Magamnak, magunknak!


Magamnak, magunknak!

Van egy szörnyű féreg,
Amely bennünk tanyáz,
Ha rágondolok is,
Hideg egyből kiráz,

Húzódva említem,
De ki kell mondanom,
Egymás között vagyunk,
Ez épp jó alkalom,

Látjuk más hibáját,
Mert mindenkin „ragyog”
Ki mást, figyelmeztet:
Szava kéjtől gagyog,

Tán nem veszi észre,
„Tüskét”, melyet beszúrt,
Olyan mélyre döfte,
Hogy szívégi hatolt,

Van, ki elvérezve,
Magához már nem tér,
De béketűrőknél
Új tüske még befér,

Jól gondoljuk meg hát,
Szeretett társaim,
Legyünk késedelmes,
Hibát megmondani!

Az lenne legbölcsebb,
Végleg kiirtani!
Ki szeret közülünk
Tüskék között járni?

Budapest, 2010. április 21.

Farkas Viola

“Magamnak, magunknak!” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Viola!
  Amikor elolvastam az alkotásodat, én nem is a HM-re gondoltam… csak úgy általában… mindenre és mindenkire, aki megmondja a "tutit"…
  Az össznépi udvariatlan beszólásokat a TV műsorok hozták divatba. Ma mindenki "beszól" a másiknak.Divat lett a beszólás. Ha valakinek nem tetszik valami, akkor a másik nem kifejti a véleményét, nem kér, hanem beszól valami durvát lehetőleg úgy, hogy ne vitaként hasson, csak távozóban, az ember hátának címezve.
  Nem rajongok a beszólásokért, és azokért sem, akik beszólnak másoknak. Én inkább az udvariasság híve vagyok, szerintem jobb lenne az emberek közérzete, ha inkább ebben jeleskednének, mint a beszólásokban.
  /Csak a hozzászólásokból láttam, hogy mindenki az itteni publikációkhoz írt hozzászólásokra vonatkoztatta a versedet.
  A fórumban már megírtam a hozzászólásokról a véleményemet, ami azóta sem változott. Nem vagyunk egyformák, nem írunk egyformán, nem egyforma az irodalmi izlésünk, nem tetszhet minden alkotás mindenkinek, még a Nobel-díjas irodalmi alkotások sem tetszenek mindenkinek. Amelyik alkotás nekem nem tetszik, ahhoz nem írok hozzászólást. Ennyi… Nem tartom magamat sem képzett írónak, sem képzett kritikusnak. Mástól sem várom el, hogy csakis képzett íróként, vagy költőként publikáljon egy amatőr alkotók számára létrehozott oldalon./

  Judit

 2. Kedves Viola!
  Valóban a "szándékon" van a hangsúly, ha jól gondolom.
  Jó szándékkal nemcsak dícsérni lehet "sőt" !
  Csatlakozom T. Zsuzsannához és akkor már nem" egy fecske " lesz, hanem sokasodunk!/Talán! /
  Szeretettel:Teri

 3. Kedves Viola!

  Hát, érdekes vers, az biztos!
  Én értem a lényeget, és bizonyos fokig igazad van. Hibáinkról lehet bennünket "értesíteni" normális hangnemben is, ez építő jellegű, és tanít. Tehetjük ezt sértő módon, na ezekkel én már réges rég nem foglalkozom…. Kérlek, tedd Te is ezt!
  A tüskéket kihuzigáljuk óvatosan, hogy ne fájjon és csak a szépre emlékezünk…

  Szeretettel: Icus

 4. Kedves Viola!

  Nagyon tetszett a versed tartalmilag és verstani szempontból is bár nem mindenben értek vele egyet. Fel lehet hívni az ember hibáira a figyelmet, de nem mindegy, hogy hogyan. A dicsérő szavak mellett elfér egy- két finom megjegyzés, ha az valóban javíthat a kérdéses dolgon. Mikor Timóca először elmagyarázta nekem, hogy a rímeimben mi a hiba, nagyon hálás voltam érte, mert nem értettem. Persze, azóta is előfordulnak hibák, mert engem főleg az érzelmeim vezérelnek, de jó, ha szól. Bár az is jó lenne, ha privát üzenetben( vagyis négyszemközt) értesülne az ember a hibáiról, de ez itt egy nyílt lap, és aki ide ír az erre számítson. Van, ami nekem is rosszul esik, de elfogadom, mert én jöttem ide és ezt vállaltam. Egyik alkalommal valakinek azt írtam, mivel többször olvastam verseit, de nem értettem belőle semmit, hogy ne haragudjon, szeretném megérteni, de nem sikerül. Azt válaszolta, nem haragszik, mivel nem kérte a véleményemet. Tanultam belőle. Ezt csak azért írtam le Neked, hogy érezd, én tulajdonképpen megértelek és ne keseredj el!

  Szeretettel: Anikó

 5. Kedves Viola(néni)!
  Tüskék közt járni…hmm! Ez érdekes…ha "tüskék" azt jelentik, hogy olyan emberek közt járni akik finoman felhívják társaik figyelmét a hibáikra…akkor én szeretek! Az ember magát nem láthatja, vagyis kívülállóként nem…néha jó, ha szembesít valaki a valósággal…hogy megdicsér, ha ügyes vagyok, vagy le "hülyéz" ha valamit rosszul csinálok!
  Mert még a tükörben sem látom a szememben a szálkát, még szemüveg mögül kukucskálva sem… Vershez gratulálok! Szeretettel: Mónika

 6. Kedves Vilám!

  Te bölcs lényeddel belelátsz az emberek szívébe, lelkébe, összes gondolatába, és hogy mennyire egyet tudok érteni Veled, arra nincs is szó (behind the word).

  Ha rajtam múlana, a tüskéket már régen elfelejthettük volna! De egy fecske nem csinál tavaszt, ahogy mondják.
  Gratulálok megint csak elmés, bölcs gondolataidhoz!

  Üdv.: Torma Zsuzsanna
  🙂

Szólj hozzá!