Élet a hegyen 12/22

Az új lakók

Az új lakók érkezése volt a legnagyobb ajándék a sünikreknek. Először úgy meg voltak lepődve, hogy szólni, mozdulni sem tudtak. Aztán felocsúdva a nagy meglepetésből egymás nyakába borulva örültek a találkozásnak. Rég nem látták egymást, kicsit megváltozott mindegyikük, s egymás szavába vágva kezdték elmesélni, hogy mi is történt velük a mezőről történő eltávozás után.
A szülőket nem érte váratlanul az új lakók megérkezése. Amikor Sanyi, a sánta sün közölte, hogy a völgyben lakó nyulak nem tudják vállalni a téli szolgálatot, Soma megemlítette a professzornak, hogy tudna ajánlani ismerős nyúlcsaládot a feladat ellátására. Kálmán professzor már hallott Tapsiékról, s Szilviával el is küldette a meghívólevelet nekik. A külföldről történő hazaérkezés és a nyúlcsalád jövetele között csak véletlen egybeesés volt, hogy útközben találkoztak és felvették a nyúlcsaládot is a kamionra. A díszcsomagolás ötlete Karoláé volt, aki azt mondta, hogy ha meglepetés, akkor legyen nagy meglepetés.
Tapsi papa és Nyuszka mama a csillagvizsgáló minden lakójának hozott valami ajándékot. A hölgyek finom nyúlszőrsálat, az urak pedig meleg kesztyűt kaptak. Minden család kapott még egy téli takarót is. Bumbó nem ilyen holmikat kapott, hisz ő nem fázott a nagy téli hidegben sem, neki Tapsi papa megígérte, hogy a porta mellett felépít egy új kutyaházat. Bumbó ezt kedves farkcsóválással köszönte meg.
Tapsiékat egyik este vendégül látta a süncsalád, akkor elmesélték, mi is történt velük a mezőről való távozásuk után. Rokonlátogatást tettek az üregi nyulaknál, de az ott tapasztalt másfajta életforma nem nagyon tetszett Tapsiéknak. Túl sokan voltak és a gyerekek sem tudtak beilleszkedni közéjük. Bár az ürögi rokonok kedvesen marasztalták őket, mégis, mikor megkapták Kálmán professzor meghívólevelét, azonnal a költözés mellett döntöttek. Timi és Tomi szerfelett örült a költözésnek, hiszen újra találkozhattak régi pajtásaikkal.
Tüsi és Sündörgő körbevezette Timit és Tomit a csillagvizsgáló területén, megmutatták nekik a legfontosabb helyeket, s elmesélték, milyen látnivalók is vannak a környéken. Meséltek nekik a Vörös-hegyről, a denevérbarlangról, elmesélték a Tüske-hegy legendáját. Timi és Tomi összeismerkedett Mityával, a mókusgyerekkel, akit megkedveltek fürge mozgása és vidám természete miatt. Mitya megígérte Tominak, hogy segíthet neki az időjárás-megfigyelő állomás felügyelésében. Tüsi és Timi pedig megfogadták, hogy segítenek Szilviának a kertészkedésben. Minkét nyúlgyerek nagyon megkedvelte Bumbót, mikor megismerték történetét, s a bernáthegyi is barátságáról biztosította őket. Sanyival, a sánta sünnel is barátságba kerültek, főleg akkor, amikor Tomi megígérte a portásnak, hogy helyettesíti, ha valamilyen más dolga akad.
Nyuszka mama felvállalta Susa mamával a konyhai teendőket. Már előre készült az őszi kökénylekvár befőzésre. Tapsi papa lett a csillagvizsgáló ezermestere, hiszen az ő tudományát nagyon sok gyakorlati dologban tudták használni.
A csillagvizsgáló két tudományos munkatársa, Soma és Adorján nagy tisztelettel köszönte meg a professzornak az új távcsövet, amivel kutatásaik eredményesebbek lehetnek. Fürkész Adorján pedig sejtelmesen mosolygott, amikor megtudta, hogy az új távcső alkalmas az üstökösök megfigyelésére, kutatására is.

Szólj hozzá!