Rejtélyes világ

Rejtélyes világ
Anya! Nézd, egy szép virág…

Rejtélyes világ az élet világa,
ha a lelked fogva tart…
Kitörni onnan hiába vágysz,
börtönöd örökre fogva tart.

Értelmed semmi, lépted suta,
indulnál, de nem lehet.
Marasztal az oxigén-hiányos
léted, számodra nincsen akarat.

Akarat, minek? Látszatra semmi,
az élet mégis ünnepel:
mert láttál egy szép virágot,
amely nagy fényben tündököl…

– A..a .é.., e.. ..é. .i.á. – mondod,
mert a nyelved nem forog.
Az anyai szív érti, ki mindent érez,
s lelke csak titokban zokog.

2014. május

“Rejtélyes világ” bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. Kedves Rita!

  Néha és valakinek erről is kell szólnia, hisz mi, emberek olyan sokoldalúan vagyunk tökéletlenek és mégis szerethetőek.

  Köszönöm az olvasást!
  Sok szeretettel: Jártó Róza /mami/

 2. Kedves Icum!

  Drága Ágim!

  Olykor szoktam mondani, hogy mindnyájunk olyan amilyen és ettől szép kerek a világ. A gond az amikor egyesek hiszik, hogy nekik több joguk van a föld egy-egy szegletéhez mint másoknak. Nekem állandó élet-kapcsolatom van a "más" emberekkel épp ezért mert itt élek nem másként ítélek. Megtehetem, hisz olyan magasságokba jutottam ami keveseknek adatott meg. Ez arra jó, hogy még jobban kiállhatok a barátaimért a szeretteimért. Több írásom is ebéli küzdelmem mutatja be. Köztük a Győző, a Testvérek és ez a vers a Rejtélyek világa melynek az alcíme Anya nézd egy szép virág… Megjegyzem az írásaim minden esetben egyesszám első személyben íródtak ami egy írástechnika csupán, de így vagy úgy én is részese vagyok ezeknek az embereknek az életének.
  Drága Ági! Drága Icum! Örülök, hogy olvastátok kis versem.

  Szeretettel: Jártó Róza /mami/

 3. Drága Mami!
  Írásod, nagyon mély érzelmi megvilágításban, költői megfogalmazásban, szép verssé alkotva, -elgondolkodtató, -egyben lenyűgöző! Mintha a valós élet színpadán játszódna a nem mindennapi, minden jóérzésű emberi szívnek fájdalmas esemény… Valóban rejtélyes a világ, rejtélyes az egész élet!
  Szinte megelevenedik a képsor, egy tehetetlen, beteg gyerek szomorú sorsa. Valamint a mellette, fáradhatatlanul őrködő, – a lelkében, csak titokban zokogó, mindent érző anya, végtelen szeretete…..
  Szépen, élethűen megírtad! Gratulálok!
  Szeretettel ölellek: Ági/ liliom54(l)(f)

 4. Drága mami!

  Csodálatosan fogalmaztad meg egy anya érzéseit, aki csak titokban zokog. Mert neki beteg gyermeke a legszebb, a legfontosabb, s amíg él, óvja a világtól…

  Gratulálok szeretettel: BogIcu(f)

 5. Kedves Éva!

  Kedves Rzsike!
  Ezek az emberek megszokták, hogy nagyon kevés az az ember aki figyel rájuk. Sokan úgy kezelik őket,, hogy selejtek. Pedig hihetetlen értelmi erőt képviselnek. Természetesen ezt az értelmi erőt ki kell bányászni. Ha rálegyintünk, akkor ott maradnak a maguk kis világában. De ha foglalkoznak velük, akkor akár főiskolára, egyetemre is mehetnek. Nehéz, persze, hogy nehéz megtanítani velük a legelemibb dolgokat, de ha megértik mit is akarunk tőlük és ő is akarja, akkor … , de nem is . Azt tudnám mindenkinek ajánlani, hogy olvassák el Daniel Keyes, a Virágot Algernonnak című könyvet figyelmesen.

  Szeretettel: Jártó Róza /mami/

 6. Kedves Mami!
  Köszönöm, hogy mindezt megosztottad. Ez az igazi szeretet, segítség. Jó, hogy vagytok, ilyenek vagytok, így segítetek akinek tudtok. Követendő példa.

  Ölellek: Éva

 7. Kedves Éva! Sajnos egyre több emberrel találkozok aki ugyan ír róla, és evvel le is tudja az emberek szeretetét, Sőt henceg a szívjóságával…Pár éve történt, hogy itt jelentek meg versek és írások, nem egyszer egymást túlharsogva, hogy mennyire sajnálják az éhező gyerekeket. Nekem ez furcsa volt, ha ennyi a jó ember akkor miért éheznek a gyerekek. A mi családunk minden nyáron nyaraltat három gyereket, kettő Budapestit és egy rokont akik az átlagnál többen vannak testvérek és az apa beteg, nem tudd dolgozni. Általában hat hétig, két hónapig maradnak itt nálunk, időnként a családnak is viszünk friss zöldséget, gyümölcsöt. Pannika a "mi" környékünk kislánya és nagyon szeretjük. Lehet, hogy a vidék teszi, de a mi fajtánk senkit nem hagy az út szélén, pedig mi egyszerű, paraszti létet élők vagyunk. Éva! Kedves tőled, hogy itt jártál.

  Szeretettel: /mami/

 8. Kedves Mami!
  Húúúú…nagyon megfogott a versed, teljesen a hatása alatt vagyok… Mélységeid bugyrából feltörő… fájdalom lélegzennyi csokra.
  Szeretettel olvastalak 🙂 Éva

 9. Kedves Ksjankó!

  Bizony így van ahogy mondod. Talán azért van ez így mert mi vagyunk azok akik olyan közegben mozgunk ahol az élet nem csak simogat. És nem csak itt "mozgunk". Mi a fejünket se fordítjuk el, minket boldoggá tesz ha az "élet tündököl", akár egy csöpp lány ferde-szájjal sikeredett mosolyában, akár másban.

  Kedves Kisjankó! Örülök, hogy itt jártál. /mami/

 10. Bizony,kedves Róza,látnunk,éreznünk kell,hogy "az élet tündököl" még akkor is,ha a lelkünk néha-néha "titokban zokog". Azt hiszem,mondottam már neked,hogy úgy érzem:mi egy húron pendülünk:).

  Szeretettel:
  kisjankó

 11. Kedves Marika!

  Köszönöm kedves soraidat.

  Kedves Judit!

  A gyermeknap mindenkinek szólt, Pannikának is.
  Hálás vagyok Neked is, hogy megértetted, kiért szól a rejtélyes világom.

  Szeretettel: /mami/

 12. Kedves Mami!

  Nekem annyira rejtélyes volt a versed, hogy amíg a hozzászólásokra írt válaszodat nem olvastam, nem is igazán értettem…
  Amikor megtudtam, hogy mi inspirált a versed megírására, újra elolvastam, minden a helyére került, és nagyon meghatóan szépnek találtam.

  Judit

 13. Kedves Mami!
  Szép, érzelmekkel teli, elgondolkodtató versed.
  Örülök, hogy megírtad, és örülök, hogy olvashattam.
  Hespera

 14. Kedves Ica! Kedves Gyula!

  Most volt a gyermekek napja. Boldogan néztem a családom gyermek tagjait, amint önfeledten szaladgáltak, csúszkáltak a csúszdán, ugráltak a felállított ugrálóvárban. A gyermekhad önfeledt kacagásától zengett az egész park.

  Alig látták meg Pannikát akit az anyukája ünneplő ruhába öltöztetve, színes szalaggal a gyér hajában, tolókocsiba ültetve hozott ki a gyereknapra. A kocsijára szív alakú léggömb és színes papírforgó volt tűzve. Pannika mindenre rácsodálkozott ami színes volt.Hangos kacagással nézte a színes ugrálóvár hullámzását. Pannika itt a gyereknapi forgatagban boldog volt.

  Szeretettel: /mami/

Szólj hozzá!