Modern karácsony.


Modern karácsony

Mikor meggyújtod az adventi koszorún
az első gyertyát,
úgy érzed, hogy nem bírod ki a
karácsonyi hajszát.

Zsúfolt napok súlya alatt
hová fér a sok feladat?
Mire a második gyertya is leég,
úgy érzed, hogy ebből elég!
Bárcsak túl lennék már rajta,
a fél ország ezt sóhajtja.

Az új remény megszületésének ígérete,
a régmúlt idők ránk maradt ünnepe
meg tud még érinteni téged?
A szíved mélyén még érzed?

Ragyoghat a házad, lejárhatod a lábad,
megvásárolhatod a listádat,
mire a másik két gyertya is ellobban
és az ünnep estéje betoppan
ha nem érint meg téged a régi varázs,
ha nem olyan az az este, mint egy álmodás.

Régi, régi karácsonyok illatára emlékszel-e?
Régi, régi dalok dallamát dúdolod-e?
A szemedből az angyalok még kinéznek-e?
Nyújtsd ki a kezed, a felé aki szeret,
ez teszi ma széppé az ünnepet.

T. Pandur Judit

“Modern karácsony.” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Erika!

  Már egyszer válaszoltam Neked, de az sajnos eltűnt. 🙁

  Azt hiszem, hogy sokszor azért okoz csalódást a karácsonyi ünnep, mert valami külső csodára várnak az emberek. Úgy gondolják, hogy a karácsonyi hangulat az "jár nekik", és készen kell kapniuk, mint a mirelt pizzát. Csak fel kell melegíteni, és kész. Pedig a karácsonyi hangulatot nekünk kell megteremteni, nem csak külsőségekkel, és ételekkel, hanem elsősorban az egymásra figyeléssel, a jó hangulattal, a gondok-bajok elfelejtésével egy pár napra. Kedvességgel, szeretettel.

  Judit

 2. Kedves Magic!
  Köszönöm, hogy nálam jártál, és hozzászólást is írtál!
  Minden szavaddal egyetértek.
  Judit

 3. Keves Kriszti, Mónika, Teri, Marcsi, Anikó, Timóca, Zsuzsa, Tigram, Évi!
  A régi idők földműveseinek a tél pihenőidő volt. Mire eljött a téli napforduló ideje, a karácsony, kipihenten fogtak a sokkal szerényebb ünnepi készülődéshez. A rokon látogatás is más volt, egy kis kimozdulás a téli dermedtségből. Manapság a tél nem pihenőidő a legtöbbünknek és így a karácsonnyal kapcsolatban előírt és elvárt feladatoknak nagyon nehéz eleget tenni. Már szinte egy akadálypálya leküzdése / legalább a 6-os világban :)/ a karácsonyi készülődés. Pár tipp, hogy könnyebb legyen: karácsonykor nem kell nagytakarítani. Elég áttörölni az ablaküveget ablakpucolóval, a lámpákat letörölni, hogy csillogjon mindenen a karácsonyfa fénye. A többi nagytakarítás ráér tavaszig. Fűtési szezon után, addig minden koszos lesz újra úgy is.
  Az ajándékokról kívánság listát szoktam mindenkivel iratni. Minimum 10 kivánsággal. Így nem kell valami felesleges kacatot venni, neki meg meglepetés, hogy a 10-ből melyiket kapja. Mivel különböző árfekvésüek a kívánságok, a pénzügyi vonzata is egyszerűbb a karácsonynak. Ha kicsi a keret, kicsi ajándékok közül válogatok, ha nagyobbacska a keret, akkor meg a nagyobbak közül. A karácsonyfából sem kell akkora gondot csinálni. Ha kicsit ritkás, vagy kicsit ferde, vagy nincs vezér ága, attól még szép lesz feldíszítve. Nincsen csúnya karácsonyfa, mint ahogy nincsen csúnya menyasszony sem!
  Köszönöm, hogy olvastatok, és remek hozzászólásokat is írtatok!
  Judit

 4. Kedves Judit.
  Elgondolkodtató a versed.
  Mikor elolvastam, csak ültem, és a régi meghitt karácsonyi ünnepekre gondoltam, ahol a szeretet volt a legnagyobb ajándék.
  Köszönöm ezt a szép verset.

  Szeretettel: Tigram.

 5. Kedves Judit!

  Versed a karácsony előtti készülődésről, ajándék-vételi tervekről és a vele járó sok munkáról, mind élethűek.
  Én a magam részéről jobban szeretnék megélni "régi, gyermekkori" karácsonyokat, mert a régi karácsonyoknak igenis volt illata. Talán még a fenyőfák sem úgy illatoznk, mint régen, főleg a mi műfenyőnk, ami egy-két éve már meg van, annak aztán igazán nincs semmilyen illata. De legalább az asztalunkon addig nem hervad el egy fenyő sem. De ez mind külsőség. A belülről jövő szeretet és a családtagok egymáshoz tartozása, viszonya határozhatja meg igazán a Karácsonyi Ünnepek hangulatát.

  Üdv.: Torma Zsuzsanna
  🙂

 6. Kedves Judit!

  Valóban így van, ahogyan Te ezt leírtad, de ezért mi vagyunk a felelősek. Nekünk, édesanyáknak kellene többet tennünk azért, hogy az ÜNNEP bensőséges érzése áthatoljon minden falon, lakáson és szobán, hogy a gyermekeink érezzék ezt a felemelő érzést. Itt van a lehetőség rá, csak élni kell vele. Az Advent azt jelenti, hogy készítsük fel szívünket az ünnep várására, minden nap beszélgessünk a szeretett ünnepéről, olvassunk vagy meséljünk gyermekeinknek a szent karácsonyról. Tegyük képessé őket arra, hogy várják az ünnep melegét, töltsük fel szívüket szeretettel és adjuk át egymásnak. Ez legyen benne az öröm, a boldogság és nem irigységet, rohanást és rosszindulatok lássanak gyermekeink. Talán akkor elindulhat egy folyamat, ami hagyományainkra épülve belopja magát szívünkbe és reményt nyújthat mindenki számára. Tegyünk róla, hogy így legyen !

  Sok szeretettel és bizakodva: Anikó

 7. Kedves Judit!
  Tetszik a versed, nekem is. A gyermekkorom juttatja eszembe. Igen,a karácsony, a szeretet, béke, meghitt bensőséges ünnep, nem a pénzről, a drága ajándékról és a rohanásról kellene, hogy szóljon. Én emlékszem még az ünnep varázsára, próbálom, évről évre ezt átadni, most már az unokáimnak. Megéri a fáradságot, mert fantasztikus, egyedi saját készítésű ajándékot találok becsomagolva, a fa alatt. Könnyeket csal a szemembe mindig. Szívem melegség , szeretet járja át. Köszönöm, hogy olvashattalak.

  Szeretettel:Marcsi

 8. Kedves Judit!
  Jól érzékelteted a sok "hajszát"amit a ma embere
  a karácsony nevében megél.Mire fognak emlékezni ebből a mi gyerekeink, unokáink?
  /Ajándékközpontú ünnep/
  Szeretni nem egy napig kell, hanem egész évben.
  Engem elkísérnek a gyermekkorom karácsonyai:
  Ajándékkészítés,titkolózás,a "Kis Jézus köszöntés"/jártunk
  házról-házra és énekeltük a gyönyörű karácsonyi énekeket aztán kaptunk egy-egy almát, pár szem diót
  stb.
  Volt amikor magunk főztük a szaloncukrot, vagdostuk
  hozzá selyempapírból a "szalonpapírt"/Háborús időkben
  éltem a gyermekkorom egy részét/,de szeretetben nem volt hiány!/Egész évben sem!/
  Adjunk szeretetteljes emlékeket gyermekeinknek mi is!
  Szívemhez szóltál:köszönöm:Teri

Szólj hozzá!