ELŐRE MEGYÜNK S NEM HÁTRA

M. Laurens
ELŐRE MEGYÜNK S NEM HÁTRA

Előre megyünk mi, s nem hátra,
A nyerget felkötjük a ló nyakára,
S a zablát, a farkára tesszük,
Hogy a nagy előre tolatást ne fékezzük.

S kurjantunk néki, ekképp: Hőőő!
Elindulni előre manapság, ekképp kő.
Mert a lovas nemzet s ki igaz Magyar,
A fejlődéshez Vármegyét s Ispánt akar!

Előre megyünk mi, s nem hátra,
Ki nem tart velünk, deres várja!
S a zablát, pofájára tesszük,
Hogy a nagy tolatást ne fékezzük.

Budatétény 2022. november 20.
(Utóirat: Lassan már a franc sem tudja merre van az az előre).

“ELŐRE MEGYÜNK S NEM HÁTRA” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Miklós, a tőled megszokott fanyar humorral ötvözött,
  nagy igazságokat tartalmazó remek alkotás!
  Őszinte és baráti szívből gratulál: Hecz János Sándor.

 2. Kedves Miklós!

  Tökéletesen egyet értek a versedben írtakkal. Gőzerővel folyik a múlt glazúrozása. Érthetetlen, miért sírják vissza egyesek a megkövesedett feudális viszonyokat.

  Szeretettel:
  Zsuzsa

 3. Kedves Miklós!

  Örülök, hogy válaszoltál a hozzászólásomra. Az, hogy pl. a rendkívül liberális és modern meg korszerű, meg példaértékű, mindent és mindenkit elfogadó és befogadó Angliában királyság van, az nem zavar? Nálunk nincs és őszintén szólva nekem ebben a borzalmas háborús helyzetben, melyre egyfolytában öntik az olajat – pénzzel, paripával és fegyverrel, valamint technikával, szakmai irányítással – az zavar a legkevésbé, hogy most valamit Önkormányzatnak, Megyeszékhelynek, vagy Vármegyének hívnak. Egyébként a rendkívül liberális és haladó Karácsony városát is meg lehet nézni, a hiperaktív nyelvtudásával, a kiállásával, a vezetői döntéseibe való bevonásával és úgy általában, hogy egy Tarlós helyett ő lehetett a fővárosunk főpolgármestere, miközben egy kerületet se volt képes megfelelően vezetni, na mondjuk ez valóban szégyen. Én írtam a személyi kultuszról egy prózát, ami nem jelenhetett meg. Nos, az az angol királyság körüli ceremóniáról szólt, arról a hihetetlen összegről, amellyel finanszírozzák őket és körülöttük forog a világ, mit tett épp a királynő – tudom, hogy már meghalt, gyászban is volt egész Európa – mit Károly herceg és sorolhatnám, szóval máshol is van egy “ici-pici” probléma, ellentmondás, képmutatás és hazugság, valamint véleménydiktatúra is. Te nem szoktad olvasni a prózáim – legalábbis nem jelzed, hogy olvastad volna – amivel nincs semmi baj, nehogy félre értsed, pusztán azért írom, mert azokból láthatnád, hogy én is mennyire kritikus és ironikus tudok lenni, – kaptam és kapok is ezért éppen eleget – tehát ilyen szempontból van bennünk valami hasonlóság. Azt is tisztelem benned, hogy nem sértődsz meg, ha nem tapsolok egy versedhez, el tudod viselni, ha valakinek más a véleménye, mint a tied. Szóval, ezért kedvellek.

  Szeretettel: Rita🍁

 4. Drága Rita!

  Természetesen értelek és igazad is van, de a vers maga nem erről szól, hanem arról a képtelen helyzetről, hogy a jövőnket egyeesek a multunk újraépítésében látják. Vagyis 2003-tól visszapörgetjük a kalendárt 1949 elé:
  Idéznék pár sort a Wikipédiából:

  “A vármegye (latinul comitatus) vagy megye a magyar közigazgatás alapvető területi egysége volt 1000–1949 között, majd 2023-tól ismét azzá válik.”
  —-
  “A főispán volt a vármegye feje; közvetlenül utána az alispán foglalta el a második helyet fontossági sorrendben, majd a vármegye főjegyzője következett; közigazgatási, igazságszolgáltatási valamint kormányzási teendőket láttak el egyszerre a maguk különböző szintjén. A főispánt a király nevezte ki, az alispánt és főjegyzőt a vármegye nemessége választotta meg.”
  —-
  Nos akkor irány a Királyság és a Főnemesség visszaállítása, most már csak a Duna jegének kéne befagyni, oszt kezdhetjük a Király-választást. 🙂
  / Miklós /

 5. Ki megy most előre? Az oroszok, az ukránok, a németek, az EU? Jó, ha nem tör ki egy harmadik világháború, bár Zelenszkij szerint már megtámadta Oroszország Lengyelországot, vagyis egy NATO tagállamot. Igaz, hogy még Biden – aki egyértelműen az Ukránok mellett áll – is azt mondta, hogy Ukrán területről tévedt el két rakéta, sőt maga a megtámadott lengyelek – akik ezerrel harcolnak az oroszok ellen – is azt nyilatkozták, hogy Ukrajnából csapódtak be a rakéták, de mindez nem számít, Zelenszkij nem kér bocsánatot a “véletlen” támadásért, a két halottért, mert ragaszkodik ahhoz, hogy az oroszok voltak, – ez esetben persze szándékosságról van szó – de az is lehet, hogy mi, ki tudja? Sőt, akár én is lehettem, nemde? Én tudnám, hogy merre az előre és merre a hátra, de nem én osztom a lapokat, hanem az Egyesült Államok és az EU. Ami pedig orosz, az mind rossz. Nem kell a gáz, az olaj, de még a rég elhunyt művészek se, az orosz élet nem számít, mert agresszorok. Ezek szerint működik a kollektív bűnösség elve, még a macska is tiltott listán van. Csak azt nem tudom, hogy mennyivel lesz jobb Ukrajnának azzal, ha Európa is tönkre megy? Ki fogja fizetni a felhalmozott adósságukat? Ki fogja felépíteni a lerombolt városokat, hidakat? Persze ő tudja, meg is mondta, hogy mi, mármint, hogy Európa. Akkor viszont jobb lenne nem tönkre tenni bennünket, mert akkor hiába követelőzik, nem lesz miből segíteni. Irak, Irán, Afganisztán embertársainkért mikor aggódtunk? A környezetszennyezés most nem téma, hogy az Egyesült Államokból jön a gáz?

  Szeretettel: Rita🍁

Szólj hozzá!