Matilda sorozat 4 – Matilda és Aladár egy délutánja

Aladár gyerekkori szenvedélye, a földrajz bár kiszorult az egyetemi programból, azért nem szűnt meg számára – gyűjtötte az atlaszokat, térképeket, könyveket, s kicsi feleségével nagy utakat terveztek távoli vidékekre. Mindebből országjárás lett, melyet mindketten nagy örömmel űztek. Felmásztak az égig érő csúcsokra, szedtek áfonyát, málnát a havasokban, megcsodálták az észak-moldovai kolostorokat, festett falú kicsiny templomokat. A nyelvhasználattal soha sem volt semmi gondjuk – úgy az egyetemen, mint a családban, vagy barátok között egyformán használták a magyar és román nyelvet, betartva az egymás iránti tisztelet íratlan szabályait. A döbbenet ott érte őket az egyik kolostor látogatásakor.
Eleinte nem volt semmi gond, szépen mendegélt a csoport a cicerone után, áhítattal hallgatták a magyarázatokat. A látogatók halkan beszélgetve mentek utána, s egymás között tárgyalták a látottakat. Aladár is érdeklődést mutatva kérdezgette Matildát, aki jártasnak tűnt a kolostorok, s a vallás világában.
– Nézd, ezeket a színes ablakokat! – hívta fel férje figyelmét a napfényben tündöklő színekre.
– Vorbiți românește! (Beszélj románul!) – hörrent rájuk az apáca, aki ott lézengett a csoport körül.
– Úgy beszélek, ahogy akarok! – válaszolt Matilda dühösen. – Micsoda dolog az, hogy apáca létedre a gyűlölet magvait hinted itt el, ahol a szeretet a megbocsátás kellene, virágozzék!
– Román kenyeret esztek, románul beszéljetek!
– Ha! – mordult fel Aladár is, de megfordultak, s távolabb húzódtak a kolostortemplom mélyébe.
– Gyere, menjünk ki innen! Látni sem bírom ezeket – dohogott Matilda.
– Pedig úgy tudom, hogy az elemi osztályokat a kedves nővéreknél jártad…
– Hát, az más világ volt. Nem volt szó sem gyűlölködésről, sem sovinizmusról, sem türelmetlenségről. Emlékszel, meséltem neked róla.
– Szívesen hallgatnám most is. Üljünk le oda a mellvédre.
Elmondta, hogy a háború után, a szárazságot követő éhínség idején őt az akkor öt éves gyereket a nagyszülők vállalták. A szülőknek elég volt saját magukról gondoskodni. Matilda iskoláskoráig ott maradt a faluban, ahol a nagyszülők laktak, mely a várostól tova háromórányira volt csupán. Háromórányi, annyit tesz, hogy szekérrel, vagy gyalogszerrel ennyibe telt az út. Hogy kilométerben mennyit tett ki, senkit sem érdekelt.
Mire elérte a hetedik évét még nem sokat javult a helyzet, s hogy mégis városi iskolában tanulhasson, beadták az apácákhoz. Az Orsolyákhoz.
Nagy luxus élet nem volt a zárdában, de rend és fegyelem igen! Minden reggel-este hideg vízben mosakodtak. Lavórban! Folyóvíz nem volt, csak egy kút az udvaron, ahonnan a szolgálatos szoror vederben vitte fel. A reggeli mosakodás csak frissítő arcmosásból állt, de az esti már komoly tetőtől talpig való mosakodást jelentet. Bele kellett ülni a nagy lavórba. Brrr, de hideg volt! Törölközés után azonban már nem is volt olyan rossz. Sőt, jól kimelegedtek utána.
– Emlékszem – folytatta az elbeszélést -, egy kislányra, a nálam egy évvel nagyobb Vikire. Mikor mosakodott esténként, véletlenül mindig kihagyott a popsija felett egy féltenyérnyi, háromszögletű helyet. Nem szóltunk, csak a háta megett vigyorogtunk. A felügyelő szóror nem látta meg, csak sokára, mikor már fekete volt a hely a kosztól, portól. Lett nagy szappanozás, sikálás, mire ott is megtisztult a Viki bőre.
– Magyar osztályba jártál?
– Nem volt másmilyen az Orsolyáknál. Különben is sikk volt a gyerekeket magyar iskolába adni. Két évet maradtam a bentlakásban. A díjat, s fenntartáshoz a hozzájárulást, terményeket nagyapó állta.
Ez a kirándulás is alapos tanulságul szolgált, mert hiába volt a városukban más kultúra, más hangulat, lám, az országban máshol felszínre tőr a gerjesztett gyűlölködés.

“Matilda sorozat 4 – Matilda és Aladár egy délutánja” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Kedves Anita! Ebben a helyzetben, amiről írtam, az volt a különösen dühitő, hogy egy apáca szájából hangzott el a megjegyzés.
  Üdv: Szabolcs

 2. Kedves Szabolcs!
  Határon túlról érkezőként én is megéltem hasonló beszólásokat az ukránoktól. Matilda jól visszavágott az apácának, bátor tett. Én sajnos nem mertem mindig visszaszólni, ha bántottak magyarságomban.
  Szeretettel olvastalak: Anita

 3. Kedves Babu!
  Azokat a régi sérelmeket folyton feltépik az újabbak. Pedig milyen szép lenne békében élni egymás mellett és együtt!
  Köszönöm a kedves szavaidat!
  Szeretettel: Szabolcs

 4. Kedves Szabolcs !
  Ej ,de ismeros szamomra ez a tortenet !Itt Marosvasarhelyen!
  Nem egyszer hallom a mostani idokben is ,egy-egy uzletben -"Vorbiti va rog romaneste "-[Kerem beszeljen magyarul }
  Finoman es szepen irtad meg, bar a masik fel nem ennyire
  szenden fogadna a cikket !!
  Oszinte tisztelettel es szeretettel olvastam ….Babu(l)

Szólj hozzá!