Ügyfélszolgálat – 7. Munkaidő

Ja igen, a munkaidő. Monitoros munkakör esetén a törvény rendelkezései úgy szólnak, hogy minden 60 perces munka-blokk után 10 perc pihenést kell adni a munkavállalónak. Nálunk az ügyfélszolgálaton ez úgy működött, hogy egy 10 perces szünettel kezdünk a kódunkkal való bejelentkezés után, aztán következett 60 perc munka. Utána a szünet- és munka-blokkok váltogatták egymást, annyi finomítással, hogy a munkaidő kezdete szerint valamelyik 10 perces szünet helyett egy 30 perces ebédszünetet kaptunk. A 8,5 órás totál munkaidő így tulajdonképpen másfél óra szünetből állt – hét részletben – és 7 órányi hívásvételből.

A szüneteket nagyon tologatni nem lehetett. Ha éppen hívásban voltunk, amikor a "szünetdémon" jelezte, hogy ideje szünetre menni, akkor a hívás után kellett kivenni a szünetet. Előbb kivenni csak csoportvezetői vagy koordinátori engedéllyel lehetett, akkor, ha nyomós indokunk volt rá. Viszont voltak olyan státuszok is, amikor nem futhatott be hívás az emberhez. Ezek általában az utómunkákra vonatkoztak, például, amikor egy ügyfél mind az 5 telefonszámára kérte mondjuk a hangposta törlését meg a tarifacsomag-váltást, és mondjuk még a hívásrészletezőt is. Ilyenkor ugye nem váratjuk vonalban, hanem megcsináljuk a hívás után.

De voltak olyan esetek is, amikor valaki túllépte a megengedett szünetet. Ezért persze levonás járt a jutalékos fizetési rendszer alapjául szolgáló incentive-rendszerünkben.

Velem is előfordult ilyen túllépés. Augusztus 20-a volt, és én délutános műszakban dolgoztam, taxis végzéssel. Ez utóbbi annyit tesz, hogy ha este 11-kor vagy annál később végeztem, olyankor már taxit biztosított a cég a hazajutáshoz. Nos, este 9-kor elkezdődött a tűzijáték. Az egyik legjobb fej csoportvezető volt már csak bent, nevezzük Janinak. Jani megengedte, hogy aki meg akarja nézni az épület tetejéről a fényjátékot, az kicsit előbb kivéve a 10 perces szünetét felmehet a tetőre. Elintézte ugyanis az épület üzemeltetőjénél, hogy felmehessünk, mert a mi ablakainkból pont nem láttunk rá a Gellérthegyre. Persze nem mindenki egyszerre ment fel.

Én is felmentem. Nézem, nézem a tűzijátékot, mikor Jani megkérdezi:

– Nem léped te túl a szünetedet?

– Á, még van időm! – mondtam, bár telefont nem vittem fel, hogy mérjem az időt…

Aztán csak lejöttem, mikor a 10 perc végének közeledtét véltem. És meg kellett állapítsam, hogy pocsék az időérzékem: negyed órát voltam fent, 5 perccel léptem túl a szünetemet. Nesze nekem. Az Inci-elsőségre hajtottam, aztán ilyen amatőr hibát vétettem. Abban a hónapban el is buktam, csak a legjobb 10 közé kerültem be, nem lettem első.

De akkor is élmény, hogy egy irodaépület oldalán a tűzlétrán át felkapaszkodva nézhettem a tűzijátékot. Vajon mennyire emlékeznék arra a tűzijátékra, ha nem lett volna miatta szünettúllépésem?

“Ügyfélszolgálat – 7. Munkaidő” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Kata!

  Így igaz! Akkor nem esett jól, viszont valószínűleg sokkal kevésbé emlékeznék már rá, ha nem tette volna emlékezetessé a szünettúllépés azt a tűzijátékot 🙂

  Köszönöm, hogy itt jártál:
  Kata (l)

 2. Kedves Kata!

  Így van! Néha a rossz dolgoktól válik szebbé egy emlék! 🙂

  Szeretettel olvastalak: (f)

  Kata

Szólj hozzá!