SZÉP HAZÁM SZÉGYENE

SZÉP HAZÁM SZÉGYENE
(Az erdők kisajátítása)

Dús erdeinket kisajátították
Madár nékünk már nem dalol
Puskáikat szelíd őzekre fogják,
Finom gombát közben letapossák
Míg asztmás gyerek sípolva haldokol.

Örök zöld fenyves, lágyan értük susog
Kék ibolyát szedni, csak nekik lehet
Hogyha cikáznak barna mókusok
Kézen fogva járni ott veled…
Többé nekünk soha nem lehet?

A fák közt átszűremlő kósza fényben
Ölelkeznek, méz-csókot váltanak
Napoznak, s kéjjel egymásé lesznek
Puha fövenyen vadul szeretkeznek
Csak ő testükön tündököl a nap.

Mi sápadtan, az ózontól megfosztva
Élünk városi porban fuldokolva
Vágyjuk csak a tiszta, friss leget
Nehéz légzés, tüdőbaj és asztma
Ennyi jut ma nekünk az asztalra
És ima, mely nap mint nap hiteget.

De lesz még öröm, erdőben kószálás
Friss levegő, víg pacsirta dal
Elszökik a bánat, a betegség
Búslakodni többé már ne tessék!
Így, lesz a szívünk újra fiatal.

Fontaines,2014.03.26.

“SZÉP HAZÁM SZÉGYENE” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves mami! Köszönöm együttérző szavaidat, azt, hogy olvastál, itt hagytad kézjegyed.
  Ölellek Vadvirág 🙁

 2. Drága Vadvirág47!

  Mennyi igazság, mennyi az aggodalom a soraidban. Sajnos ezek nem új dolgok. A mi környékünkön, itt a Viharsarokban, szinte minden magánkézbe került. Gyárak, üzemek, üzemi nyaralók, szakszervezeti üdülők, pihenőházak amiket annak ellenére, hogy tudták, hogy el vannak adva még utoljára velünk dolgozókkal kommunista-szombat keretén belül kitakaríttattak, kifestettek aztán minket dolgozók kirúgtak onnan.. Persze a szépséges környezetünk is magánkézbe került. Annak külön örülök, hogy levelet írsz Orbán Viktornak, a Magyar Köztársaság ismételten, demokratikusan megválasztott miniszterelnökének, (Orosházán 18 jelölt közül választhattunk és az győzött titkos szavazással aki a legtöbb szavazatot kapta) mert így kimutathatod azon véleményedet, hogy helytelen volt eladni az állami tulajdonban lévő természeti szépséggel is bíró értékeinket az erdőket. Megjegyzem, hogy 1990-ben országunk mintegy 27%-át borította erdő amely állami tulajdon volt. 2010-re az 5 %-ot sem érte el. Drága Vadvirág47! Bizony jogos a felháborodásod.
  Gratulálok, komoly, figyelemfelkeltő versedhez.

  Szeretettel: mami

 3. Kedves Hespera!
  Köszönöm együttérző soraidat, melyek megerősítettek abban a hitemben, amit leírtam…mert már régóta foglalkoztat, mérhetetlenül felháborít! Vallom, hogy az erdők, állatállományával, aljnövényzetével , különleges virágaival, madaraival, gyógyító ózonával együtt MINDENKIÉ!!! NEM SZABAD LETT VOLNA HAGYNI, hogy pár módos család megvegye, kisajátítsa, kizárólagosan használja azokat. Értéke felmérhetetlen, ez pénzben nem kifejezhető összeg, hisz közkincs. Mennyiért jutottak vajon hozzá a kivételezettek?!
  Szóval, ez nem hagy nyugodni, és ha otthon leszek, meg is fogom írni a polgármesterünknek, Orbán úrnak, s talán egy pár miniszternek – akik jogkörébe tartozik – mindezt. Tudom előre, pusztába kiáltott szó, de akkor is fel kell hívnom rá az illetékesek figyelmét, hogy bár szegények vagyunk, de hülyék nem!
  Szeretettel V.V.Rózsa

 4. Kedves Vadvirág!
  Versed szép, aggodalmas és telve van hazaszeretettel, felelősségtudattal.
  Egyetértek megfogalmazott soraiddal, és osztozom felháborodásodban is.
  Hespera

 5. Kedves Viola!
  Köszönöm hözzászólásodat. Bizony, a távolság felerősíti a hiányérzetet, és honvágyat is okoz…pedig jól érzem itt magam. Ez a vers már rég érlelődik bennem, ezt a felháborító dolgot annyira igazságtalannak érzem. Hogy lehet épp ésszel, tista szívvel, felelősséggel erdőt magántulajdonba adni, minden szépségével, jóságával, állatvilágával, értékes virágaival, növényzetével, életmentő , gyógyító hatású ózonával együtt?! Ez, szörnyű vétek, finoman kifejezve gondatlanság!!! az emberiség ellen.
  Az még elfogadható lenne, hogy gondozásba, bérbe adják, ha kevés az erdész, aki gondozza, de megválni kincseinktől, értékeinktől igazi barbárság! Ennyi.
  Szeretettel Vadvirág :S

 6. Kedves Vadvirág!

  Csupa igazságról, valóságról szól versed és most vágyakozva gondolok Svájcra, ahol én is jártam húgommal együtt fellépéseink okán.

  Megdicsérendő, hogy minél távolabb vagy, annál gyakrabban látlak itthon, nálunk. Azért remélem, ott is jól érzed Magad, használj ki minden pillanatot, töltődj fel.

  Szép hétvégét, jó pihenést és jó egészséget kívánok szeretettel: Viola (f)(l)(f)

Szólj hozzá!