Emlékszobor 47. rész

A Bíró házaspár magára maradt. Rájuk még sok feladat várt Krasznádon! A lakást, s a telket valamiképpen értékesíteni kellett.Égerpatakon ők már megvásároltak egy épületet Az övékért pedig igen keveset ígértek
Kálmánt kifárasztotta az utóbbi napok megterheltsége, és pihenni akart. Nem a szó szoros értelmében, inkább egy kis szórakozással egybekötve.
És akkor Katinka a gitár hangjára lett figyelmes.Azt hallotta, hogy : kislány, hallod a muzsikát? Az után meg az következett, hogy: Rózsi, Rózsi, mi bajod?
-Minden tökéletes, semmi baj– állította a fiatalasszony.
Volt még idejük néhány dallamra, s Katinka .
a Pillangókisasszony nagy áriáját kérte.i. Kétszer is megismételték. Kálmán azzal zárta a műsort, hogy: jöjj vissza hozzám, hozd el a tavaszt nekem: szerelmünk új csillagát, ragyogjon rám és terád, mutassa meg: hol van a boldogság?
-Katinka, ugye közel vagyunk ahhoz, hogy ez a boldogság kinyíljék, mint a legszebb virág, és fészket rakunk a boldogságunknak-mondta elégedetten Kálmán.
-Bizony, bizony! Szeretetükre szeretettel válaszolunk!
Katinka szájából szépen hangzottak a szavak.
-Akkor én most szeretettel hazakísérlek. Legalább láthatom, hogyan rendezkedtél be, mikor Jolán asszonyhoz költöztél ?
A ház lakói felfigyeltek arra, hogy egy ideje gyereke van, hogy együtt nevelik, gondozzák, a vele szemben lakó lánnyal. Nem voltak szégyenlősök, tartózkodók. Kifaggatták Katikát a titokról.
-És te mit mondtál nekik?
-A válasz nem volt olyan nehéz és kellemetlen, mint az előző kérdések. Egyetlen és hűséges barátnője szülte a gyereket, és belehalt. Én megfogadtam, hogy úgy nevelem fel, mint sajátomat; nem fog tudni senki semmit. Kingának is csak annyit kell tudni, hogy édesanyja az ő születésekor veszítette el az életét.
Kálmán meghallgatta, amit Katinka elmondott, és azzal vigasztalta, hogy az összeköltözés után sokkal könnyebb lesz. Bori mama nagyanyai szeretettel fog segíteni a gyerek gondozásában.Annál is inkább, mivel ő egyetlen gyereket szült.
Most ennek az aranyos kislánynak is juttat a szeretetéből., és a következő hónapot ott kezdték el.
A fárasztó napok után, pihenni akartak..Nem a szó szoros értelmében. Csak lazítani, szórakozni, zenét hallgatni.

Szólj hozzá!