfin kívül,aki rendszeresen meglátogatta.Most sem tudom,hogy barát ,testvér vagy rokon az illető.
Egy középkorú férfi, viszont rendszeresen járt Lili nénihez,akiről normális,hogy nem kérdezhettem meg hogy kicsoda.Én, mivel nem vagyok szomszédolós és ő sem volt nálunk soha ,csak amennyit a lépcsőházban találkoztunk,annyit beszélgettünk. De elég rendszeresen látogatta Lilit,meglehet a testvére vagy barátja lehetett.Végül is Lili néni hetvenhét éves volt.A férfi valamivel fiatalabbnak nézett ki.
Nála a szobában viszont a falon láttam egy képet ahol Lili néni meg a három gyerek összeölelkezve,vidáman mosolyognak.
Két kislány meg egy kisfiú mosolygott rám vidáman és boldogan.
Én éppen készültem a piaci bevásárlásra,De mit tesz ilyenkor egy szomszéd ,azonnal tárcsáztam a 112 -t jelezve a diszpécsernek,hogy miről van szó,aki megnyugtatott ,miután felírta az összes adatait és tüneteit.
Szegény Lili hozzám kopogott be ,gondolva ,hogy ha klinikán dolgozom,.akkor mindenre jó vagyok.
No, de sok mindent elnéz az ember ,ha valaki megbetegszik a szomszédodban és nincs senkije.
Két óra várakozás után megjelent a mentő,de jelezték,hogy valaki menjen le és várja őket a bejárati ajtónál.
Az a valaki ki lehetett más, mint én. Így biztos piacra már nem lesz idő a mai nap -gondoltam magamban.
Sajnáltam Lili nénit de nekem is gondjaim voltak,nem vagyok teljes mértékben nyugdíjas,
napi 4 órát a Poliklinikán töltök,ahova ,szerződtettem magam az első nyugdíjazásom után.
Szombatok azok a napok ,amikor mindent csinálok,mosok, főzök, takarítok,bevásárolok stb.
Hamar összekaptam Lili néninek a szükséges dolgait-megjegyezve magamban ,hogy eléggé rendezett körülmények között tartotta a szükséges dolgait, tiszta állapotban találtam mindent ,így egy kis táskába betettem a holmikat és időnként leszaladtam a negyedik emeletről ,hogy várjam az ápolókat.

Mivel nagyon későre jöttek,időnként visszaszaladtam a negyedikre ,hogy megnézzem mi van Lili nénivel. Fel s le,fel s le…ezt szinte két órán keresztül.
O csendesen feküdt az ágyban . sápadt arccal,nehezen szuszogva.

Végre megérkezett a mentő,két ápolóval,akik máris kihúzták a hordágyat elmondásom után.
Szegény Lili néni elég magas nő, volt ,de sovány.Nem kellett nehezet cipeljenek.

Húsz lejt adtam a két ápolónak ,akik lecipelték Zsoldos Lili néni szomszédasszonyomat, akik a mentőautóba azonnal védő maszkot tettek nekem és Lilinek is az arcára.
A nagy mozgalomban megfeledkeztem az új divatról. A maszk amit rendszeresen a táskába teszek automatikusan, akkor szinte megfeledkeztem róla.

Lili néni magas ,sovány asszony volt .Mindig kontyban hordta a haját és a korának megfelelően öltözködött.Rendes asszony volt.
Mivel Zsoldos Lili ,aki már idestova,77 éves,senkije sincs, én kellett menjek vele.A mentőben hirtelen még rosszabbodott a helyzete és elvesztette az eszméletét.
Mivel a mentőnek nem volt sem oxigénes palackja , sem EKG készülékük beadagoltak egy kis adrenalint,és mesterséges légzést alkalmazva ,valahogy helyre pofozták.
Én bárgyúan ültem a nekem kijelölt széken, szájamon az új divatú megszokott maszk,még szuszogni sem lehetett egy egészségesnek sem ,nemhogy Lili néninek,akinek, hörgő hangja zavart egy kicsit valószínű asztmás is lehetett, hallottam a hordágyról,ami kissé aggasztott,de az ápolók valamilyen viccen nevettek jókedvűen.
Végre valahára valahogy célba értünk,ahol adtam húsz-húszt lejt a nappalos és az éjszakás nővérnek, és megkértem őket, hogy vigyázzanak rá. Azt mondták, hogy ne féljek semmitől, ők fél óránként be-benéznek hozzá, habár szerencsére nem eszméletlen a beteg már.
Kimeredt szemekkel és kissé tátott szájjal hallgattam a nővérek magyarázatait,mert egy -két perccel ezelőtt magánkívül volt.

A koronavírus-járvány miatt, nem engedtek be hozzá ,de először is elvégeztek egy koronavírus-tesztet nekem is meg Lili néninek is-állítólag.
A két tesztet természetesen ,hogy én fizettem.Ma már semmit sem csinálnak ingyen.Még jó, hogy magammal vittem a táskámat ,amiben pénz és két banki kártya is volt,így biztonságban éreztem magam,ami a további fizetéseket illeti.

Másnap vasárnap volt, bemehettem hozzá látogatóba. Már eszméletén volt, de alig beszélt. Csak az ágyszomszédjától tudtam meg, hogy az ápolónők feléje sem néztek, ami nem is csoda, mert kettejükre százhatvan beteg jutott, s ráadásul az orvosok sem nyúltak hozzá, azzal, hogy majd hétfőn alaposan megnézik,miután megjön a COVID -19- teszt eredménye.
Még szerencsére ,hogy Lili néni eléggé türelmesen viselkedett.valószínű megszokta
a egyedüllétet ,és hogy mindent maga kellett elintézzen egész életében.Titokzatos családnak néztem őket.Vajon hol lehet az a férfi,aki minden nap látogatta ?De hogy kérdezzek meg ilyen dolgokat az adott esetben.
Várták a teszt eredményét,mert sohasem lehet tudni, ebben a korban és közben felállítottak egy perfúziós készüléket-rengeteg vitamin a fiziológiás oldatban.
Folytatom.

“Lili néni titkai 2/1.rész” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Draga Babu!

  Fájdalmasan szomorú a történeted. Sok idős ember lesz ilyen magányos és még a virus is ránk zúdult, van akinek meg jó szomszédja sincs.
  Szeretettel gratulálok,
  Magdi
  .

 2. Kedves Babu!
  Szomorú történeted megdöbbenve olvastam.Igen, hol van a férfi aki látogatta? A bajban senki sincs? Nagyon sajnálom Lili nénit.
  Gratulálok hozzáállásodhoz, és írásodhoz. Rózsa(f)

Szólj hozzá!