A halottlátó 4.

Összes megtekintés: 157 

Végiglépkedett a köveken, fejét lehajtva, csak a feszített Krisztus mellett elhaladva vetette a keresztet magára. Látta, a kápolna üres, a kolostorból, szent ének hangja szűrődött át, egészen a lelkéig hatolva. Nem, most nem akart imába mélyedni mégsem. Négy hónap alatt átélte már Isten igéinek hatását önmagára. Ismerte mosolyát és bár senkinek nem említette, de a haragja is érdekelte. Sokszor hallotta a fenyegetést; \”megbüntet az Isten haragja\”, de el sem tudott képzelni haragvó Istent. Ő csak a szerető Istent ismerte, aki nem bánt, nem büntet. Nem tudta az milyen lehet. A cellájában gyertyát gyújtott, papírost vett elő és pennát. Először a papnak írt haza köszönőlevelet és néhány sorban a gazdaság dolgáról érdeklődött, vagy intézkedett. Aztán keresztanyjának vetett néhány sort a lapra. Ne aggodalmaskodjon érette, ővele minden rendben van, jól megy itt a sora. Kívánt mindenkinek jó egészséget, bőséget, Isten akarata szerint. Lezárta a sorokat, a gyertyát is elfújta, majd indult a hátsó udvarra, a galambok szárnyára bízni sorait és hogy József szavát vegye néhány kérdésben, amit még nem egészen értett. Ott volt már a barát, könyökölve várta az asztalnál. Hónapok óta beszélgettek ők esténként a hátsó udvaron. Igazi, meleg nyári este illataival vitte lelke a barátjához.
– Megnyúlt ez a nap Vince, sokat tömtünk belé, azt gondolom. Most húzza a súly és nem akar vége lenni. Na, gyere, láttalak ma újságot olvasni. Mi hír van? Mesélj!
– Az van, ha asszonyt veszel magadhoz, hát akkor azt tartsad is meg szépen és jól, mert ha netán elhagynád, aztán még írást is szereznél róla hosszú évtizedekig tartó perben, hogy vége van, na akkor majd elveszed újra. Ezt olvastam én ma amit vissza is tudnék itt idézni neked. – Leült Józseffel szemben, kezét az asztal hűvösére fektetve hűtötte magát – talán ha azt elmondanád, ki a Szálasi és mit akar. Mert erről olvastam ugyan hírt, de nem igazán értettem belőle sokat.
– Megpróbálom összefoglalni neked, amit gondolok: vannak akik dilettáns kalandornak, vallási hóbortban szenvedőnek, vagy egyszerűen tébolyodottnak nevezik, a hívei szerint pedig ő a magyar politikai élet félelem és gáncs nélküli lovagja. Semmit nem tudnék neked felmutatni, ami a híveit igazolhatná.
– Azt olvastam börtönben van.
– Hát, én nagyon remélem, hogy ott is marad, bár úgy tudom előzetes az, ahol ő most kushad. Alapított egy pártot. A neve az volt, hogy NAP .
– Nap? Milyen szép neve van – mosolygott Vince. – Ezért ül?
– A NAP jelentése Nemzet Akaratának Pártja. Na, aztán e a párt mögül indított egy lapot, az Új Magyar Munkás címűt. Ha beleolvastál volna, értenéd miért van most ott, ahol van. Tavaly tavasszal aztán le is csukták miatta. Azért ül. A párt működését viszont nem akadályozta a bírósági eljárás, de sürgősnek tartották, egy olyan fedőpárt létrehozását, amely mögött folyhatott a politikai küzdelem, a Hungarista Mozgalom kiépítése.
– Ezt lehet? József!
– Erről beszélek neked. A te gondolkodásod nyílt, egyenes és romlatlan Vince. A kérdéseid is ezt mondják. De nézd ! A fedőpárt létrehozásához kapóra jött a Magyar Fajvédő Szocialista Párt, amit 1937 júniusában hoztak létre, a vezetői pedig vitéz Endre László gödöllői, és gróf Széchenyi Lajos voltak. Ezek után jött csak létre a Magyar Nemzeti Szocialista Párt. Idén tavasszal tiltották be. Mit gondolsz, mi lett belőle? – kérdőn nézett Vincére, aki csak bámulta és felvonta a szemöldökét. – Időközi választások során az újjáalakult párt, Nemzeti Szocialista Magyar Párt néven bekerült a parlamentbe. Az NSZMP elnöke Hubay Kálmán lett, az országos pártvezetői tisztséget Szálasi tölti be. A pártalakulást 1938. április 4.-én jelentették be a belügyminisztériumban. Darányi Kálmán (kormánya 1936. október 12. és 1938. május 14. között működött) be kívánta venni a nyilasokat a politikába, így akarta megakadályozni az illegális szervezkedést. Utódja Imrédy Béla próbálja most kordában tartani a nyilasokat, s az új kormány belügyminisztere Keresztes-Fischer Ferenc már a legszigorúbb törvényeket ígéri ellenük. Itt tartunk.
– És mit tesznek? Májusban még bíráltad Imrédyt, kevés reményt tettél a nevéhez. Most augusztus vége van nem sokára.
– Jó, hát próbálja kordában tartani a nyilasokat. Rendtörvényeket vezettek be ellenük. Ezek a törvények korlátozzák az egyesülési jogot, megszigorítják a sajtórendészetet, felszámolják a különítményeket, internáló táborokat alakítanak ki és hát az ítélőtáblák székhelyén öttagú különbíróságokat állítanak fel a politikai perek felgyorsítása céljából.
– Akkor most jó felé mennek a dolgok?
– Te Vince! A szélsőjobbos körökben nagy tekintélye van Szálasinak. A többi nyilaspárt szépen megkönnyítette a dolgát amikor vezetés híján felaprózódott és mind beolvadtak Szálasi pártjába. Új pártot alapítottak Endre Lászlóval, ez lett a Magyar Nemzeti Szocialista Párt. Tudod hol tartották az alakuló nagygyűlést?
– Honnan tudnám?
– A Budai Vigadóban. Jelszavuk, kérlek ez: \”1938 a mienk, Szálasi jön\”.
Látod, még az sem zavarja őket, hogy Szálasit július 6.-án három évi eltiltásra ítélték. Az ítéletet a kúria is helyben hagyta, így átvitték őt a Csillagbörtönbe. A büntetőtörvényszék \”erőszakos felforgatásra való\” és \”hitfelekezet elleni\” izgatás miatt többek között 3 évi hivatalvesztésre, 3 hónapi fogházra és politikai jogainak 3 évre való felfüggesztésére ítélte. Visszavárják.
– Kell nekem kis idő, amíg átlátom ezt a szövevényt József – mosolyodott el Vince. – Hanem van nekem egy pártfogoltam, tudod, Malináék. Ismered őket te is, hiszen a múltkoriban te vitted ki nekik a kenyeret. No, hát Ciporát szeretném a Karmelitákhoz valahogy… ha lehetne. Értelmes, okos kislány, messze többet tud, mint a korosztálya. örülnék ha jó kezekbe tudnám tenni a továbbtanulását …és hát a biztonságát. Tudod, mielőtt még a róka berúgja azt a korhadt ajtót. Lehet, hogy, még kicsi hozzá, de legalább valami ígéret, vagy lehetőség… talán kis munka a tanulás mellett?
József felnevetett.
– Jól van barátom, tudom ám, hogy figyelsz. Istennek tetsző tett a kis Cipora védelme. Ha fiúcska lenne, máris hozhatnád az internátusba. Izgalmas lesz a jövő esztendő, hiszen először lesz a rend életében érettségiző diák. Nagy ünnep lesz, igazi büszkeség a Szent Antal kollégium első diákjait elballagtatni. Bizonyára már jövőre te is oktathatsz, ha az ideiglenes fogadalmad megerősítetted. Viszont, visszatérve a kisleányhoz, a család minden tagja nő, a legkisebb a legnagyobb gond, ha baj lenne. Ej, hát a többiekkel azt kívánom, ne is kelljen gondolni, de mégis azt hiszem, hogy lesz még tenni való talán vélük is. Holnap átmegyek az apácákhoz. Vannak azért kislányok is ott a zárdában, igaz nem sokan. Kis diakonisszák – elmosolyodott. – Csak hát Malina asszony mit szól majd hozzá, az sem lesz mindegy…
– A következő héten megkérdem majd tőle. Ha Isten is úgy akarja – felelt Vince és indultak csendesen a hálóhelyükre.

Folyt köv.

“A halottlátó 4.” bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. Drága Babu!
  Ott volt egyszer régen egy Nicolae Ceausescu, ha jól sejtem merre élsz. Addig feszítette, lopta a népet, hogy lőttek neki. Ráadásul azon ország méretei nem zsugorodtak, hanem tágultak, ellenben a miénkkel, ( ami úgy hiszem részben a tiéd is) hatalmas törést okozva mindenekben ezzel, amit a mai napig nem hevert ki az ország, mert roppant meghatározó. Ráadásul ezen ügy nagyban befolyásolt minden döntést, amit eztán hoztak bárkik is, és a németek és olaszok segítsége a trianoni határok rendezésében nagyon is befolyásolt bizonyos döntéseket. Erről (is) szól az írásom sajnos és nem csak a szerethető Vincéről.
  Viszont örvendek, hogy a figyelmed még itt van! Köszönöm is! (f)

 2. Köszönöm szépen Drága Évikém! Persze, hogy nem baj, csak időm legyen rá! Köszönöm a kedvességed és az olvasást! Nagyon jó érzés látni, hogy itt vagy és olvasol. (f)

 3. Kedves Kitti!
  Mindjobban beleolvasztod a a történelmi helyzetet.
  Mintha el akarnál térni a tárgyról.Nagyon nem értem ,mert nekünk is megvoltak a magunk : " Szálasi",meg Darányi Kálmánunk, de még azokat sem tartom nagyon számon.
  Örvendek ,hogy Vince jó helyre került ahol becsülettel megállja a helyét. Megértő barátra tett szert a Józsi barátban ,aki oktatni próbálja Vincét mindenben.
  Olvaslak tovább szeretettel, eme könnyed stílusban irt
  értelmes írásodat.
  Sok szeretettel…Babu(f)

 4. Kedves Metta!
  Annyi sok érdekes dologra akadtam, hogy egyszerűen kötelezőnek érzem a megosztását. Hálás vagyok a figyelmedért. (f)

 5. [color=#660033]
  [b]Kedves Kitti![/b]
  Írásodban előrevetíted a történelem szomorú,fájdalmas korszakát.
  Érdeklődve várom a folytatást,és csak reménykedem,hogy Vincének sikerül a tervét megvalósítani!
  Szeretettel gratulálok!
  Minden elismerésem a tiéd!
  [b]Margit[/b](l)
  [/color]

 6. No én például ezt sem tudtam, hogy a Nemzeti Szocialista párt a nyilasokból nőtte ki magát… Nem baj az ha regény lesz igaz Kitti? Józsi nekem is azt mondta néhány írásomra, hogy érezni, van még mondanivaló benne.. Ez az írás viszont nagyon jó, érdekesen alakulunk… Örömmel olvastalak: Éva(f)

 7. Kedves Noémi!
  Kisregénynek indult ezen írás, de aztán, hogy mi lesz belőle, magam sem tudom. Mert ha elkezdem írni, hát nem tudom hol állok meg. 🙂 Köszönöm az olvasást és a szavaidat. (f)

 8. Drága Rita! Bizony a háború jönni fog, és azt nem én írom, hanem a történelem. Nagyon örülök, hogy mindig itt vagy velem! Köszönöm. (f)

 9. Kedves Kitti!

  Újfent nagyon tetszett folytatásos novellád. Kíváncsian olvastam a történéseket és kiváncsian várom a folytatást. (f)
  Noémi

 10. Kedves Kitti!

  Csak a háború ne jönne, de jönni fog sajnos. Egész életemben örömmel tudtam arra gondolni, hogy békébe születtem, jó lenne, ha ez a halálomig – sőt azon túl is – így maradna.

  Minden esetre érdeklődéssel olvastam az írásod. Rendes ember ez a Vince, remélem, hogy nem történik semmi baja.

  Szeretettel: Rita(f)

Szólj hozzá!