Élet a hegyen 6/22.

Mókuskaland

Sündörgő és Tüsi a két süngyerek, Mityával, a mókussal való kis kaland után izgatottan várták az újabb találkozást. Mitya egy ideig nem mutatkozott, így hát Bumbót kérdezték meg, hogy merre is található a mókusok tanyája. Bumbó nagyon készséges volt, elmondta, hogy a tüskés kökénybokor alatti bükkösben lehet őket megtalálni. Neki is hiányoznak már, rég nem látta őket, s ha Sanyi, a sánta sün kiengedi őket a két nagy platánfa közötti kapun, akkor meglátogathatják a mókusokat.
Sanyi szigorú tekintettel ült a portán, egy levelet olvasott, amikor megérkeztek hozzá. Sündörgő előadta a kérésüket, Bumbó is kérően csóválta a farkát. Sanyi a következőket válaszolta:
– Nemsokára Karola asszony is megy látogatóba mókusokhoz, mert valamilyen családi esemény történt náluk, őt elkísérhetitek, de vigyetek valamilyen ajándékot is nekik.
– És mit vigyünk ajándékba? – kérdezte Tüsi.
– Az már a ti dolgotok – fejezte be a társalgást Sanyi és folytatta a levélolvasást.
A gyerekek Susa mamától kértek tanácsot. Susa tudhatott valamit a mókusoknál történtekről, mert benyúlt a szekrénybe és elővett egy kis nyúlszőrtakarót, amit még Nyuszkáéktól kapott és odaadta a gyerekeknek.
Közben megérkezett Karola doktornő kis orvosi táskájával a kezében és szólt a gyerekeknek, hogy indulhatnak. Sanyi, a sánta sün felültette Bumbó hátára a gyerekeket és elindultak Karola után a mókusokhoz.
Útközben Karola elmesélte nekik, hogy Mityának testvérei születtek, s az ilyenkor szokásos orvosi ellenőrzést fogja elvégezni. Nemsokára megérkeztek a kökénybokor alatti bükkösbe. Matyi papa és Manyi mama itt lakott Mityával, a fiúkkal és a most született kicsinyekkel. A mókusok egy nagy bükkfa lombjai közt alakították ki búvóhelyüket, itt sok bükkmakk szolgált nekik táplálékul, de szívesen látogatták a csillagvizsgáló melletti lucfenyőt is, mert a tobozokban megbúvó finom fenyőmag kedvenc csemegéik közé tartozott. Késő ősszel szívesen fogyasztották a kökénybokor kék bogyóját is.
Az egyik öreg bükk alatt Mitya már várta őket. Mitya meglepődött a látogatáson, s amikor az ajándékot is átadták, csak annyit tudott mondani:
– Nagyon kedvesek vagytok, köszönjük szépen! – s már kúszott is fel a fára az odújukhoz, átadta szüleinek az ajándékot, majd gyorsan visszatért.
– Nagyon örülünk az ajándéknak, ez alatt a takaró alatt biztos nem fáznak majd az ikrek. Karola néni megvizsgálja őket, utána én is veletek tartok visszafelé, mert ellenőriznem kell az időjárásjelző házikót. Addig hozok nektek egy kis rágcsálnivalót.
Mitya finom fenyőmaggal és mogyoróval kínálta Tüsit és Sündörgőt, amit aztán együtt jóízűen elfogyasztottak.
A visszafelé úton Mitya elmesélte nekik, hogy télen egy a völgyben élő nyúlcsalád szokta őrizni a csillagvizsgálót Bumbóval, amíg a sünök téli álmukat alusszák.
A portához érve Sanyi, a sánta sün elmondta Karolának, hogy levelet kapott a völgyben lakó nyulaktól, melyben lemondták a téli szolgálatot, így új portások után kell nézni.
Sündörgő és Tüsi egymásra néztek és mindketten ugyanarra gondoltak!

Szólj hozzá!