Hazám


Hazám

Tenyeremen hordozlak, óh, hazám,
S szívembe rejtelek.
Hogy az üzenet közelebb szóljon hozzám,
S bennem éljenek a rejtjelek.

Olyan vagy, mint egy kinyújtott tenyér,
Vagy mint egy körbeharapdált kenyér.
Zabáltak belőled és a falat,
Sajnos a torkukon nem akadt.

Óh, hazám, drága szent Magyarország!
Fordítsd felém szenvedő orcád!
Hadd fürödjek meg szenvedő, éltető fényedben,
Hadd osztozzak fájdalmadban, szenvedésedben!

Te erős vagy, kitartó s évszázadok alatt,
Nem roppant össze karcsú derekad.
Pedig mindent megtettek, hogy halott legyél,
És mégis megmaradtál nekünk, mint kenyér.

Mert belőled táplálkozunk s így maradtunk meg,
Így plántáltad belénk a hazaszeretetet.
Maradj meg magyarnak, szent földnek nekünk,
Hogy ez így legyen, hozzád fohászkodunk Istenünk!

Óh, magyarok Istene! Szánj meg bennünket,
Fordítsd felénk orcád és vedd el szenvedésünket!
Könyörögve fordul feléd egy szolgád,
Hogy újra tündököljön, hazánk Magyarország!

Cserép Imre

“Hazám” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Kedves kati! Kedves Ildikó!
  Köszönöm, hogy olvastátok a versemet. Tudatában vagyok annak, hogy vannak hibák a versemben, amit majd ki fogok javítani. De ez egy "gyorsan, de szívből jött" versem, amit még finomítani kell.
  Szeretettel üdvözöllek benneteket: Pegazus:)

 2. Kedves Hozzászóló Tagtársaim!
  Egyetértek veletek. És azt is el kell mondanom, hogy igazat adok, azoknak, akik azt mondják, hogy igényesebbnek kellett volna lennem. Így van! Most fordult elő először velem, hogy "ami jött belőlem, egyből papírra vetettem", és nem néztem át jobban. Máskor egy verset ötször átírok, mielőtt "kiadnám" a kezemből. De még lehet, hogy átírom. Mindenesetre nem tagadom meg "ezt a gyermekemet sem".
  Szeretettel üdvözlök mindenkit: Cserép Imre (Pegazus)

 3. :)Kedves Imre!

  Lehet, hogy Szöllősi Dávid egy-néhány megjegyzésével egyet lehet érteni, de én a versedet éppoly hévvel olvastam el, ahogy – szerintem – Te is papírra vetetted, hiszen csak így lehet ilyen magasztos, felemelő verset írni akár a hazáról, akár a hazaszeretetről van szó!
  Minden megjegyzés ellenére biztos vagyok benne, hogy jó helyezésre számítasz.
  Nem tehetek róla, nekem nagyon tetszik!

  Üdv.: Torma Zsuzsanna
  :):)

 4. Kedves Imre!
  A témaválasztás nemes, felemelő, magasztos, hazafias és még sok mindent el lehetne róla mondani. Kétség sem férhet hazaszeretetedhez. Szinte himnuszként szólnak a sorok. Ha még az a fránya forma is kicsit fegyelmezettebb lenne! Kicsit csiszoltabb rímek, kicsit közel egyforma hosszú sorok, kicsit időmértékeshez közelebbi hosszú/rövid szótagok lüktető váltakozása, kicsit egyénibb kifejezések, szavak használata a már nagyon elkoptatott, közhelyes lelkendezés pátosza mellett… A rejtjelek mint rím nekem kicsit erőltetett, de a rejtelek párjaként tökéletes. A kenyér/tenyér páros sem új, de jobb mint a kenyér/legyél. A körbeharapdált egy kicsit trianonosra sikeredett, de igen érzékletes metafora. Egy-két helyen máshová kívánkozna a vessző (Sajnos, tündököljön hazánk,), és nekem ismét csak kicsit sok az óh, óh, óh, a felkiáltójelek száma, no meg a szenvedés.
  Talán a viszafogottabb és "rövidebb" hazafiasság nekem több lett volna, de az "Édes hazám, fogadj szívedbe, hadd legyek hűséges fiad" klasszikus sorokat már lelőtték előled. Hangsúlyozom, hogy a téma minden tiszteletet megérdemel, a hazaszeretet mindig aktuális, dícséretes, megénekelnivaló. De kicsit igényesebben, egyénibben talán "imrésebb" lett volna. Egészében véve pályázatra érdemes vers, és biztosan jó helyezésre számíthat. Csak így tovább!
  Üdvözlettel: Dávid

 5. Kedves Imre.
  Ebből a versből is süt a szeretet a haza iránt. Mint mindig mindent komolyan és szeretettel teszel. Nagyon szép, mintha fohász lenne. Gratulálok és sok sikert kívánok neked Szeretettel Gyöngyi.

 6. Félted ezt a hazát.. én is.
  és azt hiszem sokan mostanában..
  De bízzunk.. hogy megmarad és a mienk marad
  Szeretettel üdvözöllek
  Ilona

 7. Kedves Imre!
  Gyönyörű, igazi magyar hazafihoz illő vers, fohász. Kívánom én is, hogy így legyen, lesz is, tudom, de hogy mikor? Egyszer!
  Szeretettel gratulálok: Viola

Szólj hozzá!