Élni

Élni

Hogy ember vagyok,
prérifarkas vagy
réti bojtorján,
mindegy is talán.
Csak szerveződés
vagy jó szervezés
kérdése.

Hogy anyag szült-e,
jó matériám,
vagy netalán az
égi lajtorján
eregettek a
földre le,

mind lényegtelen.
Egy a fontos, hogy
mi az élő, s mi
az élettelen.
Becsüld jól meg
az életet!

“Élni” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. Kedves Imre!

  Örülök, hogy elolvastad. Igazad van, inkább materialista, mint nem. Bár semmit sem zárok ki, mert a tudás bővülése még bármit hozhat. A lényeg, hogy az élet akár jó, akár rossz, egyszeri, megismételhetetlen. És mindig a túlélőnek van igaza.

  Üdv: Kati

 2. Kedves Kati…

  furcsa fellszólítás…kicsit materialista…igen…tiszteljük és vigyázzuk az életet…legyen az bármilyen is….jó-tanács….

 3. Zina! Hogy a fajfejlődés során tökéletesedjen. Egyébként teljes megismerés szerintem nem létezik. A valóság -külső, belső- mindig előttünk jár.

 4. Az is fontos, hogy a megszerzett tudásával mit kezd az ember. Azzal, hogy "nem tudom, hogy az embernek feladata-e megfejteni a megfejthetetlent" arra utaltam, hogy létezik olyan szint, limit, ami fölé emberi agy nem lát, hiszen még a saját agyunk működését sem ismerjük.

 5. Szerintem, zina, azért kaphattuk a megismerés képességét, vagy azért fejlődtünk odáig, hogy ez a képességünk kialakult, hogy akár tudományos, akár művészi vagy vallási szempontból minél többet és minél jobban megismerjük magunkat és a minket körülvevő világot. Ha nem is célja ez az emberi életnek, de mindenképp ez az értelme. Másképp alig különböznénk a réti bojtorjántól.

 6. Így lehet, ezért nem hiszek a véletlen szerencsében, hanem az ésszel fel nem fogható csodában. Nem tudom, hogy az embernek feladata-e megfejteni a megfejthetetlent, vagy elég, ha megtapasztalja és tapasztalat útját bizonyosságot nyer.
  A tudomány és a vallás együtt lenne igazán működőképes szerintem, mint a test és a lélek, de sajnos a legtöbb ember leragad az egyiknél, vagy csak a másiknál.

 7. Szia zina!

  Mindig eltűnődöm azon, hogy a legprimitívebb élet is mennyivel magasabb rendű, mint az élettelen dolgok. Hogy kisebb a különbség az ember és az állat vagy növény között, mint mondjuk a réti bojtorján és egy számítógép között. Hogy ez a minőségi ugrás megtörtént valaha, az csoda. Vagy csak a körülmények szerencsés összejátszása. De nem untatlak már tovább.
  Üdv: Kati

 8. Bolcs soraidat szeretettel olvastam !
  Szerintem biztos "materia "vagy [anyag]abbol a jofajtabol ,ha ilyen jol osszeszedted filozofiai tudasod !
  Gratulalok szeretettel…..Babu:]

 9. hello kedves Kati !

  Köszöntelek ,örömmel olvastam szép hangos gondolatid.Kivánok szép tartalmas Nyárvégi napokat és vidám alkotókedvet neked .maradok baráti tisztelettel és szeretettel feléd .üdv.shf/Istvan

Szólj hozzá!