Őszi történet: Tizedik történet

Mindig is szerettem a természetet, kirándulásokat. Különösen az őszi erdőbe szerettem járni. Az mindig rejtegetett valami csodát. A színes levélavart például.Nem tudtam eldönteni, hogy melyik őszi szín a legszebb. A sárga? A zöld? A barna? Máig sem tudom. Arra viszont szívesen emlékszem, amikor gombázni voltam apukámmal.

– Ugye hoztok gombát ebédre?- Kérdezte anyukám, amikor elindultunk.

– Persze. Azért van nálunk egy régi kopott bevásárlókosár, egy kisboltból kaptuk amikor bezárt, úgy éreztem mintha bevásárolni mentünk volna az erdőbe. Elindultunk. Az erdő ismerős volt. Korán keltünk. Csend volt. Kicsit álmosan kezdtük a gombázást a még harmatos avarban.

– Itt van egy! Itt is! Itt is.-örvendeztem.

– Alaposan nézd meg!

– Jó ez mind!-mondtam büszkén.

Járkáltunk sokat. A gomba is csak gyűlt. Meg kell nézni, hogy jó-e,- apa csak ezt hajtogatta.

– Nem is értem miért ne lenne jó. Ennek barna a háta, ennek piros. Néztem a könyvet. Jók. Akkor nem tudtam, de ma már igen. Apum nem akarta kedvem szegni. Tudta úgyis, hogy a piac felé megyünk haza. Ott pedig a gomba szakértő megvizsgálja. A sok gombából kevés maradt.

– Mit csináljunk? Ez nem elég.-mondtam kicsit pityeregve.

Látod itt árulnak. Veszünk egy párat, otthon észre se veszik. Hazaérve anyukám örömében felkiáltott:

– Ennyi gomba! Ügyesek voltatok!

Azért kicsit büszke voltam. Pár gombával én is segítettem az ebédet. Fáradt is voltam, de a gombapörkölt minden fáradtságért kárpotolt.

“Őszi történet: Tizedik történet” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Kedves István!
  Nagyon aranyos történetet hoztál, ahol az apuka frappánsan oldotta meg a helyzetet. És okosan is, mert bevizsgáltatta a gombákat.
  Szeretettel olvastalak:
  Kata

 2. Tetszett a történet. Mindig is szerettem volna ismerni a gombákat, de a szegfű gombán kívül még a fosókát ismerem. Az egyik ehető, a másik mérgező. De jó annak, ki ismeri a természet növényeit! Gratulálok: Éva

 3. Kedves István, míg olvastam írásodat, képzeletben én is az erdőt jártam. Nagyon szeretek gombát keresgélni. Szerencsémre felénk “rengeteg” gomba terem, ha bőséges csapadék van. Most az őszi vargányának van szezonja, eső is esett, így a reggeli séta nem maradhat el.
  Apukád bizony rutinosan megoldotta, hogy gombapörkölt legyen az ebéd.😊
  Üdv: Kata

Szólj hozzá!