Élet a hegyen 15/22.

Holdfogyatkozás

Kálmán professzor távollétében a két tudományos munkatárs, Fürkész Adorján és Sün Soma végezte el azt a jelentős feladatot, amivel a professzor megbízta őket. Már korábban kiszámították, hogy a nyár folyamán egy olyan esemény fog történni, amire jól fel kell készülni, mert várhatóan sok vendégük lesz az egész ország területéről. Egy tudományos konferenciát készítettek elő, amelynek fő eseménye a nemsokára bekövetkező Holdfogyatkozás lesz. Erre az alkalomra hozta meg külföldről a professzor az új távcsövet, amellyel jól megfigyelhető lesz a jelentős esemény. Nemcsak a tudományos ülésszak résztvevőire számítottak, de a környék lakóinak is meg szerették volna mutatni a jelenséget, ezért igyekeztek a legjobban felkészülni. Sikerült a távcsövet beüzemelni, ebben nagy szerepe volt Fürkész Adorjánnak, aki a távcsövek nagy szakértője volt. A nevezetes időpont előtt el is készültek mindennel, s Szilvia, a professzor titkárnője már a kiküldött meghívók alapján fogadta a jelentkezéseket. A kitűzött napon délelőtt kezdődött a tudományos konferencia elméleti része, ahol Kálmán professzor tartotta a nyitó előadást, majd az estétől bekövetkező jelenségről Sün Soma tartott ismertetőt. A Holdfogyatkozás folyamatának ismertetése pedig Fürkész Adorján feladata volt. Ezt a csillagvizsgáló nagytermében tartották.
A Holdfogyatkozás egy csillagászati jelenség, amely akkor következik be, amikor a Föld keringési pályája során a Nap és a Hold közé kerül és a Föld árnyéka a Holdra vetődik. Így a Hold a Föld árnyékába kerül, és nem látszik addig, míg a keringési pálya nem módosul. Ez szabad szemmel is jól látható és érzékelhető.
Erről a jelenségről tartott tudományos előadást Fürkész Adorján a csillagvizsgáló nagytermében, amit távcsövön is megtekinthettek a résztvevők.
A környék érdeklődő lakóinak Sün Soma tartott ismertetőt a csillagvizsgáló parkjában, ahonnan szabad szemmel kísérhették végig Holdfogyatkozás jelenségét. A Holdfogyatkozás egy ismétlődő jelenség, melyhez a történelem során sok történet fűződött. Sokan, akik ismerték e jelenséget, kihasználták mások tudatlanságát és saját javukra fordították magyarázatát. Egy ilyen történetet mesélt el Soma az összegyűlt nézőseregnek. Kolombusz Kristóf, a nagy felfedező hajózásai során egyszer Jamaica szigetén tartózkodott, ahol sokáig szívesen látták vendégül hajójának legénységével együtt a sziget bennszülött lakói. Egy idő után azonban a szigetlakók megelégelték ottlétüket és nem adtak nekik élelmet. Ekkor Kolombusz az egyik tengerészeti könyvet tanulmányozva megtudta, hogy rövidesen Holdfogyatkozás lesz és azt mondta a bennszülötteknek, hogy azért, mert nem szolgálják ki őket, Isten meg fogja büntetni őket úgy, hogy elveszi tőlük a Holdat. Amikor bekövetkezett a Holdfogyatkozás és elkezdett fogyni a Hold, a szigetlakók megígérték Kolombusznak, hogy újra ellátják élelemmel a hajó legénységét. Kolombusz pedig közölte velük, hogy elmúlik Isten haragja, ha teljesítik kéréseit. Így a sziget elhagyásáig megkapták a szükséges élelmet és ellátást.
Jól sikerült a tudományos konferencia, a környék lakói is élvezték a bemutatót, s a csillagvizsgáló munkatársai elégedetten állapították meg, hogy munkájuk nem volt hiábavaló. Sün Soma megbízását egy évvel meghosszabbította a professzor, s Fürkész Adorján is tovább folytathatta kutatómunkáját.

Szólj hozzá!