Élet a hegyen 16/22.

Kirándulás és tanulás

A jeles esemény elmúltával minden visszatért normális kerékvágásába a csillagvizsgálóban és környékén. Soma megbízásának meghosszabbításával a süncsalád is nyugodtan készülődhetett a következő évre. Somának arra is futotta az idejéből, hogy körülnézzen a környéken, milyen gyógynövények is találhatóak. Elhatározta, hogy egy kirándulást tesz a környéken, ahová magával viszi a gyerekeket is. Ötlete osztatlan elismerést aratott, sőt még Karola doktornő is elkísérte a felfedező útra.
Tüsi és Sündi, és időnként Mitya is, Bumbó hátán utazott egy utazótáskában, Timi és Tomi a felnőttekkel együtt gyalogolta végig a gyógynövény-túrát. Az útra Susa mama és Nyuszka készített finom harapnivalót a vidám kis társaságnak.
Soma indulás után elmesélte a gyerekeknek, hogy majdnem minden növénynek van valamilyen gyógyhatása, még a mérgezést okozóknak is, csak tudni kell, hogy a növények melyik részét lehet felhasználni gyógyhatású készítmények előállításához. A csillagvizsgáló alatti bükkösön áthaladva egy nagyon erősen mérgező növényre hívta fel a gyerekek figyelmét.
– Ezt a növényt nadragulyának hívják és olyan mérgező, hogy ha egy gyerek csak 3-4 bogyóját is elfogyasztja, akkor az már halálos mérgezést is okozhat. Mégis ezt a növényt szépasszony fűnek is nevezik, mert a belőle készített kivonatot szépítőszerként is használják.
– Az ott pedig kecskerágó cserje, aminek a termése őszre csalogató narancsvörös színűre változik, szintén mérgező. Jól jegyezzétek meg ezeket, semmiféleképpen ne próbáljatok fogyasztani belőlük.
– Nézzétek ott azon a fán mennyi fürtökben lógó bogyó van! Ezt madárberkenyének hívják, s őszre a bogyók élénkvörös színűek lesznek és ezeket fogyasztani is lehet. Sok vitamint tartalmaznak, aszalással lehet tartósítani, de finom lekvár is főzhető belőle.
– Ez a növény pedig a vadmajoránna, vagy más néven szurokfű, de oregánó néven is ismert. Ez fűszernövény és ételízesítésre használják, szedhettek a leveleiből, majd Susa mama friss salátát készít belőle.
A nap már delelőre járt és Karola doktornő javaslatára ebédszünetet tartottak. Kiosztották a Susa mama és Nyuszka által készített szendvicseket és jóízűen falatoztak. Így Bumbó is pihenhetett kicsit, hisz a sünikrek is elhagyták az ebédszünetben az utazótáskát. Előkerült az üdítőitalos palack is, s a gyerekek találgatták, hogy vajon miből készülhetett a benne lévő finom ital? Az erdőszéli bodzabokorhoz érve aztán megtudták Karolától, hogy a finom ital bizony a tavasszal frissen szedett bodzavirágból készült. A fekete bogyókból, amelyek majd őszre érnek be, finom lekvár készül majd. Ennek a bodzának csak a virága és a bogyótermése fogyasztható, a növény többi része mind mérgező. Sündörgő ekkor elővett egy sípot a zsebéből, belefújt, s Tapsi Tomira nézve megszólalt:
– Ezt a sípot pedig Tomi faragta a bodzafából, s nekem ajándékozta, mikor a mezőről eljöttünk. Köszönöm Tomi, ez a síp mindig a barátságunkra fog emlékeztetni! Tomi meghatódott Sündörgő szavain, s még egy könnycsepp is kicsordult a szeméből.
– Akkor ez sípszó jelentse a kirándulás végét! – zárta le Soma kirándulást, s fáradtan, de teli új élményekkel hazaindultak.

Szólj hozzá!