Új világ

Nem hoz mindig jót az új és az újabb,
lehet, hogy szebb volt a régi, a tegnap.
Elmúlhat a biztonságos, boldogabb,
majd tönkre tehet mindent egy új holnap.

Nézd a történelmet, melyből nem tanul
az ember, ki oktalanul él olykor.
Vaj’ hány kultúra tűnt el nyomtalanul,
mely büszkén, gazdagon virágzott egykor.

Por lepi és az idő feledteti,
mely fényűző, csodával határos volt,
új generáció nem élvezheti,
egykori kincs és érték hamvában holt.

Talán ők kezükbe veszik, alkotnak,
bíznak az életben, jóban és szépben,
épül új világ, melyet létrehoznak,
és meg is nyugodnak, hogy minden rendben.

Követik őket utódaik, ifjak,
kik mást akarnak, nem elégedettek,
mindig mindent másképp gondolnak jónak,
e változásból csak jobb következhet?

“Új világ” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. “Mindig a virradat előtti óra a legsötétebb.” (közmondás)
  Kedves Rita, reménykedjünk abban, hogy ez a járványos idő volt a legsötétebb, s akkor most már lassan-lassan megvirrad.
  Szeretettel gratulálok versedhez:
  Erzsi

 2. Kedves Rita!
  A változás a jövő. Hogy ez mennyire hoz jót, vagy rosszat, az utólag derül ki. Embercsoportok alakulnak nemes és kevésbé nemes célok elérésére, amelynek az a célja, hogy megváltoztassa a világban a rosszat. De olyanok is vannak, amelyek elzárkóznak a világtól, csak a saját világukat tartják tisztának befogadhatónak. Valahol a kettő között lenne jó, azonos célért küzdeni, amelyek az egész emberiség javára szolgál. Szeretettel olvastalak Éva

 3. Kedves Rita!

  “e változásokból csak jó következhet? ”
  Nem mindig, valójábban lehet jó is, de nem feltétlenül, ugyan is a múltat ismerjük, de a jövő rejtély, nem tedhatkjuk mit hoz.
  Szeretettel olvastam, Magdi
  💐🌾🌷

 4. Kedves Kitti!

  Én se írom a terhükre, csupán nem egy aggasztó jelet látok, amelynek a kifejtésére nem alkalmas ez a fórum. Az viszont tény, hogy a történelem során váltakoznak a rossz, kevésbé rossz és a jobb, vagy épp a virágzó időszakok. Ezt nem én találtam ki, hanem tény. A fejlődés – és itt elsősorban nem a technikaira gondolok – nem szárnyal felfelé.

  Szeretettel: Rita🌹

 5. Drága Rita! Szerintem ez a generációs különbségből adódó vélemény, ami közted és a mai ifjak között feszül. Azok a nehezményezett események és változások, még a te és a későbbi generációk lecsapódásából adódó következmények. A női emancipáció és a szabad szerelem magával húzta az általad annyira becsmérelt nemi szabadosságot is. Nem a mostani és az új generáció terméke ez! Nekik már így van tálalva. Szépen lassan, de éppen mostanra bontakozott ki, de valójában a hatvanas évek vége felé kezdődött el a folyamat. A többi változás is mind visszavezethető erre, hiszen a tisztelet egyenes arányban lanyhul az emberek között, ahogyan a szabadosság teret nyer. Én nem írnám ezt az ifjúság terhére…

 6. Kedves Kitti!

  Köszönöm az olvasást. Igen, pontosan azt akartam megfogalmazni, amit leszűrtél a soraimból. A történelem során láthatjuk, hogy nem úgy működik az élet, hogy mindig jobb jön, hanem hatalmas hanyatlások, pusztulások is vannak. Ahogy szemlélem a dolgok alakulását nagyon is nagy kérdőjel előttem az, hogy mit hoz a holnap. Erre nem én adok majd választ, hanem az utókor. Nem is megállítással zártam soraim, hanem kérdőjellel.

  Szeretettel: Rita🌹

 7. Szép szabályos vers keresztrímekkel, az első és utolsó versszakában alliterációval. Tartalmában inkább kétségbe vonja az újításokat, mint örömmel üdvözölné, inkább a konzervatív értékek felé néz, ezzel együtt az új generáció tudását, produktumát is megkérdőjelezi.

Szólj hozzá!