Élet a hegyen 11/22.

Ajándékok

Kálmán professzor és Karola doktornő a vártnál előbb érkezett vissza svájci utazásáról. Sikerült mindent gyorsan elintézniük, s mivel ajánlatot kaptak egy kamionos cégtől a beszerzett távcső Tüske-hegyre történő leszállítására, úgy döntöttek, hogy ők is a szállítmánnyal együtt utaznak vissza. Szilviát, a professzor titkárnőjét már előre értesítették egy táviratban. Sanyi, a sánta sün pedig izgatottan várta érkezésüket, mert az ilyen távoli utakról mindenkinek szoktak hozni valamilyen ajándékot a professzorék.
Az érkezés napján mindenkinek a porta körül akadt valami dolga, várva a szállítmány és a professzorék jövetelét. Mitya, a mókusfiú a porta melletti platán tetejéről figyelte a hegyre vezető utat, hogy jelezze majd mindenkinek a kamion közeledtét.
– Jönnek! – kiáltott Mitya, amikor észrevette a hegyi úton felkapaszkodó járművet.
– Huú, mekkora kamion! – adta hírül a többieknek, lemászva a fáról, segített Sanyinak kinyitni a csillagvizsgáló nagykapuját. Eltelt még egy kis idő, mire a kamion felkapaszkodott a kacskaringós szerpentinen, de aztán a csillagvizsgáló előtt egy utolsó lendületet véve behajtott a kapun és leparkolt a porta mögött.
– Köszöntök mindenkit, de jó újra itthon! – szállt ki a professzor a kamionból.
– Karolám, nem láttad a szemüvegemet? – fordult feleségéhez.
– Hiszen ott van a szemén! – szólalt meg Szilvia, a titkárnő, s a gyerekek is jót kuncogtak a professzor már jól ismert szórakozottságán. Bumbó jóleső érzéssel csak a farkát csóválta, így örült gazdája visszaérkezésének.
– Adorján és Soma kolléga segítsenek lepakolni a távcsövet! Sanyi és Bumbó biztosítsák a helyet a lerakodáshoz! – intézkedett Kálmán professzor, s intett a sofőrnek, hogy megkezdhetik a lerakodást.
– A többiek jöjjenek velem! – szólalt meg Karola – Szeretnék mindenkinek valamilyen kis ajándékot átadni, s elindult az ebédlő felé. A gyerekek kíváncsian követték a doktornőt, aki egy nagy bőröndöt nyitott ki és sorban szólította a megszeppent lurkókat. Először Tüsi kapott egy szép nyakláncot és tükröt, majd Sündörgő és Mitya következett. Sündörgőnek egy Göncölszekér feliratú pólót és egy iránytűt, Mityának pedig egy barométert adott át Karola. Szilvia egy csillagképekkel díszített blúzt és egy csillag- naptárat, Susa mama pedig egy szakácskönyvet kapott ajándékba.
– Kaptok még valamit, de arra majd a lepakolás után kerül sor! – mondta sejtelmesen Karola a gyerekeknek. Szilvia és Susa mama elvonult, hogy feltálalja az ebédet.
A professzorék időközben végeztek a lepakolással, s a kamion is már a kapun kívülről küldött egy vidám búcsúzó dudaszót.
A professzor is kiosztotta az általa hozott ajándékokat. Adorján és Soma csillagászati naptárakat, Sanyi a sánta sün pedig egy elektromos rollert kapott, hogy könnyebben tudjon közlekedni a csillagvizsgáló területén. Bumbónak egy nagy velős csont és egy színes nyakörv jutott. A porta előtt azonban maradt még egy felbontatlan nagy csomag egy nagy masnival átkötve. Kálmán és Karola a csomag köré hívta a csillagvizsgáló lakóit és a professzor felkérte Tüsit és Sündörgőt, hogy bontsák ki a csomagot.
– Szeretném bemutatni a csillagvizsgáló új lakóit! – mondta a professzor.
A csomagból a gyerekek legnagyobb meglepetésére a Tapsi család jött elő: Tapsi papa, Nyuszka mama, Timi és Tomi a két nyúlgyerek. Ez volt ám az igazi meglepetés!

Szólj hozzá!