Az első napom története: Kilencedik történet

Összes megtekintés: 52 

2013. január elseje.
A szilvesztert itthon töltöttük baráti társaságban a szokásos menetrenddel.
A barátaink vacsora után jöttek át hozzánk. Ez volt az az időszak, amikor már nem lehetett szilveszterkor egész éjjel TV-t nézni, mert nem volt „normális” műsor a televízióban.
Így aztán beszélgettünk, iszogattunk, táncoltunk.
Én szokásom szerint kétóránként átöltöztem. Ezt már máskor is megtettem, olyankor is, amikor egyedül szilvesztereztem. Ez a szilveszter nem volt se jó, se rossz. De feldobta a várakozás. A másnap. Az újév…
Eddig a szilveszteri buli után nagy alvás következett, majd megnéztük a bécsi újévi hangverseny tévéközvetítését, aztán ebéd, délután újra alvás.
De most nem!
Ez egy különleges újév volt!
Kaptam két jegyet az Apáczai Kiadótól a Prima Primissima- díjas Mága Zoltán jubileumi koncertjére a Papp László Budapest Sportarénába .A Kiadó jóvoltából (tankönyvsorozatot írtam náluk) az első újévi koncerttől kezdve ott lehettünk mindegyiken. Nagyon élveztem. Ez a rendezvény azért volt különleges, mert egy újabb Guinniss-rekordot próbáltunk felállítani. „Ugyanis ennyien egyszerre még sohasem koccintottak a világon sehol sem a legnemesebb nedűvel, a világhírű magyar vörösborral, amely az egri Juhász Testvérek Pincészetének felajánlása alapján… valósulhatott meg. A rekordot még a helyszínen hitelesítették, és az ezt bizonyító oklevelet át is adták Mága Zoltánnak…” (www,100templomikoncert.com)
Több, mint 13 ezer ember ünnepelte az új esztendőt ezen az esten a Papp László Sportarénában.
Így emlékszem erre az élményre:
Nyüzsgés, csendes zsibongás.
Aranka barátnőmmel ülünk az V. szektorban. Beszélgetünk.
Kapunk egy-egy üveg, erre az alkalomra palackozott, egri bort, és egy poharat hozzá. (No meg emlékeztetőt az eddigi műsorokról, és Mozart- csokoládét.)
Megkezdődik a koncert.
Csend lesz. Szinte hihetetlen! Ennyi ember együtt, és nincs zaj.
Persze a hangosítás amúgy is elnyomná a zajt, A kivetítőn közelről láthatjuk az eseményeket, a hang jó minőségű, a színpadon meg mégiscsak élőben látjuk a produkciót…
Máig a fülemben cseng Erkel Bánk bán című operájának Hazám, hazám c. áriája. A gálaest első felvonásában a klasszikus- és a komolyzene, illetve az opera szerelmeseit varázsolta el a rendező. „Mága Zoltán a legkiválóbb, Kossuth-díjas zeneművészek méltó társaként, közös produkciókkal is meglepte vendégeit, így Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművésszel, Szenthelyi Miklós hegedűművésszel és Faludi Judit csellóművésszel is előadott egy-egy közös produkciót, majd a Kossuth-díjas hegedűművésszel Szenthelyi Miklóssal játszotta el Bach kettős versenyét, amelyet a Magyar Virtuózok Kamarazenekar kísért.”
Változik a színpad. A Nemzet Színészei lépnek együtt a nagyközönség elé.
Magam előtt látom Törőcsik Mari törékeny alakját, Psota Irént, Máthé Erzsit, Molnár Piroskát, Bodrogit, Sztankayt, Tordy Gézát.
Mága Zoltán felkér bennünket, hogy készüljünk egy újabb Guinniss-rekord felállítására. Zárt térben a legtöbben koccintunk egyszerre az elkövetkező év sikerére, s egymás egészségére.
Kinyitom a palackot, poharainkba töltöm a bort.
Koccintunk, boldog új évet kívánunk a körülöttünk ülőknek is. Megható. Valahogy egyszerre a szeretet, a béke költözik be ebbe a nagy sportcsarnokba.
Sose gondoltam, hogy a bor ezt is tudja. Nemcsak szétzilálni, szétszakítani, tönkretenni családokat, de megszelídíteni, kibékíteni, összekapcsolni is az embereket.
A szeretet hegedűse ezen az estén is példát mutatott összetartozásból, megbecsülésből, jótékonyságból, karitatív szándék vezérelte ténykedését a zene világában, s miközben pályája fölfelé ível, nem felejti el, honnan jött. Bp. 2020.12.29.

“Az első napom története: Kilencedik történet” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Kedves Erzsébet!
    Ez az esemény biztos örök emlék marad számodra. Szép és felemelő. Egy pohár bor azt mondják: vérré válik az emberben.
    A művész úr pedig egy jó szívű, tehetséges ember.
    További sok sikert!
    Üdv: Marcsi mama

Szólj hozzá!