Hősidők 1

Az új hazámban töltött harmadik évben öreg kis Nissan kocsim volt, kék színű. Amikor a használtautó kereskedő rámsózta, kívülről egészen épnek nézett ki. A tenger közelsége sós párájával azonban rágja a fémeket, és az utcán parkolás fél év alatt meglehetős lukakat fúrt járművem oldalába.
Az állami beilleszkedési program keretében ekkoriban már a második iskolát jártam, ahova az első iskola, pontosabban tanfolyam után kerültem.
A tanfolyamnak az volt a neve, hogy Új Lehetőségek Nőknek. Aki összeállította a tudnivalókat,
nyilván be akarta bizonyítani, hogy mi, femininek, mindenütt megálljuk a helyünket, így fél év alatt tanultunk hagyományos téglából falazni, csempézni, fát megmunkálni, gázzal hegeszteni és apple komputeren kalkulálni. A sikeres vizsga után még kötelező volt valahol-bárhol két hét gyakorlat, hogy méltók legyünk a bizonyítványra. Véletlen folytán egy ötvöshöz kerültem, ahol a hölgy már az első órában kezembe nyomta a szerszámokat és két nap múlva karperecet kalapáltam, ezüst brossra tűt forrasztottam. A munkák folyamán semmit nem rontottam el, amit magam sem értettem, de szárnyakat adott. Elhatároztam, hogy megtanulom a mesterséget. Felvételiztem ékszertervezésre és felvettek, nappalin jártam egy időben a gyerekemmel, aki akkor volt középiskolás. Az évfolyamtársaim is alig voltak nála idősebbek.

Egyik reggel rendőrkocsi elé kanyarodtam az utcánkból. A rendőr legalább egy kilométeren át követett, majd megállított. Érdeklődött, tudom e, hogy füstöl az autóm. Őszinte voltam, és nem csodálkoztam. Körbejárta a szóbanforgót és belepiszkált az ajtók alján tátongó rozsdás lukakba. Adott két hetet a javításokra, azzal a kikötéssel, hogy ha ez nem történik meg, leveszik a Nissant az útról.
Autó nélkül nem tudtunk létezni, mert vagy tanultunk, vagy fontos okból, megrakodva, úton voltunk ebben a saját járművekre tervezett városban.
A füstölést egy jótékony szerelő honfitársi alapon valami adalékkal megszüntette, mint később kiderült, duplán számolt érte.
A rozsdamarta rész még hátra volt.
Akkori, a gyerekemmel együtti kétszemélyes háztartásunk étkezési alapját a forró vizet a tésztára dobozos leves adta. Nem lustaságból, hanem anyagiak miatt. Ezen okból nem maradt más választás, csak a magad uram, ha pénzed nincs.
A szerszámos ládámban néhány ezüst drót mellett volt egy köteg vörösréz lemez, ezeken főleg a vágást, kalapálást, forrasztást, a megtervezett darab elkészítését gyakoroltuk, amit szükségből megtoldottam az autójavítás ötletével.
Elég csendes utcában laktunk, és a járdaszegély magassága éppen alkalmas volt arra, hogy az autó mellé ülve megtörténjen a foltozás. Rézlemezekkel. Ragasztva. A munkakezdés első fél órájában az utca aprajának nagyjának hirtelen olyan dolga akadt, ami miatt mellettem kellett elhaladjon. Később sem volt kevesebb az érdeklődő, a rézlemezek nagy hatást gyakoroltak, különösen a barkácsolók körében. Miután megkötött az epoxi, jött a kék festék, falfestő hengerrel. Csak egy kék árnyalatú, elegáns csík az ajtók aljára. Egészen csinosra sikerült, bólogattak is az arrajárók, de azért örültem, hogy nem kérdezték meg, honnan jöttem.

A Nissant még fél évig használtam, majd állapotára való tekintettel, hiányosságait nem tagadva, piacra tettem.

“Hősidők 1” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Kedves Gyöngyi,
  örülök hogy olvastál és hogy tisztázódott benned a féreértés – életem folyamán sokszor kellett férfiasan helytállnom talán ezt érezted ki írásaimből.
  Kedves Éva,
  jó volt Téged is itt látni. Ami az autójavítást illeti, valójában ez egy kényszer szülötte sarlatán munka volt ( karosszériát rézzel leragasztani szörnyű vétek, kicsit olyan, mint kötőtűvel horgolni), de átmenetileg megoldotta a problémát. A szükség szülte leleményességet otthonról hoztam magammal😀

 2. Én csak irigykedni tudok arra, aki ilyen ügyes. Műszaki affinitásom nulla, sőt, inkább mínuszba hajlik, ha valamit el lehet rontani hát azt nekem sikerül. Kétszeresen gratulálok hát. Szeretettel:Éva

 3. Nem tudom, hogy miért, de azt hittem hogy férfi vagy… bocsánat. Kár, hogy Olaszországban nincsenek ilyen , a megfelelő integrálódáshoz szükséges tanfolyanok, pedig hasznos lenne. Csak nyelvtanfolyamokról tudok, ami csak bizonyos feltételek esetén ingyenes.
  Fgy

 4. Köszönöm kedves Rita

 5. Még is csak hasznodra vált a fiús szakmák elsajátítása. Nagyon ügyes vagy. Gratulálok!

  Szeretettel: Rita🍁

Szólj hozzá!