Élet a hegyen 8.

A kökénybokor históriája

A csillagvizsgáló alatti kökénybokor nagyon fontos szerepet tölt be Tüskehegy lakóinak életében. A hegy elnevezése is a bokor tüskés ágainak volt köszönhető. Története egy hegyi manóhoz fűződik, aki itt lakott a sziklában. Valamikor réges-régen, karácsonykor nem a fenyőfaállítás volt a divat az embereknél, hanem ezen a jeles ünnepen valamilyen zöld ágat akasztottak a ház gerendájára – ez lehetett rozmaring, nyárfa vagy kökénybokor ága – és azt díszítették fel. A hegyi manó szállította az emberek részére a kökényágakat.
Itt a környéken csak a hegy oldalában állt egy kis kökénybokor, amelyről mindig hamar elfogytak a díszítésre levágott ágak. A manó egyszer gondolt egyet, az egyik évben leszedte az összes kökénybogyót a bokorról és körbeszórta vele a szikla alatt a hegyet. Miután az elszórt magokból újabb és újabb ágak nőttek ki, kialakult körben egy nagy tüskés bozót, amely áthatolhatatlan falat képezett a szikla alatt. A manó így biztosította az emberek számára a karácsonyi kökénybokor ágakat.
Amikor később a fenyőfaállítás lett a divat, a manó itt hagyta a hegyet és más tájékra költözött. A kökénybokor pedig egyre nőtt és erősödött. Egyszer a sünakadémia diákjai túráztak a környéken, s a bokor alatt bejutottak a sziklához. Meglátták a lehetőséget a csillagvizsgálójuk kialakításához és lassan megvalósították tervüket. Kaput nyitottak a bokorban, két platánt ültettek a bejárathoz. Kiépítették az állomást és megkezdték a tudományos kutatómunkát az objektumon.
A kökénybokor alatt bükkerdő és mogyorós terjeszkedett egészen le a völgyig. Itt telepedtek meg a mókusok, akik később az időjárás-megfigyelő állomást felügyelték. A mókusok is szívesen fogyasztották a bokor kis kerek kék színű gyümölcsét.
A kökény, mint gyógy-hatású növény is nagy jelentőséggel bír. Szárított virágából gyógyteát főznek, amelynek méregtelenítő hatása van. Fanyar ízű gyümölcséből lekvárt, likőrt készítenek. Nehéz a tüskék miatt hozzáférni a kökény terméséhez, de megéri a fáradságot, mert nagy C-vitamin tartalma miatt kiválóan hasznosíthatja a szervezetünk. Azt mondják, akkor a legjobb leszedni a kökény bogyóját, amikor kicsit megcsípte a dér. A csillagvizsgáló lakóinak a feketerigók szoktak segíteni a kökényszüretnél. Susa mama kökényes pitéje mindig nagy sikert aratott a szikla lakói körében.
A kökénybokor a feketerigókkal él szoros kapcsolatban. A sárgacsőrű, feketeszemű kis énekesmadarak a bokor tüskés ágai között építik fel gallyakból, fűszálakból sárral összetapasztott mély, csésze alakú fészküket. A hím fekete, a tojó barnás színű. Bogarakkal, lárvákkal, gilisztákkal, szúnyogokkal táplálkoznak, de szívesen fogyasztják a bokor gyümölcsét is. A rigók végzik a bokor tisztántartását, s kedves énekükkel hajnaltól estig vidám hangulatot adnak a környéknek.

Szólj hozzá!