SMsmSMsm… !

Jártó Róza
SMsmSMsm… !

Az S…-t lehetne úgy folytatni, hogy a sárguló és lé csorgató sárgabarackból, mindenki által imádott sárgabarack dzsem ( jam) készül.
Az M…-t meg lehetne úgy, folytatni, hogy a macimama, imádattal öleli magához, pici bocsát, és mert jó kis maci volt, egy nagy csupor mézzel is megkínálja.
És még rengeteg a variáns, amit örömmel el is fogadnának az olvasók, de nem csak ők, én is.
Lehetne, de nekem február óta az SM magát az ördögöt jelenti.
A gonoszt, aki elvette a nyugalmunk, a családi békénket.

Mikor hónapokkal ezelőtt megismertük a COVID-19 szót, azt hittük, hogy ő az. Mármint a gonosz. Az, aki elveszi a nyugalmunk, az, aki rákényszerít arra, hogy védekezve ellene szájmaszkot hordjunk, az, aki bezárhatja a kapunk ajtaját… .
Nem ő volt.
A COVID-19 csak megmutatta az arcát, ő csak megmutatta, hogy milyen jól is élünk mi emberek, és ezt a jó életet egy pillanat alatt el is veszíthetjük, de ellene akár harcolhatunk is, mert egy sportszerű ellenfél. Szájmaszk, sűrű kézmosás, bezárkózás, védőoltás… , az emberek ki tudják találni a védekezést, a gyógyítást, a kilábalást a bajból.
De csak a COVID-19-el szemben, mert ott vicsorít a háttérben és várja, hogy megmutassa az arcát az igazi veszedelem, az, ami végérvényesen és visszavonhatatlanul változtatja meg az életünk. Legalábbis a családunkét.
Az SM, a Szklerózis Multiplex.

Hogy mi is ez a betegség? Egyszerű szóval, ez az, amibe ha beleesik valaki, az út végén nem a család, a ledolgozott és dolgos évek utáni megnyugvás, hanem a tolókocsi várja az embert.
És ami még szomorúbbá teszi az SM betegeket, hogy a tolókocsi mindenkire vár és az, hogy ki, a betegsége melyik szakaszába esik bele, nem rajta múlik.
Mész az utcán, még tán nevetgélsz is és a következő lépést már nem tudod meglépni… ,
Vagy vezeted az autód, épp behajtasz a körforgalomba, és már nem tudsz kijönni… ,
Vagy ballagsz fel a 2.-ra, egyik kezeddel fogod a korlátot, a másikban ott a cekker, jól megpakolva a heti bevásárlás kincseivel… , és nincs következő lépés… . Innentől csak Szklerózis Multiplex van és ami veled megesett annak a neve: Shubo, és innentől csak Kurtzke-féle tesztben mérik az életed…

részlet: Az SMsmSMsm készülő regényemből
folytatás köv.:

“SMsmSMsm… !” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Köszönöm mindnyájótoknak a figyelmet. Az MS News Today írta, ami az egész világon elérhető újság, hogy ez egyre-másra világjelenség és egyre több embert érintő betegség. A szomorú, hogy erre nincs gyógyszer. Jelenleg. És minden esetben a beteg egyre közelebb kerül a tolószékhez és a halálhoz… Igaz, már kitaláltak olyan gyógyszereket, amit a romlás gyorsaságát befolyásolni tudják….Ami gyógyszert nekünk javasoltak, ha bírja a fiam szervezete, 600000 Ft, na nem egy évben, hanem egy hónapban… … … a többit majd…

 2. Kedves Róza, két SM -est is ismertem Magyarországon. Mindketten negyven és ötven közöttiek voltak. Egyikük a környéken lakott, és hol a keze volt eltörve, hol a lába, sokszor elesett, mire kiderült a betegsége. Ő pár évre rá tolószékbe került. A másikról csak annyit tudtam, hogy nagyon le van lassulva, és utána hallottam hogy SM. Hogy mi van velük azóta, azt sajnos nem tudom, sokéve már, hogy eljöttem és azóta csak akkor jártam arra,amikor gyorsütemben ki kellett pakolni a házat, mert vevő akadt rá.
  Mindenesetre csúnya betegség. Fgy🌼

 3. Kedves Róza! Értékes írásodat olvasva, egy igen szomorú emlékem bukkant fel a múltból. Általános iskolai osztálytársam 8. osztályban egyik tornaórán elájult április környékén, utána már nem is jött órákra.. Sclerosisa lett, tolókocsiba került. Nagyon fiatal volt, amikor eltemettük. Az időskori demencia félelmetes, azoknak a hozzátartozóknak, akik ismertek egy jó eszű, kedves szülőt, nagyszülőt és szembesülni kell a betegség okozta személyiségváltozással. Szeretettel: Éva

 4. Kedves Rita!
  Az SM betegség és a demencia közötti szál, hogy mindkettő krónikus betegség. Igaz a demencia általában koros embereken jön ki, és különböző betegségek együttes hatásaként, nem egyszer 90 évünk környékén. És még egy “előnye van a demenciának az SM-el szemben, hogy esetenként akár gyógyítható is.
  Az SM a Szklerózis Multiplex diagnózisa minden esetben: krónikus gyógyíthatatlan, és szinte minden korosztályt érint, de nagyrészt a fiatal szervezeteket szereti megtámadni. Nagyon ritka, hogy megéri az öregkort az SM beteg…
  De erről majd később…
  Köszönöm, hogy olvastad kis figyelemfelkeltő bemutatkozásom: Róza

 5. Drága Icum!
  Köszönöm az érdeklődés. Ígérem a folytatás is izgalmas lesz. Róza

 6. Drága Róza mami!

  Jaj, de elszomorítottál, pedig csupán a rideg valóságot ecsetelted. Nem tudom mi vár ránk, és bevallom én néha nagyon félek!
  Ölellek a legnagyobb szeretettel és kíváncsian várom a folytatást. Icu💐💐🌷🌹

 7. Kedves Róza!

  Bizony, megrázó betegség, ahogy a demencia is és még ezeregy más, ami nem gyógyítható, csupán talán lassítható. Van, akinél hosszú évek is eltelnek és nem okoz különösebb problémát az SB – van ilyen ismerősöm – de olyan is, akit nagyon hamar levesz a lábáról.

  Érdeklődéssel és szeretettel olvastam az írásod.

  Rita🌹

Szólj hozzá!