Öröm az ürömben, 17. olvasói levél

Összes megtekintés: 28 

17. Olvasói levél – Mi leszek, ha nagy leszek?

Kedves Derűlátó!

Pályaválasztás előtt állok! Mostanában kell beadnom a jelentkezési lapomat, hogy hova szeretnék felvételizni. Az a borzasztó, hogy fogalmam sincs!
Apám azt akarja, hogy közgázra menjek, anyám meg ügyvédet akar faragni belőlem. Egyikhez sincs kedvem! Nincs konkrét elképzelésem, többen piszkálnak ez miatt. Nem tudom, mihez kezdjek, egyáltalán nem vagyok optimista! Segíts rajtam, ha tudsz!
Üdvözlettel: Bizonytalan pályaválasztó

Kedves Bizonytalan pályaválasztó!

Nehogy azt hidd, hogy egyedül vagy ebben a helyzetben! Sokan, hozzád hasonlóan, bizonytalanok, tanácstalanok, nem tudják, mihez is kezdjenek most. Az a szakma, amit erőltetnek, nem fog jól elsülni, mert csak vért izzadsz vele, s egyáltalán nem leled majd benne örömöd! Ennek nincs sok értelme.
Az az optimista meglátásom, hogy szerencsére nem vagy elkötelezve egyetlen szakma mellett sem, így még lehetőséged van bármit választani. Ha jól értettem, egészséges vagy, ez óriási kincs! Sokan, akik pl. mozgássérültek, látás- vagy hallássérültek, alig-alig jutnak munkához! Bármennyire szeretnének, korlátozottak a lehetőségeik. Előtted viszont nyitva áll minden!
Próbálj meg kicsit lazítani, s gondold végig, mik a hobbijaid, miket csinálsz szívesen szabadidődben, mivel foglalkozol leginkább. Érdemes az interneten olyan videókat nézni, ahol elkalauzolnak egy-egy üzemlátogató túrára, hátha meghozzák a kedved valamihez. Böngészd végig az álláshirdetéseket, ott is akadhat olyan témakör, ami érdekelhet. Kérdezd meg a barátaidat, ismerőseidet, hátha van ötletük, hiszen ha valóban jót akarnak neked, tudhatják, miben vagy jó!
Azt is végiggondolhatod, mi az, amit tényleg nem szeretnél csinálni! Még nem tetted le a voksot semmi mellett sem, így végtelenek a lehetőségeid.
Gondold végig nyugodtan, s ne hagyd, hogy sürgessenek! Járj nyitott szemmel, meg fogod találni, amiben ki tudsz teljesedni!
Üdvözlettel: Derűlátó

Gyógyító gondolatok

“Gondolkodni kezdtem azon, mi is az, ami a pályaválasztásnál számít, és rájöttem: pontos elképzelés arról, milyen feladatot szánsz magadnak a társadalomban
(…) Valószínűleg nem ragaszkodsz valamihez, ha nem vonz elég erősen, s valószínűleg nem leszel büszke a foglalkozásodra, hacsak nem adsz bele apait-anyait.
Lehet a világ kíméletlenebb, mint én hiszem, de nem végezhetek jó munkát, ha nincs benne a szívem.” (Hirotada Ototake)

“Az emberek idejének nyolcvan százalékát a munka tölti ki, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy olyan szakmát válasszunk, amit akár még a nyugdíj után is van kedvünk csinálni. Sokaknak tette tönkre az életét egy rossz döntés.”
(Tordai Teri)

“Ha elsőre nem jó szakmát választottunk, akkor legyen bátorságunk tovább állni, mert nem befejezni kell, amit elkezdtünk, hanem bátran változtatni.” (Vekerdy Tamás)

Szólj hozzá!