SMsmSMsm 7

Jártó Róza
SMsmSMsm 7

Sajnos a háziorvos is, csak telefonon tudd még mindig kommunikálni velünk, miközben a beteghordó kocsi heti rendszerességgel hordja a gyerekem Szegedre, a klinikára. De nem is tehetünk mást, hisz még mindig csak mankóval tudd pár lépést megtenni a gyerek, de ha igaz, ez már nagyon nagy eredmény. Ahhoz képest, ahogy hazajött biztos igaz, mert akkor, mint egy rongybabának lenget a lába. Most meg tudja tornáztatni, a házhoz kijáró gyógytornász útmutatása szerint. Ami nekünk is félelmetes, hogy a gyógytornász kismama, és a gyerek nincs beoltva. Igaz átesett a COVID-19-en, nagyon is, de akkor is. Meg persze, ez a diagnózis, ami olyan idegen és ismeretlen számunkra is, hisz még az ismeretségi körünkbe sincs ilyen beteg.

Most egy csendes sarokba ülök és gondolkodom. Vajon miért is kapta el a gyerekem, vagy bármelyik más beteg ezt az betegséget.
Amit eddig, hogy úgymond kinyomoztam a neten, a WEB-doki oldalakon, hogy a sclerosis multiplex (röviden: SM, átírással szklerózis multiplex), velőshüvely-szétesés, vagy encephalomyelitis disseminata.
Ami eddig tudományosan igazolt, hogy a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség a szklerózis multiplex, amelynek során az agy és a gerincvelő idegsejtjeinek védőburka, az úgynevezett velőshüvely vagy más néven mielinhüvely megbomlik. Ez a bomlás befolyásolja az idegrendszer bizonyos részei közötti kommunikációs képességet: a károsodás következtében az idegrost rosszul működik: lassabban vezeti és/vagy blokkolja az ingerületet.
Eddig egy a biztos, hogy még a kialakulást se tudták meghatározni a tudósok, nem, hogy erre az autoimmun betegségre gyógymódot találni. Igaz nagy áttörést hozó gyógyszerek már vannak, amiket ha bírja a beteg szervezete szedni, akkor nagymértékben javul a betegnek nem csak az életminősége, de a munkaképességének az időpontja is kitolódhat.
Olvastam olyan laikus véleményt, hogy a húsfogyasztás az, ami nagymértékben befolyásolja a betegség kialakulását. Persze, én mint tájgazdálkodási mérnök, óvakodnék egyedül a húsfogyasztásra fogni azt ami velünk történt. Nem csak azért, mert az ember életében a húsfogyasztás az óta ott van, amióta ember az ember, hanem azért, mert a gyerekemnek is az idegrendszere betegedett meg. Ez valami féle bénulás, ami sorvassza az idegrendszerünket. Ez pedig valamiféle mérgezésre utal. Tán a földekben felhalmozódott műtrágyák, vagy a vegyi alkalmazások az élelmiszeripari termékek tartósítási eljárásában, csomagolásában, … és még számos vegyi eljárással kezelt használati tárgy, akár festék alkalmazása, és azok együttes hatása, amitől besokkolt sok ember szervezete.
Ne feledjük, hogy még a reggeli ébredés után első tettünkkor a fogmosáshoz használt fogkrém se a fán terem. Vagy ha nézzük a televízióban a híreket a közelünkben fellobbanó háborúkban használt fegyverek utóhatása se tisztázódott, amit elpufogtatnak, vagy a meggondolatlan, vagy nagyon is átgondolt kísérleti atomrobbantások… .
Én azt gondolom, hogy a húsfogyasztáson, felül, még számos olyan dolog tehette beteggé, az én gyerekem idegrendszerét, amire mi egyszerű emberek nem is gondolunk.
Így aztán, mint megváltóra gondolunk a GILENYA és az AUBAGIO csodagyógyszerekre, amit már biztonsággal szedetnek a gyógyszerkutató tudósok az emberekkel is, természetesen több társával együtt.
Ezek a gyógyszerek méregdrága készítmények, amiket az állam ingyenesen juttat a betegeknek, egyedül a 300 Ft/dobozdíjat kell megfizetni. Nem mondom, hogy nem látok a gyereken némi javulást, de azért könnyes szemmel nézem, ahogy kihullik a szép fekete haja…
folytatás köv.:

“SMsmSMsm 7” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Drága Ritám!

    Köszönöm, hogy követed kis történetünk alakulását. Abba is igazat adok néked, hogy nehéz élethelyzetbe vagyunk most. Annyira, hogy a padlón van a lelkivilágom. És még nagyon ki se fejtettem azt amit érzek. Épp ezért most befejezem a napló írását és majd folytatom … . Addig talán pár verset, pár szép prózát megírok a dédunokáimról… Köszönöm Ritám! Szeretettel: Róza

  2. Kedves Róza!

    Nagyon nehéz élethelyzet, ha a gyerekünkért kell aggódni. Bizony, nem lehet tudni, hogy mitől alakul ki egyik emberben ez a betegség, miközben a másikban nem, aki talán ugyanolyan körülmények között él. Számtalan betegség van, amivel az ember nem tud mit kezdeni, ezért nincs is miért olyan nagyra tartania magát. Annak azért örülök, hogy ha kis mértékben is, de mégiscsak javult valamelyest az állapota.

    Szeretettel: Rita🌸

Szólj hozzá!