Ember szeretnék lenni, minden tekintetben.


Ember szeretnék lenni minden tekintetben

Ott szeretnék lenni az emberi szívekben,
érezni minden dobbanást.
Ott szeretnék lenni minden tekintetben,
érezni az első rácsodálkozást.

Ember szeretnék lenni minden tekintetben,
olyan ember, akit más is követ.
Olyan ember, aki kiállja a próbát,
s más nem köpi le és nem dob rá követ.

Ott szeretnék lenni minden mosolygásban,
érezni az öröm mámorát.
Ott szeretnék lenni minden fájdalomban,
érezni az emberek összes fájdalmát.

Ember szeretnék lenni minden tekintetben,
olyan ember, aki mindenkor segít.
Olyan ember, akit nem rettent semmi,
s kiállja a pokol tenger kínjait.

Ott szeretnék lenni minden kinyújtott tenyérben,
érezni a kezek lágy simulását.
Ott szeretnék lenni minden szerelemben,
és érezni az eggyé-olvadást.

Cserép Imre

“Ember szeretnék lenni, minden tekintetben.” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Kedves Viola! Kedves Cecille!
  Először is köszönöm az elismeréseteket. Kedves Viola! Köszönöm, hogy rám szavaztál és azt is amit kívántál. Kedves Cecille! Örülök, hogy mély benyomást tett rám a versem.
  De higyjétek el, annak örülnék a legjobban, (szavazástól, helyezéstől függetlenül), ha ez a vers már nem lenne aktuális. Ugyanis itt egy példa (amit Peth is megírt a honlapján és, ami történt náluk), hoy az ember néha "állatabb az állatnál". Köszönöm, hogy megértettétek a versem mondanivalóját.
  Szeretettel üdvözöllek bennteket: – Pegazus (Cserép Imre)

 2. Kedves Pegazus!
  Nagyon tetszik a versed. Kívánom, hogy teljesüljön minden kívánságod.
  Ezennel Rád szavazok.
  Szeretettel Viola

 3. Köszönöm mindenkinek mégegyszer az elismerő szavait. Kedves Keni! – Itt szeretném megköszönni a névnapi jókívánságodat is, ami nagyon jólesett. Nos amikor írtam ezt a verset: "Ember szeretnék lenni…" – sokan mondták nekem, hogy nem vagy ember? Az vagyok, de nem tökéletes! Sokszor az ember állatabb az állatnál, mivel az állatok nem azért ölnek, mit az ember, vagy lásd mennyire féltik a kicsinyeiket, míg az emberek sok része eldobja a gyermekeit, nem törődik velük. Tehát, mint te is írtad ez az írás egy kívánság is, amit szeretnék megvalósítani.
  Szeretettel üdvözlök mindenkit: – Pegazus

 4. Kedves Pegazus !
  Azt hiszem írtam már Neked egyik írásodhoz, hogy én minden nap lemegyek a piacra a holnapi friss betefő falatokért.
  Ahogy a téren átmentem – megint szembe jött velem egy már általanm is ismert hajléktalan- hálam fiatalabb 'koma'..
  Megállt előttem és azt mondta: Tudnál nekem ma is adni egy szál cigót?
  Hát persze válaszoltam és megkínáltam a cigis dobozomból, hogy Ő vegye ki.
  Kivette és közben megkérdeztem tőle – most ez elég neked?
  Igen mondta és köszönöm – neked.
  Megkérdeztem tőle – másra nincs szükséged, mert épp a piacra megyek és hozhatok neked amire szükséged van.
  A karomat megfogta és azt mondta – nekem – köszönöm. Te egy nagyon rendes
  emer lehetsz és vagy idd el én tudom…
  Szomorúak voltak a szemei és megsajnáltm. Hogy jutottál idáig kérdeztem – de nem felelt, de még mindig fogta a kromat gyengéden.
  Sajnos én ki nem állhatom álltalában mások testi érintését én viszont szeretek mindenkit megérinteni. De most nem zavart, mert egy 'ember' érintett meg, aki előtt itt van már a hideg tél, és nincs számára Téli menedék…
  Tényleg- mit jelent az, hogy ember szeretnék lenni minden tekintetben…?
  Annyiféle ember van: gazdag, szegény, boldog, boldogtalan, adakozó és fösfény, jószívű és szívtelen, vidám és szomorú, jólelkű és empatikus no meg unszinpatikus.kedves és kedvtelen, elégedettés elégtelen.. és még……..
  Emberi törekvésünk mindig arra céloz bennünket, hogy az elvárásoknak megfeleljünk, hogy jók, tökéletesek, kedvesek, barátságosak – tehát a szó emberi értelmében EMBEREK.
  De én be kell, hogy valljam azt, hogy képtelen vagyok minden tekintetben EMBERNEK lennem, mert ezeregy hibám van -had ne soroljam fel – pedig szeretnék megfelelni a jóság ktitériumának.
  Sajnos én nem tudok minden szívben ott lenni és nem is mindenki méltó erre…
  Nem tudok minden tekintetbe belenézni, mert vannak hazug tekintetek…
  Nem kívánom el senkitől, hogy engem mások is kövessenek- örülök, ha még egyedül megyek…Járjon mindenki a saját sorsaútjain..
  Mégsem köptek még le és nem dobtak rám követ – pedig lehet hogy néha kiérdemeltem a kiélt szemétségeimért…
  Az öröm számomra olyan rövid és múlandó…
  Én már ott vagyok minden fájdalomban…
  Akin tudok én is segítek, de ennek is vannak határai…
  Kiálltam már a pokol tenger kínjait…
  Ot voltam minden szerelemben és éreztem minden egybeolvadást…
  Éreztem kezek finom, lágy símogatását, de lassan érzem már nincs továbbb-..
  Szeretnék emberként elmenni, mert azért emberként éltem életem. Megtettem mindent amit tudtam, de most már semmi nem megy úgy nekem.
  Szeretnékmég kicsit boldog lenni, egy kicsit bohém és vidám, de rólam már lefagyott a mosoly életem ezen alkonyán.

  Kedves Imre – Isten éltessen neved szép napján – érd el azt amit fentebb oly nagyon kívántál – lehet hogy rendhagyó volt amit én most elmondtam Neked,
  de az csöppet se rontotta le – hiszem – gazdag értékeidet.
  Őszintén gratullok és sokáig jó egészséget kívánok szeretteid körében – boldogságban. Sokáig maradj még velünk…
  keni

 5. Kedves Imre!
  Örülök, hogy nem értetted félre a véleményemet. Mint írtam, a vers gondolatiságával messze egyetértek, csupán a megoldást találtam egy kicsit kezdetlegesnek. Olvastam már tőled sokkal jobb verset is. A minősítésrő,l az átlagost én adtam, mert annak tartom. Az pedig, hogy takarodjál el a honlapról eszemebe sem jutott, sőt inkább bíztatlak még több írás megjelentetésére. Mindenkinek vannak gyengébb írásai, pl. Ady a sok remekmű mellett alkotott egészen gyenge verseket is. Ezt nem kell szégyellni, hisz az ember nem minden pillanatban képes remekmű írására. Továbbra is szívesen olvasom műveiodet.
  Szeretettel üdvözöllek: RRCS

 6. Még annyit szeretnék írni azoknak, akik "ennyire leosztályoztak", hogy legyenek bátrak, fedjék fel kilétüket és indokolják meg a döntésüket!! És, ha ezzel azt szeretnék elérni, hogy a honlapról "takarodjak el", üzenem nekik, hogy ez nem sikerül!!
  Én itt, mindezek mellett nagyon jól érzem magam!! És nem megyek el!!

 7. Kedves Csaba!
  Tiszteletben tartom a véleményedet és nem bántottál meg. De itt kell megjegyeznem, hogy éppen a nyomatékosítás miatt vannak a "szó – mondatrészek". Engem míndig az vezérel, hogy ha lehet legyen minél egyszerűbb és megérthetőbb!! Hogy nem korszerű és lehet, hogy népies?! Számomra, mikor ezt megírtam, nem ez volt a legfontosabb, hanem az, hogy ez a szívemből jött és ez a hítvallásom!!
  Mondjuk az sem utolsó, hogy ez a versem már könyvben is megjelent. Nem bántottál meg, mert te legalább leírtad a véleményedet. Viszont arra kíváncsi lennék, hogy ki "osztályozott le ennyire"! (Átlagos, gyenge) – Legalább fedné fel a kilétét és lenne bátor! Még annyit, hogy olvastam Hegedűs Géza könyvét, de nem hiszem, hogy aki ír miíndig megnézi, hogy mennyire igazodik a "követelményekhez" a műve. Szeretettel üdvözöl: – Pegazus

 8. Kedves Imre!
  A versed gondolataival messzemenően azonosulni tudok. A megfogalmazással kapcsolatban azonban sajna, már nem ilyen a véleményem. Ismét arra hívnám fel a figyelmedet, hogy a "költői képek" használatával líraibbá, és szebbé lehetne tenni a gondolatot. Nekem a vers szóhasználata meglehetősen szimpla és szűkkkörű. Sokszor használod ugyanazokat a szavakat, amikesetenként nem a nyomatékosítás, hanem a ritmus, vagy a rím kedvéért kerültek a versbe. A rímképlet is változik egy-egy versszakban. Ha rímes verset íersz, akkor kerüld a ragrímeket, mert ezek ma már korszerűtlenek, és népies kicsengést adnak a versnek. Ha kereszt rímmel kezded a verset, akkor ragaszkodjál hozzá, csak a legvégső esetben változtass rajta. Még volna néhány javaslatom, de nem szeretném, hogy azt hidd, hogy ki akarlak oktatni. Egyébként e tekintetben javaslom Hegedűs Géza: A költői mesterség c. művét áttanulmányozni, mert akkor sokkal színvonalasabb verset fogsz írni, már ami a formát, és nem a gondatot illeti. Remélem nem bántottalak meg soraimmal, csak a javító szándék vezérelt.
  Szeretettel üdvözöllek: RRCS

 9. Elnézést, nem írtam le, hogy nem a "holnapmagazinos olvasókra" gondoltam, mikor azt írtam le, hogy "volt olyan ismerős olvasó is", hanem szűkebb környezetemben, akik már régebben olvasták ezt a verset.
  Üdvözlettel: Pegazus

 10. Kedves Jolka! Kedves Kriszti! Kedves Nelli! Kedves Timóca!
  Köszönöm kedves hozzászólásaitokat. Igyekszem "Embernek lenni"! Mindenesetre megnyugtat az az érzés, hogy ti nem értettétek félre a verset. mert volt olyan "ismerős olvasó is" , aki azt mondta, hogy: " Mi az, hogy "Ember szeretnék lenni minden tekintetben"…? Hát nem vagy ember?!
  Én erre azt válaszoltam, hogy igen, az vagyok, de nem mindegy milyen tekintetben. (Bizonyára ismeritek Szabó Lőrincz csodálatos versét: Ima a gyermekekért. Ő írja le: " Az ember gonosz, benne nem bízom.." Tehát nem mindegy milyen "ember" az ember.)Egyébként a felülmúlhatalan jelző szerintem túlzás, hiszen holnap akár én, vagy bármelyikőtök írhat ennél szebb és jobb verset. /Kedves Kriszti! nem haragszom a botlásért./ Szeretettel üdvözöllek benneteket: – Pegazus.

 11. Kedves Kriszti!
  Ne haragudj, de én nem Keni vagyok, hanem Pegazus. Szerintem ezt a levelet nem nekem szántad. De ha már itt van csak annyi a baj vele, hogy Kenivel is tudasd, hogy itt olvashatja el.
  Szeretettel üdvözöl: – Pegazus

Szólj hozzá!