Élet a hegyen 7/22.

Események

Sündörgő és Tüsi hazaérve elmesélte Susa mamának a mókuslátogatást, és tovább is akarták mondani, amikor az anyjuk így szólt:
– Képzeljétek, levelet kaptunk Tapsiéktól. Amikor eljöttünk a Bogáncs pataktól, Soma papa megadta a csillagvizsgáló címét Nyuszkának, aki most írt nekünk. Azt írja, hogy jól vannak, de nem tetszik nekik az üregi rokonok társasága és rövidesen elindulnak új helyet keresni. Tomi és Timi üdvözöl benneteket.
A két gyereknek ekkor felcsillant a szeme és Tüsi elmesélte Susa mamának a portai nyulak Sanyinak írt levelét.
– Itt biztos jó helyük lenne! – sóhajtott fel Sündörgő.
– Majd beszélek apátokkal – mondta Susa – most ebéd és utána mentek segíteni Szilviának veteményezni.
A délutánt a titkárnővel töltötték, aki palántákat ültetett. Sündörgő hordta a vizet, Tüsi pedig adogatta kézre a palántákat. A két gyerek elmesélte neki, hogy úgy hiányzik nekik Tomi és Tüsi, meg, hogy nem lehetne-e idehívni a nyúlcsaládot portásnak.
– Majd megemlítem a profnak, talán tudok valamit intézni – ígérte meg Szilvia.
– Köszönöm a segítségeteket, jó pihenést! – búcsúzott el tőlük a titkárnő.
Soma papának nagyon sok tennivalója volt a csillagvizsgálóban. A délelőttöt a könyvtárban töltötte, majd Adorjánnal és Kálmán professzorral átbeszélték a vizsgálati programot. A professzornak már nem sok ideje volt külföldi utazása előtt, így gyorsított tempóban teltek napjaik. Soma készült az első szabadegyetemi előadására is és elhatározta, hogy most is ugyanarról fog beszélni, mint annakidején a mező lakóinak. Az egyik ebédszünetben megemlítette Tapsiékat a professzornak, aki sejtelmesen mosolygott a szemüvege alatt. Neki már említette a titkárnője, sőt még a felesége is.
– Majd, ha visszajövök, megbeszéljük, kedves kolléga – mondta a professzor. Arról viszont nem beszélt Somának, hogy Szilviával már el is küldette a levelet a nyúlcsaládnak.
A professzor aztán elutazott Karolával, és két hónapig Adorján és Soma felváltva látta el a csillagvizsgálói szolgálatot. Soma sikeres előadást tartott, s egyre jobban belejött a kutatói munkába. Egyre többet gondolkozott azon, mi lesz akkor, ha lejár a megbízatása.
Tüsi, Sündörgő és Mitya jól összebarátkoztak, s valamelyik felnőtt felügyelete alatt, Bumbó kíséretében nagy kirándulásokat tettek a környéken. Susa mama és Szilvia gondozták a kertet, a mókusok felügyelték az időjárásjelzőt.
A kökénybokor kivirágzott, és körben a csillagvizsgáló alatt nagy fehér gallérként pompázott. Lakók is érkeztek a kökénybokor biztos búvóhelyet nyújtó rejtekébe. Több feketerigó család költözött ide és kellemes éneküket reggeltől-estig lehetett hallani.
A csillagvizsgáló sziklájának egyik hasadékát pedig denevérek népesítették be. Ezek a különös madarak meglepetést okoztak megjelenésükkel, először berepüléseikkel zavarták az előadásokat, de aztán tisztázódtak a problémák és már rendben zajlottak az előadások.

Szólj hozzá!