Emlékszobor 46. rész

A Bíró házaspár magára maradt. Rájuk még sok feladat várt Krasznádon!. A lakást, s a telket valamiképpen értékesíteni kellett.
Kálmánt kifárasztott a az utóbbi napok megterheltsége, és pihenni akart. .Nem a szó szoros értelmében, inkább egy kis szórakozással egybekötve.
És akkor a gitár hangjára lett figyelmes Katinka.
Azt hallotta, hogy : kislány, hallod a muzsikát? Az után meg az következett, hogy: Rózsi, Rózsi, mi bajod?
-Minden tökéletes, semmi baj– állította a fiatalasszony. Volt még idejük néhány dallamra, s Katinka .
a Pillangókisasszony nagy áriáját akarta hallani. Kétszer is megismételték. Kálmán azzal zárta a műsort, hogy: jöjj vissza hozzám, hozd el a tavaszt nekem: szerelmünk új csillagát, ragyogjon rám és terád, mutassa meg: hol van a boldogság?
-Katinka, ugye közel vagyunk ahhoz, hogy ez a boldogság kinyíljék, mint a legszebb virág, és fészket
rakunk a boldogságunknak-mondta elégedetten Kálmán.
A válasz pedig:
– Bizony meg kell becsülnünk őket. Az ő szeretetükre szeretettel kell válaszolnunk!
-Akkor én most szeretettel hazakísérlek. Legalább láthatom, hogyan rendezkedtél be, mikor Jolán asszonytól elköltöztél. Azóta nem adódott alkalom, hogy találkozzunk. Mióta eljötttünk, k nem láthattam Kingát sem.
A ház lakói felfigyeltek arra, hogy egy ideje gyereke van, hogy együtt nevelik, gondozzák, a vele szemben lakó lánnyal. Nem voltak szégyenlősök, tartózkodók
a szomszédok, és kifaggatták Katinkát a titokról.
– És te mit mondtál nekik?
Minden igaz volt, minden úgy történt, ahogy elmondta.
A válasz nem volt olyan nehéz és kellemetlen, mint az előző kérdések. Egyetlen és hűséges barátnője szülte a gyereket, és belehalt. Én megfogadtam, hogy úgy nevelem fel, mint sajátomat; nem fog tudni senki semmit. Kingának is csak annyit kell tudnia, hogy édesanyja az ő születésekor veszítette el az életét.
Kálmán meghallgatta, amit Katinka elmondott, és azzal vigasztalta, hogy az összeköltözés után sokkal könnyebb lesz. Bori mama nagyanyai szeretettel fog segíteni a gyermek gondozásában.Annál is inkább, mivel ő csak egyetlen gyereket szült. Most ennek az aranyos kislánynak is juttat a szeretetéből.
Az új lakást egyetlen hét alatt rendberakták, és a következő hónapot ott kezdték el.
A fárasztó napok után, pihenni akartak .Nem a szó szoros értelmében. Csak lazítani, szórakozni, zenét hallgatni.

Szólj hozzá!