Levelek 7

Kedves Barátom!

Azt kérdezed, hogy vagyok? Gyászolok. Elmentem a közelünkben lévő templomba. Imádkoztam száz áldás kérve anyám lelkére és mécsest gyújtottam. Poéta barátom tarja bennem a lelket. Hálás vagyok. Sokszor tereli el a figyelmem, olvasom írásait, véleményemet meghallgatja. Nagyon ígéretes a fiú. Munkámat is néma csendben folytatom. A többiek megértik. De ki kell törni ebből a szomorú állapotból. A élet megy tovább. Barátom egy állatkerti sétára invitált. Nem nagyon volt kedvem elmenni. Addig noszogatott, míg végül beadtam a derekam. Zsebre dugott kézzel az útra bámulva haladtam az ugrándozó majmok, a hatalmas szürke elefánt és a hosszúnyakú zsiráf elött. Pedig most látok elöször ilyen állatokat testközelből. Hüllők, madarak, lovak, minden féle állat . Varázslatai a természetnek. De én úgy tekintetem rájuk, mint egy reklám plakátra. Ránéztem és mentem tovább. Aztán hírtelen éreztem valami megkönnyebbülést , fellélegzést . Leültünk egy padra. Barátom sokáig nézte elmosódott arcom. Hírtelen felugrott és különböző mozdulatokkal és hangokkal utánozta az állatokat. A majmokat, a csámcsogó tevét, az ide-oda kapkodó fejű gyíkokat. Elmosolyodtam. Észrevette. Rátett még egy lapáttal. A végén már azt vettem észre, hogy nevetek.
Látod. Mondta. Így lehet. Milyen igaz. saját lelkivívódásaim elnyomták a pillanat szépségeit. Mosolyogtam és bólogattam. Hazafelé boldogan elbeszélgettünk. Jól esett.
Megkínált egy szál cigarettával. Sosem dohányoztam, vissza is utasítottam.
Ha mértékkel szívod nem lesz gond. Hallgattam rá. Köhögésemen most ő hahotázott baráti gonoszsággal. Attól a naptól kezdve napról napra több fényt és vidám perceket fedeztem fel napjaimban. Az idő is szép. Süt a nap. Tarka virágok mindenhol. Szóval lassan kezd visszaállni minden a régibe. A főbérlő is részvétét nyilvánította. Még süteményt is sütött. Vigyázz magadra! Jut eszembe! A poéta kapott lehetőséget saját könyvkiadásra is. Könnyű dolga van, hiszen nyomdában dolgozik. Kritikusaként hallgatom és válogatom verseit. Ennyit mára .
Üdvözlettel: A te jó barátod.

Szólj hozzá!